Tribuna
RMN ultraperformant şi unic în ţară la Polisano
Sorana MAIER
49168 vizualizari
RMN ultraperformant şi unic în ţară la Polisano
Spitalul European Polisano are în dotare un aparat de Rezonanţă Magnetică ce face posibilă orice examinare, este cel mai mare aparat de gen posibil, eliminând complet senzaţia de claustrofobie. Investigaţia nu este iradiantă pentru că nu foloseşte raze X, iar preţurile sunt sub cele maximale din ţară. Doctorul Adrian Şanta explică care sunt avantajele şi posibilităţile aparatului care se află în dotarea Polisano. Pacienţi din Cluj, Alba, Hunedoara, Braşov, Bucureşti vin la Sibiu pentru a fi investigaţi cu ajutorul acestui aparat ultraperformant.
Sibienii, dar şi pacienţii din judeţele apropiate şi chiar din întreaga ţară, au la dipoziţie, la Spitalul European Polisano un aparat de Rezonanţă Magnetică unic în ţară atât prin performanţele pe care le permite în diagnosticare, cât şi prin confortul pe care îl oferă pacientului în momentul investigaţiei.
Dr. Adrian Şanta, şeful Centrului de Excelenţă în Radiologie `i Imagistică Medicală, vorbeşte despre caracteristicile acestui aparat.
"Între aparatele de vârf mondial aflate în dotarea noului Spital European Polisano, aparatul de Rezonanţă Magnetică ocupă un loc aparte. Este un aparat special prin multe aspecte: întâi, este foarte modern, fiind modelul de top al firmei producătoare, scos pe piaţa mondială în 2012 şi fiind singurul de acest tip din România, apoi, are o deschidere a tunelului în care se examinează pacientul foarte mare, cea mai mare dintre toate aparatele de RM existente, ceea ce face ca senzaţia de claustrofobie să fie redusă aproape în totalitate. La aceasta se adaugă faptul că este scurt, fiind cu ceva mai lung decât un tomograf, aspect de asemenea plăcut pentru pacient, care nu are senzaţia de a fi introdus într-un tunel îngust", spune dr. Şanta.
La toate acestea se adaugă şi caracteristicile tehnice de excepţie.
"Caracterul de excepţie este dat în continuare de faptul că posedă toate tipurile de antene existente. În acest fel, la Centrul de Excelenţă în Radiologie şi Imagistică Medicală Polisano, pentru prima oară la Sibiu, pacienţii şi medicii acestora au ocazia de a beneficia de absolut tot ce oferă rezonanţă magnetică din lume. Dacă celelalte aparate existente în Sibiu au 20-30 ani vechime, cu tehnologie învechită şi posibilităţi reduse, de cap-coloană vertebrală-genunchi, la Polisano se efectuează azi orice examinare posibilă în lume", completează medicul sibian.

Examinări                               fără limită

Medicii pot investiga orice parte a corpului pentru a putea pune un diagnostic corect
Dr. Şanta spune că se fac, cu ajutorul acestui aparat, examinări de rezonanţă magnetică cardiacă, pentru depistarea malformaţiilor, a anomaliilor ventriculare aritmogene, a zonelor de infarct şi a cicatricilor acestora. Performanţa în evaluarea uterului şi a pelvisului feminin este cea mai mare între toate metodele de diagnostic imagistic, fiind evidenţiabile cancere de col uterin de 3-4 mm, putându-se stabili la pacientele cu cancer uterin operat sau iradiat dacă tratamentul are sau nu efect, dacă există invazie în jur sau ganglioni afectaţi.
Evaluarea prostatei permite diagnostice precoce în cancere prostatice, de câţiva milimetri. Abdomenul se evaluează uşor şi complex, cu evidenţierea de calculi mici ce obstruează coledocul, prin colangiografie RM fără manopere chirurgicale şi fără injectarea de contrast intravenos.
Examinările musculo-scheletale permit o rezoluţie excepţională, evidenţiind fracturi ascunse, modificări degenerative, leziuni fine ale cartilajelor articulare, ce nu pot fi văzute pe radiografii, la CT sau ecografie.
Evaluarea creierului bene­ficiază de unele lucruri imposibile până acum la Sibiu şi în multe părţi din ţară: exami­narea spectroscopică pentru a diferenţia între tumori şi alte entităţi, evaluarea SWI care depistează cele mai mici urme de sânge în creier, invizibile cu alte metode, chiar şi cu aparate de rezonanţă obişnuite, diag­nosticarea de malformaţii vas­culare, obţi­nerea de arteriografii cerebrale fără injectare de contrast, evidenţierea fas­ciculelor nervoase care traversează creierul (trac­tografie) şi multe alte noutăţi de vârf mondial, acum devenite rutină la Polisano. Rezonanţă Mag­netică MAMARĂ prezintă o precizie diagnostică foarte mare, combinând atât evaluarea cu contrast, cât şi altele foarte sofisticate (difuzie, substracţie, mapping) aducând date foarte bogate pentru diagnostic.

Performanţe impresionante

Deşi durează doar 20 minute, evaluarea obişnuită a sânului produce 1.927 de imagini de mare rezoluţie, făcând diagnosticul extrem de precis.
"Evaluarea de rezonanţă magnetică este azi la nivelul centrelor de vârf din întreaga lume, fapt confirmat atât de vizitatorii din alte centre europene - Austria, Franţa, Germania - care ne-au vizitat, cât şi de participările la congrese cu lucrări ce au primit aprecierea tuturor celor care lucrează în domeniu, din ţar[ şi din străinătate. Dacă la aceasta adăugăm că metoda nu este iradiantă (nu foloseşte raze X în diagnostic), că preţurile la Sibiu sunt sub cele maximale din ţară, deşi performanţa este superioară, şi faptul că examinările se pot face în regim de Casa de Asigurări, oferta de rezonanţă din Centrul Polisano este probabil la acest moment cea mai bună din România. O atestă numărul mare de pacienţi care se adresează nouă din zone în care există multe aparate de RM (Cluj, Alba, Hunedoara, Braşov, Bucureşti), raportul de calitate şi preţ, precum şi faptul că rezultatele se eliberează în maximum 12 ore fac Centrul Polisano unul de nivel de vârf mondial", explică dr. Adrian Şanta.

comentarii
14 comentarii

Un aparat de agest gen este atit de bun ca radiologul care citeste si intereteaza rezulatul examenului... sper ca factorul uman sa fie la intalimea aparaturi.
ION
18.11.2013 03:03
Cat ne costa ?sub pret -care pret-
Matyas
18.11.2013 08:16
platesti de te usuca o radiografie cu aparatul asta :) trebuie sa-si scoata banii cu aparatul plus profit .
s
18.11.2013 09:54
totusi d-le ziarist asa o stire ne bucura dar informatine pana la capat , 1-se face pe segment?2-cat costa o investigatie?dati informatia verificata sa stim lectia.PRETUL CONTEAZA CEL MAI MULT SI STITI FF BINE ACEST LUCRU .VA MULTUMESC!!!
sibian
18.11.2013 10:10
De acord ca aparatu-i performant da nenea de lucreaza pe el e bun doar sa scrie artiole stiintifice nu si sa examineze clinic corect. Trimite oameni care n-au nimic la Cluj sa se taie la inima si aia zicca-s sanatosi tun. Chestia e adevarata pt. ca dupa 20 de ani de la "diagnosticul panicat" sunt sanatosi tun!! Omu nostru vede monstri unde e OK si nu-i vede unde sunt. Scriitor de articole pe hartie da, clinician ba.
Aparatu-i performant da nenea...
18.11.2013 12:33
@Matyas
corect,ai pus punctul pe i
n-ar strica o mica lista de preturi -e drept nu sintem la piata-dar ar trebui sa avem macar niste preturi informative.
daria
18.11.2013 19:35
"preţurile sunt sub cele maximale din ţară" hahaha, foarte incurajator.
"RMN ultraperformant şi unic
lipseste un (P)
18.11.2013 21:45
Absolut corect. Aparatu, ca aparatu, dar medicu pana la urma conteaza. Si apoi, daca deja sunt cu un picior undeva, de unde mai scot banii pentru analizele astea ?
unu
19.11.2013 09:08
Domnule ziarist acesta este un articol care mai bine nu ar fi scris.Unde sunt preturile informative.Ne tot tocati cum ca sunt mai mici decit cele practicate de altii,dar nu le dati pe cele de la polisano.
cititor
20.11.2013 12:12
Pai voi nu vedeti ca asta e reclama si nu articol? O fi bun aparul, nu zic nu, dar modul in care e scris articolul denota clar ca a fost platit de Polisano sa-si faca reclama
Mihai
21.11.2013 07:29
Am folosit acest RMN pentru o investivatie pentru un posibil accident vascular cerebral, m-a costat 450lei. Reputatia domnului dr. Santa este foarte buna in Sibiu, nu stiu in tara care este reputatia domnului dr. Cert este ca in poza din articol nu pot spune daca este domnul doctor sau alta persoana deoarece nu am avut placerea sa-l cunosc personal cand am facut RMN-ul. Am fost intampinat de o asistenta atat la venire cat si la plecare, fara ca medicul sa vina sa ma vada sau sa discute cu mine absolut nimic. Cred ca relatia cu "clientul" lasa de dorit, cand vi pentru un diagnostic legat de un accident vascular si mai platesti si 450 lei te astepti ca medicul sa-ti explice cea ce a vazut, care e rezultatul, problema, doar nu am venit pentru o radiografie dentara... Ziua urmatoare am primit rezultatul pe o pagina A4 din care nu am priceput mare lucru pana nu am ajuns la un neurolog, lucru putin cam neplacut.
Un pacient
22.11.2013 14:12
Cum se face ca dr Santa din director al spitalului judetean a demisionat din ,,motive peronale'' ca sa ajunga ...sluga la Vonica :)))))
BRANCADIERUL DE SERVICIU
23.11.2013 00:57
Vede MONSTRUOS! Tumori maligne, infarcturi... O nulitate patenta. Evitati-l, uitati-l.
Bufnitza din poza
24.11.2013 21:18
Sa va fie rusine, dr Santa e unul dintre cei mai buni medici radiologi din Romania, daca nu va place ce gaseste sau daca medicii curanti habar nu au ce a descris in rezultate nu inseamna ca el e de vina ci ca cei din jur sunt nepregatiti. Nu il vedeti pentru ca fizic nu are timp sa mai si socializeze cu dumneavoastra, stimati pacienti, si prefera in timpul acela sa ajute alti doi oameni prin investigatiile pe care le face impecabil.
I
14.03.2014 09:42
Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Targul de Craciun

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA