Continental
Tribuna
Întâlnirea saşilor din Veseud
I. BÂRSAN
2812 vizualizari
Întâlnirea saşilor din Veseud

Încă din 1979, saşii din Veseud, ajunşi în Germania, au simţit nevoia să se regăsească, să se simtă împreună, drept pentru care au înfiinţat H O G Zied (Asociaţia Veseuzenilor), al cărei preşedinte este profesorul Sedler Werner.
Dacă cei plecaţi înainte de căderea regimului ceauşist au fost obligaţi să-şi vândă casele, următorii nu le-au mai vândut, păstrând un loc în care să poată reveni, în care s          ă-şi regăsească  identitatea. Şi revin mereu, să le întreţină, dar mai ales să se simtă acasă. 20 de case au fost refăcute şi îşi primesc în fiecare vară familiile celor care s-au născut şi au trăit aici.
Comunitatea saşilor din Veseud n-a fost cea mai mare de pe Valea Hârtibaciului, dar se pare că a fost cea mai unită şi mai dornică de a-şi păstra obiceiurile şi cultura săse`ti. Acolo, în Germania, în cadrul asociaţiei au format un cor de 30 de persoane, dirijat de prof. Ehrlich Wilhelm, având un repertoriu cu foarte multe cântece săseşti. Se întâlnesc periodic în Germania, îşi cântă cântecele ce le sunt atât de dragi şi se simt bine păstrând vie o cultură spirituală veche de sute de ani.
Acum au venit în Veseud, au venit acasă cu copiii şi nepoţii să le arate frumuseţea locurilor în care au trăit şi pe care  de voie de nevoie le-au părăsit cu durere în suflet.
Peste 200 de persoane s-au adunat sâmbătă, 9 august, în curtea bisericii săseşti, din care peste 160 au venit din Germania. Mulţi au îmbrăcat cu mândrie costumul popular săsesc specific veseuzenilor.
Despre această întâlnire, despre satul Veseud modernizat, cu drum asfaltat, cu trotuare, cu canalizare, apă şi gaz, despre activitatea asociaţiei privind repararea bisericii şi a şcolii, a vorbit Sedler Werner, preşedintele H O G Zied.
Eugen Feldioiu, viceprimarul comunei Chirpăr, a salutat revenirea veseuzenilor acasă, a rostit despre activitatea Primăriei şi a Consiliului Local Chirpăr pentru modernizarea satului şi i-a felicitat pe organizatori pentru frumoasa sărbătoare.
Cuvinte de apreciere despre comunitatea săsească, despre unitatea şi spiritul lor gospodăresc, a vorbit dr. Ion Militaru, cercetător ştiinţific la Academia Română, fost profesor în comuna Chirpăr, îndrăgostit de oamenii şi locurile pe care le-a cunoscut în tinereţe.
Un moment deosebit a fost spectacolul oferit în biserică de o parte a corului veseuzenilor, care au încântat auditorul cu un bogat repertoriu în care au dominat vechile cântece săseşti.
Duminică au participat la o slujbă liturgică, oficiată în vechea biserică, după care, în vechiul cimitir s-a ţinut o slujbă de pomenire pentru cei rămaşi veşnic în sat. După masă s-au reîntâlnit în parcul bisericii, unde au plantat un tei şi a fost dezvelită o placă comemorativă dedicată eroilor veseuzeni din primul război mondial.
Cei mai încântaţi de acest eveniment au fost tinerii, care au descoperit pentru prima dată locuri minunate şi au aflat o parte din istoria strămoşilor lor.

comentarii
5 comentarii

FRUMOS!!!
david
14.08.2014 08:07
felicitari aici este casa voastra ,daca vati intoarce in numar cit mai mare in sibiu si judet am avea numai de cistigat ,buni constructori de casa ,industrie etc ,facuta varza de paraghinele comuniste in 60 de ani ,dar speram ca cu numirea lui johannis ca presedinte s-a va dea o siguranta si s-a reveniti pe meleagurile voastre natale in tara noastra este nevoie de cit mai multi etnici germani daca vrem s-a mergem spre o normalitate economica si sociala
sas
14.08.2014 08:20
poza nu e din Veseud
ion
14.08.2014 18:37
Noi romanii avem o vorba: daca intr-o casa nu gasesti...in a doua gaseati doi. Ce ne facem cu cel cu 6 case?
KWIL
15.08.2014 20:48
O dorinta frumoasa , dar din pacate nerealista, am mai auzit-o si de la altii. Nu mai vin Sasii inapoi , mai sunt cativa batrani care vreau sa traiasca putina nostalgie. S-a stricat cultura saseasca dar si cea romaneasca prin exodul sasiilor. Dealungul secolelor s-a instalat un fel de simbioza intre aceste 2 Popoare , dar iata ca ce nu au reusit razboaiele cu turcii sau boliile din eviul mediu , au reusit comunistii in cei ca 40 de ani la putere. Copii Sasiilor plecati de aici vin o data , de doua ori in RO sa vada unde s-au nascut parintii , curiozitate , si atat , mai mult nu. Deci nu va bazati pe iluzia ca Sasii vor veni inapoi , luati-va soarta singuri in mana proprie si faceti ceva din Tara asta bogata.
Goguta ptr sas in 14.08.2014 08:20 ( 5.15.105.198 )
15.08.2014 21:17
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia