Tribuna
Medicul vă sfătuieşte:
Tănăsescu Denisa, Medic rezident Diabet, nutriţie şi boli metabolice Asistent universitar la Facultatea de Medicină, ULBS
15118 vizualizari
Tănăsescu Denisa, Medic rezident Diabet, nutriţie şi boli metabolice Asistent universitar la Facultatea de Medicină, ULBS
Cum recunoaştem şi cum prevenim apariţia piciorului diabetic?

Ne confruntăm cu o creştere alarmantă a incidenţei Diabetului zaharat la nivel global. Pe plan mondial, aproximativ 425 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu Diabet Zaharat şi se preconizează o creştere galopantă până la aproximativ 625 de milioane în anul 2045. 1 din 10 români suferă de această afecţiune. Judeţul Sibiu se află în topul judeţelor din România unde speranţa de viaţă, la pacienţii cu Diabet zaharat a crescut semnificativ. Astfel, pacienţii diabetici pot dezvolta pe parcursul vieţii diferite patologii asociate şi complicaţii ale diabetului.

Diabetul zaharat, caracterizat printr-un nivel crescut al glucozei în sânge, numit de unii autori boala secolului, este o boală care "nu doare", dar care afectează orga­nele cele mai importante atunci când nu este ţinut sub control, atunci când este neglijat, lucru care se întâmplă din păcate la foarte mulţi pacienţi. Complicaţiile pot fi grave, fiecare necesitând o terapie aparte. La nivelul ochiilor poate să apară retinopatia diabetică care poate să ducă până la orbire, la nivelul rinichilor nefropatia diabe­tică care la ora actuală face parte dintre principalele cauze de insu­ficienţă renală cronică, neuropatia diabetică care este o complicaţie precoce a diabetului zaharat şi care afectează până la jumătate din pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat tip 2. Mai mult de 80% din­tre amputaţiile membrelor inferioa­re, la pacienţii diabetici, au la bază neuropatia diabetică. An­giopatia dia­betică este o compli­caţie ex­trem de gravă, având atât aspecte macroangiopate, deter­minând boli cardiovasculare cât şi microan­gio­pate care alături de neurpatie duc la apariţia "picio­rului diabetic". Stu­diile clinice arată că aproximativ 15% dintre persoa­nele cu diabet zaharat vor suferi ulceraţii la nivelul picioarelor în timp ce aproximativ 7% dintre acestea vor dezvolta com­plicaţii care vor duce la amputaţii.
Prin urmare este foarte important să prevenim apariţia acestor complicaţii cu evoluţie extrem de gravă.
Astăzi ne vom ocupa de una din complicaţiile cele mai frecvente ale Diabetului zaharat, şi anume "piciorul diabetic".

Cum recunoaştem apariţia" piciorului diabetic"?

Simptomele ce definesc "piciorul diabetic", apar destul de tardiv, fiind în principal cauzate de instalarea neuropatiei diabetice, complicaţie care apare aproximativ la jumătate dintre pacienţii cu Diabet zaharat tip 2 şi care constă în pierderea sensibilităţii (la durere, la rece, la fierbinte), senzaţie de furnicături, amorţeli, înţepături însoţite de durere, care apare în special în timpul nopţii.
În cazul în care, este vorba des­pre o infecţie sau chiar de prezenţa unui ulcer aceste manifestări pot lipsi, ele fiind înlocuite de simp­tome, precum: umflarea şi înroşi­rea piciorului, ulceraţii, sângerări, sensibilitate la nivelul piciorului, senzaţie de amorţeli sau furnică­turi, miros neplăcut, pielea este caldă şi de obicei cu aspect alb şi zone îngroşate (hiperkeratoză), deformarea piciorului, glicemie crescută, febră şi/sau frison da­torate infecţiei.
Toate aceste simptome nu tre­buie ignorate. În lipsa unui tratament adecvat, instituit cât mai precoce, pot apărea complicaţii extreme de grave: ulceraţii, răni care nu se vindecă, deformări ale piciorului, gangrenă, mergând chiar până la amputarea mem­brului inferior afectat, acest lucru având o consecinţă semnificativă asupra calităţii vieţii.
DE REŢINUT CELE 10 PORUNCI PENTRU BOLNAVII DIABETICI PENTRU A PREVENI APARIŢIA PICIORULUI DIABETIC:
1. Inspecţia zilnică a ambelor picioare, iar atunci când este nevoie să folosim o oglindă sau să fim ajutaţi de către o altă persoană.
2. Este importantă igiena picioa­relor, spălarea lor zilnică şi cu atenţie.
3. Ştergerea cu grijă a picioarelor pentru ca spaţiul interdigital să nu rămână umed, ceea ce ar favoriza apariţia unei micoze (ciuperci).
4. Folosirea de creme hidratante pentru îngrijirea picioarelor deoa­rece pielea uscată predispune la apariţia de fisuri care se pot suprainfecta cu uşurinţă.
5. Unghiile se vor tăia drept şi nu foarte scurt şi se vor folosi pile pentru rotunjirea colţurilor.
6. Utilizarea de încălţăminte lejeră, adecvată, preferabil fără barete pentru a nu produce puncte de presiune sau eroziuni.
7. Utilizarea pantofilor noi se va face progresiv, pentru acomodare. Pacientul nu va umbla desculţ sau doar în ciorapi.
8. Sunt indicaţi ciorapii din bum­bac, care absorb transpiraţia, lasă piciorul să se aerisească şi de asemenea nu întreţin umezeală.
9. Pentru senzaţia de picioare reci se vor folosi numai medica­mentele indicate de către un medic şi nu se va recurge la modalităţi de încălzire cu obiecte calde (sti­cle, cărămizi, calorifer etc.) deoa­rece pacientul diabetic nu simte temperaturile mai ridicate şi apare riscul unor arsuri.
10. Dacă apar dureri la nivelul picioarelor sau, dimpotrivă, pa­cien­tul nu mai prezintă nicio sensibilitate chiar dacă stimulul există, dacă sunt remarcate diferite leziuni (ulceraţii, roşeaţă, vezicule, fisuri), deformări, hemoragii sau atrofii la nivelul musculaturii picioarelor, pacientul se va adresa imediat unui medic.
Pacientul diabetic trebuie să ofere o atenţie deosebită alimen­taţiei, trebuie să adopte un stil de viaţă sănătos, un control glicemic permanent pentru a putea preveni apariţia complicaţiilor, control tensional (valorile normale ale ten­siunii arteriale nu trebuie să depă­şească 130/80 mmHg). De ase­menea, este necesară efectuarea unor controale periodice la medicul diabetolog pentru evaluarea clinică şi metabolică ce vor cuprinde un examen clinic şi metabolic general, cu examinarea atentă a pielii, muşchilor, sistemului osteoten­dinos şi a sensibilităţii tactile, termice şi dureroase.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
serviciul public

Q House

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA