Tribuna
De la returnări "eroice" de decoraţii, la drogangeală sau doar simple supărări politico-intelectuale
Dumitru CHISELIŢĂ
1982 vizualizari
De la returnări

 

Am mai tratat, tema asta foarte hazlie a supărărilor – smiorc! - politice şi ale acuzaţiilor de "blat", de "refacere a USL" şi de starea aia de Mare Dezamăgire la adresa preşedintelui Iohannis cu privire la faptul că, într-un fel, PNL şi PSD şi-au dat mâna uitând cum se porcăiau în trecut, cum unii îi văvedeau pe alţii, cum unii rezistau împotriva altora şi tot aşa. Nu a ajuns încă interesantă pentru istorici perioada când însuşi Iohannis anunţa, războinic, că nu este în competiţie electorală cu PSD, "ci suntem în război. Nu pentru că suntem noi așa răi, ci pentru că ei au fost răi cu românii. Au guvernat împotriva românilor."

 

Ei? Suna cumva? Nu? Păi să continuăm: ”P(e)S(e)D(e) a luptat în stradă – imaginați-vă! – la propriu împotriva românilor și mă refer la 10 august. Inimaginabil, dar până acolo i-a dus mintea să încerce să îngenuncheze pe români cu forța. Nimeni nu a reușit să-i îngenuncheze pe români și PSD în veci pururi nu va reuși". Ei sună? Da sună dar degeaba. Acum PNL şi PSD egal love. Înainte nu era "Love". Asta e politica. Asta nu ştiau "reziştii". Şi nu ştiau o chestie clasică: revoluţiile îşi devorează fiii. Şi sunt supăraţi. Asta e, supărare plăcută.

Deci de la supărările Oanei Pellea şi ale lui Tudor Chirilă, (le-am discutat data trecută), vedem că treaba a evoluat spre comic. Avem decoraţii returnate (oau!), şi avem chestii penale cu lideri ai Rezist.

 

 

Ia decoraţia de la Iohannis, na decoraţia la portar. Viata e un teatru trist...

 

Marius Manole este actor. Unii, chiar colegi de presă, spun că este celebru actor, dar eu, fiind mai incult artistic, nu am auzit de el decât din perioada rezist. Am eu o bază de actori celebri, dar ei se numesc Pellea (Amza, tatăl Oanei), Găitan (înjurat la maximum de fanii actorilor-activişti pentru ca a spus ca actorii să mai lase reprezentaţiile de stradă şi să-şi mai vadă de actoria aia a lor de scenă), Dinică, Ciubotăraşu, Olteanu-Matei (înjurată şi ea de Cartianu care acum îl înjură pe Iohannis), Constantin (Jean, George, Diplan) şi extrem de mulţi alţii care au făcut ca filmele româneşti, în ciuda scenariilor ca vai de ele, să strălucească prin prezenţa lor. Este Marius Manole la fel de celebru ca ei? Chestie de gusturi, din păcate nu am văzut vreun film cu el (există, ştiu, dar nu am avut ocazia) ca să îmi dau cu părerea, artistic vorbind. Apropo, îmi recomandă cineva ceva pe tema asta?

 

Marius Manole era atunci tot cunoscut actor şi alături de alţi actori cunoscuţi precum Oana Pellea, Victor Rebengiuc sau Tudor Chirilă, luptau în stradă cu hashtagciumaroşie, pentru că... Pentru că. Pentru că erau "penali", pentru că ordonanţele pe justiţie (niciunul din super-protestatarii de atunci nu a reuşit să-mi explice convingător cum e treaba cu ordonanţele alea "noaptea ca hoţii" şi cum mă afectează direct pe mine. Iar când au apărut chestii care mă afectează direct pe mine, ie-te belea, supereroii străzii tac la modul superb iar vămedemul a dat în miopie.), pentru că Jos Tăriceranu-Dragneaşigrindeanu, pentru că marele duşman al României era doar pesede plus ceva ortodocşi, plus Putin, plus populiştii. Ţin minte că înjuratul PSD le-a băgat parale bune în portofel actorilor, de exemplu dar unii erau tot nemulţumiţi (şi despre asta am scris la momentul potrivit, unii din zina proetstatar-artistică chiar nu aveau greţuri cu asta, banii primiţi de la dujman "mi se cuvin" deci pot înjura în voie.

Observ aici un curent, în zona anti-hashtag, care râde în hohote, care postează că rezist-ul şi-a luat m***a înapoi, că uite bă ce decepţie, plus alte ironii. Ce să zic, fie m***a şi pătrată, se întoarce ea odată, uite că s-a întors, ghinion, râd şi eu în aceleaşi hohote dar măcar am un sentiment de compătimire faţă de starea aia de decepţie politică... Adică e ca atunci cânt ţie îţi place de cine nu e cazul iar persoana, după ce te amăgeşte, îţi promite verighete, ghete, sejururi la "Sentropez" şi baie cu şampanie în cadă, după ce te seduce, după ce te acaparează trup şi cuget şi simţiri, poc, ţi-o trage şi-l prinzi cu bagaboanta sau ciumecu' clasei. E normal să fii supărat, cum să nu fii supărat. Chiar dacă şi tu ai avut, în perioada amorului maxim, partea ta de profit. Şi de imagine. Şi mai ales de imagine, având în vedere că tu, în ocupaţia pe care o exerciţi, ai nevoie de imagine. Imagine de actor, de activist, de luptător îns tradă pentru şi împotriva, de influencer care-ţi spune mai diect sau mai pe ocolite cu cine să votezi, ce să boicotezi, la care referendum să te duci, care politician e superb şi care e vai de el.

 

Ei bine actorul Marius Manole a fost decorat de Iohannis, la 5 mai 2016, cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, categoria D - "Arta spectacolului". Motivele: "implicarea deosebită în promovarea teatrului și cinematografiei românești atât în țară, cât și în străinătate". În cinematografia românească a jucat doar în şapte filme, spcialitatea lui fiind teatrul şi are referinţe bune ca actor din partea publicului (vezi pagina dedicată lui pe Cinemagia). A fost nominalizat de mai multe ori la diverse categorii, in cadrul galei UNITER, a luat şi premii. Ba în 2017 a luat şi premiul cel mare la emisiunea "Uite cine dansează!". Dar, OK, a fost decorat, felicitări. De obicei cînd eşltid ecorat, eştid ecorat şi eşti mândru de asta. Regele Mihai a fost decorat de dictatorul Stalin chiar, cu Ordinul Pobeda, dar asta nu însemană că meritele lui nu au fost reale pentru a primi aşa ceva, chiar din mâîinile unuia dintre cei mai sângeroşi dictatori ai omenirii. Puitea fi la fel şi acum...

 

Un gest cam de ne-efect...

 

Deci putea fi la fel şi acum... dacă nu a simţit Marius Manole să facă un gest destul de teatral şi cam neoriginal. Să returneze decoraţia aia dată de preşedinte. Exact cum a făcut, tot teatral, colonelul Doolittle, în timpul primului raid aerian american asupra Tokio-ului. El a legat, de obombă, o decoraţie primită de la japonezi, pentru a o returna celor care i-au oferit-o. Oricum, raidul a fost un dezastru, dar a avut o lovitură de imagine extraordinară pentru americani, scuturaţi bine după atacul de la Pearl Harbor.

Dar, conform cîntecului poezie de la Cenaclul Flacăra (Şeicaru?) cel cu "actorul", "viaţa e un teatru trist"...

 

"Am decis să înapoiez decorația Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, cu care am fost decorat în 2016 la Palatul Cotroceni, din partea Președintelui României. L-am votat pe președinte și țin minte noaptea în care a fost ales. Ce mare bucurie era pe străzi că în sfârșit PSD-ul nu mai putea face rău acestei tări. Urma să avem un președinte care ține cu țara. Ghinion. Nu l-am avut.

Am stat în Piața Victoriei în frig, în ploaie pentru a apara justiția și democrația. Cand a plecat Dragnea iarăși am crezut ca am invins. Ghinion, propriul nostru președinte urma să ne facă cel mai mare rau. Omul în care am crezut, pentru care am luptat. Acum PSD intră în Guvern pe ușa din față, pe covorul roșu. De asemenea, VREA SA PREIA ȘI SEFIA COMISIEI JURIDICE DIN CAMERA DEPUTATILOR, cu alte cuvinte să refacă comisia Nicolicea& Iordache, de aceasta data chiar cu PNL. Totul sub oblăduirea președintelui Iohannis. Halucinant, nu?

Nu aș fi crezut că într-o zi va trebui să protestez din nou, chiar dacă datele sunt acum altele. Președintele României pentru mine este un trădător.

Returnez, așadar, decorația primită, mâine (adică luni) la ora 10:00 la Palatul Cotroceni...", a spus actorul Marius Manole.

 

Pentru un cercetător al discursurilor rezist-ente, declaraţia aceasta de intenţie este aur. Aur documentar. Avem aici în câteva rânduri, toate şabloanele propagandistice ale vremii/străzii. PSD cel rău şi Iohannis cel bun. PSD face rău ţării, dar Iohannis ţine cu ţara;  am stat in frig afară; am apărat justiţia şi democraţia; ne-am extaziat când a plecat Dragnea (ştiu pe unii care au şi băut de bucurie, acum cred că le vine şampania aia înapoi pe nări); am sperat că. Până şi accesele acstea de tristeţe sunt tot şablon: Am crezul în Ionannis, l-am votat, am luptat pentru el, (pe bune, zici că citeşti despre Lenin şi Partid), preşedintele a trădat, suntem dezamăgiţi, etc, etc.

 

Bun şi, la o declaraţie aşa de belicoasă, te aşteptai, cinematografic sau teatral ca scena să se petreacă aşa: El, Actorul, să se fi năpustit în Cotroceni, cu alai de sepepişti, portari, secretare, femei de serviciu, fotografi profesionişti, boieri-târgoveţi-popor, să-l fi surprins pe preşedinte taman în mijlocul unei activităţi interesante să zicem o întîlnire la nivel înalt,  el, Actorul, să fi ţâpat ordinul de pământ care să fi făcut cling sau clang la contactul cu pardoseala sub ochii surprinşi ai celor prezenţi ("uaaaa!) şi mult mai surprinşi ai preşedintelui, şi, maiestuos, să fi făcut un stânca-mprejur spre ieşire, sub asattul presei pline de camere, dslr-uri cu lentile de invidiat, şi o ciurdă de jurnalişti de "update" mai gălăgioşi ca definiţia gălăgiei după el, fadeout, "Sfârşit", genericul pe piesa de bază a soundtrackului... Ar fi fost ceva.

 

Dar nu. La fel cum întoarcerea din Vietnam a militarilor care au luptat acolo, a fost fără "heroes welcome", şi aici scena a fost cam ştearsă. Actorul Marius Manole s-a dus luni de dimineaţa "La Palatul Cotroceni" (vorba cânetcului golănesc din 1990) şi i-a lăsat decoraţia portarului. Konieţ filma. Nu ştiu nici măcar dacă replica "ce să fac cu ea" a existat sau nu...

 

 

Rezist, faza pe cannabis

 

Azi am avut o bucurie mare, dîpîdîvî al meseriei. L-am regăsit pe jurnalistul acela german  din vremea preotestelor rezist despre care tot citeam că era reţinut de către jandarmi. Era o chestie curioasă, că nu am auzit ca alţi jurnaliţti să fi fost reţinut aşa de către forţele de ordine. E vorba de Paul Arne Wagner. "Jurnalist german, ridicat de jandarmi la protestul din Piața Victoriei: Paul Arne Wagner a făcut un documentar despre Liviu Dragnea, în Teleorman (VIDEO ȘOCANT)" (B1TV, pe 21 iunie 2018).

L-am regăsit lpe jurnalistul german într-o postare superbă: "Este prima dimineață în care Cristian-Mihai Dide s-a trezit la închisoare. Pentru un act de activism civic, un semn de alarmă trasă autoritatiilor (da "autoritatiilor"), o oglindă pusă în fața întregului sistem, ca să îi arate cât de gol este împăratul sau, ma rog, o gluma pe seama procurorilor DIICOT. Am vazut peste tot relatare cum că Dide ar fi trimis "Cannabis" la mai multi procurori DIICOT. Aceasta este o minciuna prin omisiune sau o confuzie generală bazata pe un comunicat DIICOT. De ce? Pentru ca canabis este o plantă, dar si un nume pentru un drog".

 

"Dide a cumparat timp de doi ani produse legal comercializate de firme din Romania si din alte tari, produse care contin in jur de 0.2 la suta THC, si le-a trmis direct la procurori DIICOT, în principiu fără ca măcar să le desfacă. THC este substanta activă, substanță care face din planta canabis un drog, numai ca drogul obtinut din canabis are de obicei un continut de THC de 15 la suta, dar minim de 5 la suta si uneori si de peste 50 la suta.

 

Ca sa ne înțelegem, nimeni nu ar putea sa se drogheze cu produsele cumparate de Dide, deci produsele descrise de DIICOT ca "droguri de risc" nu sunt, prin definitie, logică și bun simț, nici un drog. Produsele respective, ca sa folosim o comparatie cu alcoolul, sunt ca o ciocolata cu rom, sau un suc de mere usor fermentat. Si pentru cumpararea în mod legal si trimiterea acestor produse catre procurorii DIICOT, procurorul Vasile Airiniei l-a bagat pe Dide la pușcărie pentru 30 de zile. Fara ceva care s-ar putea numi proces, acolo se afla activistul Dide, capturat cu o mare desfasurare de forta de catre DIICOT. Procurorii au oprit în plină noapte trenul în care se afla Dide, si el a fost plimbat prin toată țara si arestat după sase ore de audieri.

In tara UE cu tristul record de export de carne vie, păzit tot de DIICOT, s-au gasit timp si resurse pentru a-l scoate pe activistul incomod din joc. Las în comentarii comunicarea Asociației Evoluție În Instituție pe care Dide o conduce. Buna dimineata, si noaptea buna".

(textul e aşa, fără diacritice...)

 

"Noaptea bună" este, văd că e o replică la să zicem, "Protestatarul Cristian Dide a fost arestat preventiv pentru 30 de zile după ce a trimis două colete cu droguri la DIICOT", ştire de la G4Media. Adică: Dide a fost prins şi e acuzat că a procurat canabis de la noi şi din străinătate. Şi că l-a şi vândut, prin curierat. Unele au fost trimise chiar la DIICOT, ceea ce ori e comic, ori e o parte din acţiunea de destructurare.

 

Dide, a fost unul dintre pilonii REZIST-ului şi foarte mediatizat ca fiind unul dintre protestatarii din teleorman (judeţul lui Dragnea, nu?). Un articol apologetic la adresa lui îl puteţi citi în Adevărul, "Portret de #REZIST de la Teleorman: Cristian-Mihai Dide" Citeste mai mult: adev.ro/pbbll2. (aşa mă îndeamnă adevărul să dau linkul, asta e) sub semnătura nimeni altuia decît Sebastian Burduja. 

 

Deci avem, conform jurnalistului german, un abuz. Nu am înţeles în ce a constat abuzul, dar am înţeles că ce comercializa Dide era slab adică un fel de cioco cu rom sau cidru pe bazăd e cannabis. Deci Dide a fost găsit cu produse pe bază de cannabis dar că ele nu erau droguri? Cumpăra cannabis în mod legal? Cannabisul nu e drog? Sau e un cannabis drog şi un cannabis ne-drog?

 

Bun, dar atunci dacă Dide a fost ridicat abuziv că nu e nimic despre drogangeală, atunci de ce acelaşi Dide şi organizaţia lui, "Evoluţie în instituţie", au organizat „Legalizăm.ro - Împreună legalizăm Canabisul" (deci cannabisul – complet, nu cu concetraţie mică, nu cu cioco cu rom sau suc de mere) , protestul ce a avut loc anul trecut, în octombrie, la Sibiu? Dacă erau legale, ce trebuia legalizat? Dacă erau legale deci permise, de ce a fost ridicat că le-a deţinut? A, care e legea care spune că e legal cannabisul? Nu e? Ups. 

Pe bune, nu mai înţeleg nimic. Cert este că atunci, pe vremea lui Rezist, erau lăsaţi în pace...

Oricum, deja m-au zăpăcit cu asta, aşa că mă opresc. Dar de când e legal cannabisul? Pe bune, erau mai simpatici când se ştia despre ei că-s doar "rezist"... 

 

 

Foto:

facebook/Marius Manole

arhiva TRIBUNA

 

 







comentarii
3 comentarii

Despre Marius Manole se spune ca ar juca in cealalta echipa si ca de aceea e preferat de anumiti regizori de teatru.
25.11.2021 09:41
La palatul Cotroceni, canta cucuveaua
Klaus Johannis si ai lui si-au gasit beleaua!
27.11.2021 09:04
De la Antena 3 citire: in Sibiu, pe strada Crisanei la nr. 13 era cartierul general al #rezist -ului sibian. ??? Nu e un bun subiect de investigație?
28.11.2021 11:49
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA