Tribuna
Frumuseţea costă şi 9.800 de lei
Andra MARINESCU
7894 vizualizari
Frumuseţea costă şi 9.800 de lei

Frumuseţea costă. Bani, curaj şi răbdare. În prezent, tot mai multe femei vor să schimbe câte ceva la ele şi aleg să treacă pragul cabinetelor medicale. În Sibiu, multe locuri nu sunt, însă operaţiile estetice sunt căutate de tot mai multe reprezentante ale sexului frumos. Fie că ar fi sau nu nevoie, o cât de mică modificare ori intervenţie parcă mai mereu este binevenită.

Complexe, complexe şi iar com­plexe. Cu astea se "ocupă" fe­meile din ziua de azi, care întot­deauna sunt nemulţumite de câte ceva şi mai că întotdeauna ar mai avea de schimbat ceva. Dar nu numai ele. Ci şi bărbaţii. Şi ei îşi doresc unele transformări, chiar şi minore. Uneori, nasul pare prea mare. Sau, la femei, sânii sunt prea lăsaţi, abdomenul nu e perfect plat, iar vergeturile sunt la ele... acasă.

De la ginecologie, la chirurgie plastică şi estetică

Dr. Horaţiu Dan este medic din 1988. Iniţial, îşi dorea să devină constructor de avioane, urmând cursurile Colegiului Naţional "Gheorghe Lazăr", specializarea Matematică-Fizică. Imediat, însă, din cauza unor probleme de sănătate, a fost internat în spital pentru o perioadă scurtă. Aici, a văzut ce înseamnă meseria de medic. "Şi mi-am dat seama că asta e chemarea mea", spune dr. Horaţiu Dan, medic primar chirur­gie plastică-estetică şi micro­chi­rurgie reconstructivă. Nu s-a gândit de prima dată la această la­tură a medicinei. În timpul facul­tăţii, era îndrăgostit, spune el, de obs­tetrică şi ginecologie, alegând să facă practica studenţească la spitalul din oraş. După ce şi-a terminat studiile, a plecat în Africa de Sud, unde a făcut cunoştinţă mai bine cu chirur­gia plastică, o sferă mai puţin cunos­cută în România în acea vreme. "În Africa de Sud e o medi­cină foarte avansată. Să nu uităm că primul transplant de cord din lume a fost efectuat acolo. Am văzut ce înseamnă chirurgia plas­tică, chirurgia estetică şi atunci mi-am spus: «Asta mi-ar plăcea să fac!»", mărturiseşte dr. Horaţiu Dan. Şi a făcut. Cu răbdare, îşi ascultă fiecare pacient care trece pragul cabine­tului său. Îi sfătuieşte pe toţi şi îi ajută să ia cea mai bună decizie, după cum crede de cuviinţă. Atât în Sibiu, cât şi în străinătate, deoarece călătoreşte foarte mult.

Vârsta nu contează!

La dr. Horaţiu Dan poţi ajunge când vrei. Sau când consideri că e nevoie de o intervenţie chirurgi­cală, de o operaţie estetică. "Nu aş putea să dau nişte coordonate. Că la 20 de ani e prea repede sau la 80 de ani e prea târziu", spune medicul. De pildă, la chirurgia reconstructivă se face apel mai ales atunci când unii copii se nasc cu anumite malfor­maţii care au nevoie de o imediată intervenţie pentru a soluţ­iona aceste cazuri. "La fel, nu poţi să spui când nu este nevoie de o operaţie plastică la un om în vârstă. Spre exemplu, are cancer de piele. Nu contează dacă are 90 sau 100 de ani. Nu e nicio problemă. Poate fi vorba şi de o operaţie recon­structivă dacă are un accident. Contează enorm să îl ajuţi cum poţi. Pentru el contează", mai povesteşte dr. Horaţiu Dan. Dacă un copil s-a născut cu urechi decolate, sau, în termeni populari, clăpăuge, părinţii sunt cei care trebuie să ia decizia unei inter­venţii. De altfel, ei trebuie să aibă în vedere faptul ca, mai târziu, când va ajunge la vârsta şcolarizării, prichindelul lor să nu sufere trau­matisme şi să fie arătat de colegii care, în râs, ar putea să îl facă să se simtă prost, legându-se de defectele fizice. Copilul se poate alege, în acest caz, şi cu porecle, iar în acest fel ar suferi mai mult dacă nu şi-ar corecta la timp mal­formaţia. "Am avut şi o pacientă de 87 de ani care a vrut lifting facial. Medical, era într-o stare foarte bună. S-o refuz? De ce? Dacă ea dorea la acea vârstă să arate mai bine, de ce să nu o ajut? Aşa că am căutat să fac operaţia cu minim de risc asupra sănătăţii ei. Pentru ca femeia să fie fericită cât va mai trăi", spune doctorul. La cabinet vin oameni de toate vârstele. Nou-născuţii sunt aduşi de părinţi dacă li se sesizează defecte. Cele mai frecvente pro­bleme sunt heman­gioamele, adi­că petele roşii care apar pe tot cor­pul şi care, după caz, trebuie operate imediat.

Cel mai greu pas: operaţia

În Sibiu, femeile sunt cele care doresc să intervină asupra corpului mai mult decât bărbaţii. Ele vin să îşi facă implanturi de sân, să îşi modeleze abdomenul, să îşi modi­fice nasul, să îşi ridice sânii sau să îi micşoreze. "Pentru paci­ent, nici­una nu e uşoară. Pentru el, opera­ţia este cea mai grea. Iar pentru mine... Nu aş putea să spun nici aici. Fiecare pacient care vine la mine este sănătos. Nu e bolnav. Nu e ca la celelalte specializări, când vine un om pe care trebuie să îl tratezi ca să devină sănătos", spune dr. Horaţiu Dan. Cu toate acestea, ne destăinuie că cele mai grele operaţii sunt cele lungi, care implică multe ore în sala de operaţie, concentrare, minuţio­zitate şi, mai ales, răbdare. Unii oameni îşi doresc chiar să intervină în mai multe zone ale corpului în acelaşi timp. Astfel, o operaţie dublă sau triplă ar putea ţine doctorul jumă­tate de zi sau chiar o zi ocupat. De cealaltă parte, o intervenţie simplă poate fi cea a unui chist sebaceu. Poate că tuturor li s-ar părea un efort minim de a îndepărta această pro­blemă, dar, dacă nu se efectuează cu grijă operaţia, o cicatrice ar putea desfi­gura pacientul. "E de dorit să o facem cu multă grijă şi profesio­nalism", mai spune medicul.

Operaţia începe... acasă

Dar procesul operaţiei estetice nu începe în cabinet. Ci acasă. Fiecare trebuie să se pregătească psihologic înainte de a intra pe uşa medicului şi să se obişnuiască cu ideea că vrea să schimbe acel ceva la el.  "El trebuie să accepte că orice operaţie este un traumatism asu­pra corpului", spune doctorul. Asta deoarece, indiferent de anestezie, există, inerent, dureri, însoţite de vânătăi sau umflături temporare. Cei care vor să facă acest pas trebuie să aibă şi răbdare. Efectele operaţiei nu se văd imediat şi poate că primele rezultate ar putea fi şi primele dezamăgiri.
Dacă, de exemplu, la implantul de sâni, pacienta, după ce se tre­zeşte, vede că are sânii mai mari, la o operaţie de rinoplastie, rezul­tatul este vizibil abia după un an. În acest caz, pacientul trebuie să se înarmeze cu răbdare. De ase­menea, el trebuie să fie sigur că poate să accepte modificările, dar şi riscurile şi complicaţiile care se pot ivi în urma actului chirurgical. "În medicină nu există niciun act garantat. Lucrăm cu pacientul, cu materialul pacientului. Sunt paci­enţi care se vindecă foarte bine şi iute. Alţii, din contră", adaugă doctorul. El subliniază, de altfel, că răbdarea este cheia succesului. Dacă o viaţă întreagă ai trăit cu un defect, în două-trei ore rezultatele nu pot fi satisfăcătoare. De aceea, pacientul este sfătuit să aştepte şi să culeagă roadele operaţiei. După ce se pregăteşte acasă şi poate să accepte schimbările, el vine la cabinet. Aici, nu direct pe masa de operaţie. Ci pe scaun, unde vor­beşte cu medicul. Împreună, dezbat doleanţele pacientului. După discuţia prietenească, doctorul îi prezintă tehnicile prin care o să îl ajute să îşi schimbe aspectul fizic. "De fapt, e o negociere. Dacă ac­cept­ă sau nu, e alegerea lui. Sunt avantaje şi dezavantaje", spune dr. Horaţiu Dan. Nici acum nu e programată operaţia. Urmează o altă etapă, respectiv o meditaţie cu membrii familiei. După câteva zile, revine la cabinet şi comunică ale­gerea, care duce şi la o eventuală programare a operaţiei propriu-zise.
Avantajele unei operaţii estetice sunt legate de stima de sine. Ani de zile au însemnat, poate, un chin pentru tine, să reuşeşti să depăşeşti unele complexe. Şi ai ajuns, totuşi, la bisturiu. Pe lângă propria apre­ciere, se spune că operaţiile este­tice ajută şi la găsirea unui loc de muncă. Potrivit unor studii, specia­liştii au ajuns la concluzia că femeile şi bărbaţii cu aspect îngrijit şi care arată bine îşi găsesc mai uşor un serviciu.

"Acolo să faci economie?"

Dar frumuseţea costă. Financiar, poate ajunge la mii de euro. După principiul cu cât mai scump, cu atât mai bine, ne sfătuieşte şi dr. Horaţiu Dan. "Nu poţi să te zgârceşti. E un produs pe care îl punem în tine şi pe care îl porţi toată viaţa. Acolo să faci economie?", spune el. Cos­turile sunt în funcţie de materiale şi de condiţiile în care se lucrează. Astfel, se poate porni de la 400 de lei, dacă vine vorba de un chist sebaceu sau aluniţe, şi ajunge până la 9.800 de lei, dacă ne referim la măriri, implanturi sau ridicare de sâni.
Pentru medic, fiecare caz e aparte. "Pentru mine, fiecare operaţie înseamnă o nouă legătură cu o nouă persoană. Pe cel care vine nu îl privesc ca pe un pacient. E o persoană cu care încerc să am o relaţie frumoasă pe timp îndelun­gat", mărturiseşte dr. Dan. La el, oamenii se întorc cu drag şi poves­tesc, cerând sfaturi ori de câte ori au nevoie. Şi aşa îi sfătuieşte şi pe ceilalţi.

Perfecţiunea costă. Iar medicii îi sfătuiesc pe cei care vor să se simtă bine în pielea lor să facă ce vor. Frumuseţea din bisturiu este o modă pe care sibiencele - şi nu numai - încep să o "poarte" din ce în ce mai des. Acum 20 de ani nu era o practică frecventă. Dar, odată cu trecerea timpului, chirurgia plastică a ajuns să fie în trend, iar tratamentele să fie din ce în ce mai bune. Complicaţiile nu lipsesc, însă. Dar dacă nu rişti... nu câştigi. Câteodată.

comentarii
4 comentarii

daca d-nul dr. ar respecta orele de programare la consultatie ar fi perfect, dar se sta foarte mult la cozi la cabinet ...
sibiu
09.08.2013 08:15
STIE CINEVA CAT COSTA O OPERATIE DE CORECTARE A URECHILOR CLAPAUGE?
sibian
09.08.2013 11:03
Daca lumea ar intelege ca o operatie nu are un timp fix si ca astfel se poate decala programul...
Aaa
10.08.2013 01:45
Nu recomamd sa va lasati pe mana acestui ...doc..ca face experienze m ai ales pe nasul vostru ....Nu are etica deloc ...
01.07.2016 07:31
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia