Tribuna
PNL
Din 2012 până acum, 100 de excursii în ţară şi în lume făcute de rezerviştii sibieni
17727 vizualizari
Din 2012 până acum, 100 de excursii în ţară şi în lume făcute de rezerviştii sibieni

Filiala Judeţeană Sibiu „Gl. Ilie şteflea” a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Al. I. Cuza” (ANCMRR) fiinţează din vara anului 1990, fiind una dintre cele mai vechi structuri asociative a militarilor din România, proveniţi din MApN.

 

De-a lungul anilor, cadrele militare care au decis să se asocieze au desfăşurat numeroase activităţi de socializare: revelioane comune, participarea în grup la diverse lansări de carte, la concerte, la sărbătorirea Zilei Femeii, Zilei Armatei României, Zilei Naţionale etc.

Cercul Militar Sibiu, unde îşi are sediul filiala, găzduieşte permanent Comitetul şi Biroul executiv al filialei, iar în zilele de joi, de la orele 10 până la 12, au loc şedinţele săptămânale ale membrilor acesteia.

 

De la activităţi specifice la... excursii

 

Cu ocazia Adunării Generale şi a alegerii noii conduceri a filialei, din luna martie 2012 s-a ridicat şi problema efectuării unor excursii ale militarilor rezervişti, cu familiile lor. Se urmărea vizitarea unor obiective istorice sau doar turistice din zona sibiană, şi nu numai.

 

Având în vedere că noul preşedinte ales, col.(r) Ioan Părean, a condus, în anii în care era încă în activitate, Cercul de Turism Montan „Cindrelul” al Garnizoanei Sibiu, a fost desemnat să organizeze excursii, de data aceasta pe mijloace auto, pentru membrii filialei şi familiile acestora.

 

S-a început cu o excursie de o zi, pe traseul: Sibiu - Sebeş - Alba Iulia - Mănăstirea Râmeţi, iar la întoarcere s-a vizitat frumoasa cetate nobiliară de la Câlnic, judeţul Alba. În prima excursie, s-a mers cu două microbuze. Apoi, rând pe rând, ne-am deplasat din ce în ce mai departe; s-au vizitat oraşe, cetăţi şi castele, case memoriale, saline, monumente istorice, mănăstiri etc.

 

De la incomodele microbuze cu care am început, s-a trecut la autocare spaţioase, cu care ne puteam deplasa la distanţe din ce în ce mai mari, iar spre unele destinaţii am zburat chiar cu avionul (Israel).

 

Astfel, încetul cu încetul, am străbătut întreaga ţară, iar începând din vara anului 2015, am depăşit hotarele României. Până în prezent, am efectuat excursii externe în: Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Franţa, Austria, Bulgaria, Grecia, Italia, Israel, Polonia şi Republica Moldova.

 În ultimele luni ale acestui an, vom mai vizita: Ucraina, Israel şi Turcia, iar trecerea dintre ani, Revelionul 2020, îl vom face în Grecia.

 

Planuri de viitor: capitalele Europei şi Egiptul

 

În anul care urmează, avem în vedere vizitarea marilor metropole europene: Atena, Roma, Paris, Viena şi …bătrânele piramide ale Egiptului.

În peregrinările noastre prin ţară, rareori am străbătut acelaşi traseu. Am combinat astfel itinerariile, încât să vedem mereu locuri noi. Avem câteva zone pe care le vizităm în fiecare an: Delta Dunării şi Gura Portiţei, Nordul Moldovei, Maramureşul, Clisura Dunării şi, nu în ultimul rând, şoseaua Transalpina.

 

Bineveniţi şi ne-militarii...

 

De-a lungul timpului, ni s-au alăturat numeroşi sibieni şi nu numai, care au solicitat să-i primim în filiala noastră în calitate de membri susţinători (conform Statutului ANCMRR). Ei n-au fost niciodată militari de carieră, dar s-au adaptat perfect cerinţelor grupului de militari rezervişti în ceea ce priveşte punctualitatea, seriozitatea şi coeziunea grupului.

 

Aceşti membri „susţinători” ai filialei noastre, dintre care cei mai mulţi sunt pensionari, au fost: ingineri, profesori, medici, economişti, jurişti, muzeografi etc., care împreună cu militarii rezervişti, alcătuiesc o adevărată familie şi se bucură că pot lua parte la diversele activităţi desfăşurate în cadrul filialei noastre. S-a creat astfel o adevărată simbioză între caracterul auster şi cazon al rezerviştilor militari şi civismul şi relaxarea aduse cu ei de către prietenii noştri proveniţi din viaţa civilă.

 

Am realizat o insignă a grupului, purtată cu mândrie de toţi participanţii la excursii. Pe un disc roşu-albastru este inserat, cu galben, conturul hărţii judeţului Sibiu, care poartă pe el „roza vânturilor” şi inscripţia „Grupul de Turism Sibiu”. Această insignă este distribuită gratuit membrilor care participă prima dată la o excursie de-a noastră.

 

După excursii, concursuri

 

În fiecare an, în luna decembrie, lună fără excursii, are loc un concurs cu tema: Recunoaşterea obiectivelor istorice şi turistice din România, vizitate în anul în curs. Fotografiile sunt prezentate video şi toţi participanţii din sală scriu răspunsurile pe chestionare tipărite. Câştigătorul sau câştigătoarea concursului primeşte: o cupă personalizată, o cupă transmisibilă, o diplomă şi o excursie gratuită, prima din anul următor. Pot participa cu şanse egale atât militarii rezervişti, cât şi membrii susţinători. Anul acesta, 2019, suntem la cel de-al V-lea concurs. Primul concurs a fost câştigat de către un rezervist, iar următoarele, de doamne din rândul membrilor susţinători.

 

Toate activităţile filialei, inclusiv excursiile, sunt cuprinse în albume anuale (aproximativ 300 pagini color), intitulate: „Cronica Ilustrată a Filialei Judeţene Sibiu „Gl. Ilie Şteflea, a ANCMRR”. Activităţile din acest an calendaristic vor fi incluse în volumul al VI-lea, care va apărea în ianuarie 2020.

 

În Anul Centenar, excursii sub tricolor

 

În anul 2018, anul Centenarului României, am realizat un banner tricolor cu însemnele noastre şi anul jubiliar, pe care l-am purtat permanent cu noi. Din nordul Moldovei la Cazanele Dunării, de la Prut la Timişoara, din Deltă şi până în Maramureş, l-am avut permanent cu noi şi ne-am fotografiat cu el, avându-l în faţa grupului. Anul acesta, anul centenarului excursiilor noastre, avem alt baner tricolor pe care este scris, cu litere mari: Sibiu – România.

 

Cea de-a 100 excursie şi cea mai recentă am sărbătorit-o la prietenii noştri, rezerviştii argeşeni. Traseul pe care l-am urmat a fost: Sibiu – Avrig – Cârţişoara – Transfăgărăşan (cu opriri la Bâlea Lac şi Barajul lacului Vidraru) – Curtea de Argeş (unde s-au vizitat: Mănăstirea Argeşului, Muzeul Arhiepiscopiei, necropolele regale, Fântâna lui Manole etc.) // Curtea de Argeş - Domneşti – Mănăstirea Curbii de Piatră – Nucşoara – Domneşti – Mănăstirea Aninoasa – Câmpulung Muscel – Mănăstirea Nămăeşti – Mausoleul Eroilor de pe dealul Mateiaş – Dragoslavele - Rucăr – Bran – Vulcan – Codlea – Făgăraş – Sibiu.

La Curtea de Argeş, prietenii şi colegii noştri argeşeni au organizat o masă festivă comună, cu muzică şi „lăutari”, cu un meniu bogat şi băuturi de calitate, dar şi cu un tort, pe care era scris: „La mulţi ani, 100 de excursii!”.

 

Până după miezul nopţii, muzica şi dansul nu s-au mai oprit. A fost o seară specială, pe care nu o vor uita cei 80 de sibieni participanţi la această excursie jubiliară. Cu ocazia celor 100 de excursii s-au făcut peste 10 000 de fotografii, pe care sperăm să le tipărim într-o carte album, cu explicaţii la fiecare imagine.

100 de excursii. Multe, puţine!? Dar ce mai este suta în ziua de astăzi? şi… numărătoarea nu se opreşte aici!

 

col. (r) Ioan PĂREAN

 

 


comentarii
1 comentarii

Cu pensiile babane bine inteles ca va permiteti -- intrebati pe cei ce au lucrat 40 de ani cu pensii de 1000 lei daca i-si permite excursii in tara
eu
30.08.2019 06:52
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia