Tribuna
Prediabetul, un pericol ascuns
13288 vizualizari
Prediabetul, un pericol ascuns
DR. DOINA ARCOMIŢĂ, medic specialist medicină internă, medic rezident diabet, nutriţie şi boli metabolice

 

Prediabetul apare atunci când glicemia are valori mai mari decât cele normale, dar nu suficient de mari pentru a se putea pune diagnosticul de diabet. Conform unui studiu, prevalenţa prediabetului în România este de 3 milioane, şi din păcate este în continuă creştere din cauza stilului de viaţă modern. De cele mai multe ori este descoperit întâmplător şi este asimptomatic.

Cum se pune                      diagnosticul?

 

Diagnosticul se pune foarte uşor, un simplu test de sânge vă poate arăta dacă sunteţi sau nu prediabetic.

Există 3 variante de diagnostic pentru prediabet:

· glicemia a jeun (sânge recoltat în condiţii de repaus alimentar de cel puţin 8 ore) valori cuprinse între 100 mg/dl şi 125 mg/dl;

· valoare glicemică la două ore la TTGO (test de toleranţă la glucoză oral) cu­prinsă între 140 şi 199 mg/dl - acest test se recomandă mai rar în ultimul timp;

· HbA1c (hemoglobina glicozilată) având o valoare între 5,7 şi 6,4%.

De cele mai multe ori HbA1c nu se recomandă de primă intenţie, doar când sunt glicemii mai mari de 100 mg/dl.

 

Care sunt factorii de risc în prediabet?

 

Factorii care cresc riscul de apariţie a prediabetului nu sunt puţini.

· vârsta peste 45 ani - riscul creşte odată cu vârsta;

· sedentarism;

· supraponderea/obezita­tea (IMC > 25 kg/mp) este un factor de risc important pen­tru prediabet;

· obezitatea abdominală - CA (circumferinţa taliei) >80 cm la femei şi >94 cm la băr­baţi, cu cât există mai multă grăsime la nivelul abdome­nului, cu atât riscul este mai mare;

· istoric familial (părinţi, fraţi) cu diabet zaharat;

· femei cu istoric de diabet gestaţional sau macroso­mie fetală (greutate făt la naştere mai mare de 4 kg);

· femei cu sindrom de ovar polichistic;

· hipertensiune arterială, TA > 140/90 mmHg sau terapie antihipertensivă;

· HDL - colesterol <35 mg/dl şi/sau trigliceridemie >250 mg/dl;

· alte afecţiuni asociate cu insulinorezistenţă;

· istoric de boli cardio­vasculare.

Dacă rezultatele testelor sunt normale, testarea tre­buie repetată la interval de cel puţin 3 ani - în funcţie de factorii de risc identificaţi şi de recomandările medicului curant. Cu cât sunt mai mulţi factori de risc, cu atât riscul de a face prediabet este mai mare.

Cum este pacientul tipic?

 

Pacientul tipic cu prediabet este supraponderal sau o­bez, cu obezitate abdomi­nală, în general cu o vârstă medie peste 45 de ani, hipertensiv şi cu un profil lipidic modificat (valori cres­cute ale colesterolului, tri­gliceridelor şi valori scăzute ale colesterolului HDL).

 

Care sunt riscurile?

 

O persoană care are pre­diabet este mai predispusă să facă DZ tip 2, boli car­diovasculare (boala cardia­că ischemică, infarct miocar­dic), AVC, boala arterială periferică, cancer, boala Alzheimer, etc.

 

Se poate vindeca prediabetul?

 

Prediabetul se poate vin­deca, dacă este diagnosticat la timp şi se respectă anu­mite reguli alimentare pentru întreaga viaţă. Diabetul însă, nu se vindecă, dar se poate menţine în limitele unui bun control al tuturor factorilor de risc, şi care să asigure o ca­litate bună a vieţii şi prelun­girea speranţei de viaţă.

Cum îl putem preveni?

 

Putem  preveni sau întâr­zia apariţia prediabetului prin:

· adoptarea unui stil de viaţă sănătos, o dietă bogată în legume, săracă în grăsimi saturate, aport adecvat de proteine, glucide şi lipide;

· să scăpaţi de kilogra­mele în plus. Dacă aveţi o greutate corporală mare, trebuie să o mai reduceţi pentru a beneficia de multe avantaje. Studiile arată ca şi o scădere mică în greutate (chiar şi 5-10% din greu­tatea corporală) este uneori suficientă pentru a normaliza nivelul glucozei din sânge şi pentru a evita apariţia dia­betului.

· efort fizic, minim 150 mi­nute pe săptămână (mers alert, urcatul scărilor, mers pe bicicletă, înot, aler­gat, fitness, aerobic, dans, etc.);

· renunţare la fumat;

· consum redus de alcool.

Ce trebuie să faceţi în viitor?

Dacă aveţi glicemii cu­prinse între 100-125mg/dl este foarte important să vă efectuaţi glicemia a jeun şi HbA1c cel puţin o dată pe an şi să mergeţi periodic la medic (medicul de familie, internist sau diabetolog). Persoanele cu prediabet pot face DZ tip 2 în următorii 5-10 ani, dacă nu sunt corectaţi factorii de risc pentru aceas­tă afecţiune. Prin optimizarea stilului de viaţă este posibilă reducerea la jumătate a ris­cului de a dezvolta DZ tip 2.

Important de reţinut!

O simplă probă de sânge la persoanele care au cel puţin un factor de risc din cei enumeraţi mai sus poate pune diagnosticul de pre­diabet, în consecinţă vă poate încetini apariţia diabe­tului sau chiar absenţa lui.

Dacă aveţi prediabet trebuie să vă controlaţi atent stilul de viaţă. Este foarte important să cereţi sfaturi în privinţa regimului alimentar care să prevină diabetul, să cunoaşteţi alimentele recomandate, să evitaţi ali­mentele care cresc brusc glicemia şi să vă informaţi care sunt riscurile unei per­soane cu prediabet.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
serviciul public

Q House

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA