Continental
Tribuna
Efectul inundaţiilor: animalele şi păsările, predispuse îmbolnăvirii
Ana Maria MĂTUŞOIU
769 vizualizari
Ploile care au căzut în ultima vreme pot avea efecte nocive asupra sănătăţii animalelor, prin declanşarea unor boli specifice intemperiilor sau boli transmisibile, sunt de părere specialiştii D.S.V.S.A. Sibiu. Pentru a evita astfel de situaţii, serviciile sanitare veterinare de specialitate avertizează crescătorii de animale să adopte măsuri de profilaxie generală, profilaxie specifică şi de ecarisare a teritoriului pentru prevenirea şi limitarea posibilelor îmbolnăviri la animale sau a bolilor transmisibile de la animale la oameni.

În astfel de situaţii, echipele cu specialişti din reţeaua sanitar-veterinară, în colaborare cu crescătorii de animale şi păsări şi, implicit, cu autorităţile locale, vor efectua activităţi direcţionate cu responsabilităţi pentru: protejarea sănătăţii animalelor şi păsărilor, protecţia şi bunăstarea acestora; protecţia mediului.

În domeniul protejării sănătăţii, protecţiei şi bunăstării animalelor şi păsărilor

În aceste cazuri, se impun controale la exploataţiile comerciale şi la cele nonprofesionale din gospodăriile populaţiei cu animale şi păsări, verificându-se, mai ales, starea clinică de sănătate. Asigurarea unor locuri şi spaţii prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepţionale şi mutarea acestora din gospodăriile afectate de inundaţii în zone sigure, unde să fie asigurate condiţii de adăpostire, hrană, adăpare şi îngrijire, se numără, de altfel, printre preocupările echipelor de specialişti din reţeaua sanitar-veterinară. De altfel, este obligatoriu ca administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate. Printre atribuţiile de bază ale echipei însărcinate cu protejarea animalelor şi a păsărilor, se află şi verificarea stocurilor de produse alimentare şi apă potabilă existente în unităţile de profil, dar şi asigurarea stocurilor de medicamente, produse biologice şi dezinfectante pentru situaţii de urgenţă.

În domeniul protecţiei mediului

În ceea ce priveşte domeniul protecţiei mediului, cei însărcinaţi cu diversele activităţi în caz de inundaţii ori efectele acestora, au următoarele obligaţii: coordonarea activităţii, prin implicarea autorităţilor locale, a fermierilor pentru colectarea cadavrelor şi dirijarea lor la unitatea de distrugere sau incinerare; curăţirea şi dezinfecţia zonelor de unde s-a retras apa şi au fost colectate cadavre de animale; verificarea condiţiilor de manipulare, colectare, păstrare şi transport a subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman. D.S.V.S.A. Sibiu informează că una dintre condiţiile de bază este colaborarea cu instituţiile judeţene: Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, I.S.U., C.P.C., D.S.P., I.P.J., D.S., I.J.J. şi cu asociaţiile crescătorilor de animale şi asociaţii pe produse. În situaţii de urgenţă, puteţi lua legătura cu D.S.V.S.A. Sibiu, pentru a se putea interveni operativ şi eficient cu personal de specialitate. 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia