Ne confruntăm cu o creştere alarmantă a incidenţei Diabetului zaharat la nivel global. Pe plan mondial, aproximativ 425 de milioane de persoane sunt diagnosticate cu Diabet Zaharat şi se preconizează o creştere galopantă până la aproximativ 625 de milioane în anul 2045. 1 din 10 români suferă de această afecţiune. Judeţul Sibiu se află în topul judeţelor din România unde speranţa de viaţă, la pacienţii cu Diabet zaharat a crescut semnificativ. Astfel, pacienţii diabetici pot dezvolta pe parcursul vieţii diferite patologii asociate şi complicaţii ale diabetului.
Diabetul zaharat, caracterizat printr-un nivel crescut al glucozei în sânge, numit de unii autori boala secolului, este o boală care "nu doare", dar care afectează organele cele mai importante atunci când nu este ţinut sub control, atunci când este neglijat, lucru care se întâmplă din păcate la foarte mulţi pacienţi. Complicaţiile pot fi grave, fiecare necesitând o terapie aparte. La nivelul ochiilor poate să apară retinopatia diabetică care poate să ducă până la orbire, la nivelul rinichilor nefropatia diabetică care la ora actuală face parte dintre principalele cauze de insuficienţă renală cronică, neuropatia diabetică care este o complicaţie precoce a diabetului zaharat şi care afectează până la jumătate din pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat tip 2. Mai mult de 80% dintre amputaţiile membrelor inferioare, la pacienţii diabetici, au la bază neuropatia diabetică. Angiopatia diabetică este o complicaţie extrem de gravă, având atât aspecte macroangiopate, determinând boli cardiovasculare cât şi microangiopate care alături de neurpatie duc la apariţia "piciorului diabetic". Studiile clinice arată că aproximativ 15% dintre persoanele cu diabet zaharat vor suferi ulceraţii la nivelul picioarelor în timp ce aproximativ 7% dintre acestea vor dezvolta complicaţii care vor duce la amputaţii.
Prin urmare este foarte important să prevenim apariţia acestor complicaţii cu evoluţie extrem de gravă.
Astăzi ne vom ocupa de una din complicaţiile cele mai frecvente ale Diabetului zaharat, şi anume "piciorul diabetic".
Cum recunoaştem apariţia" piciorului diabetic"?
Simptomele ce definesc "piciorul diabetic", apar destul de tardiv, fiind în principal cauzate de instalarea neuropatiei diabetice, complicaţie care apare aproximativ la jumătate dintre pacienţii cu Diabet zaharat tip 2 şi care constă în pierderea sensibilităţii (la durere, la rece, la fierbinte), senzaţie de furnicături, amorţeli, înţepături însoţite de durere, care apare în special în timpul nopţii.
În cazul în care, este vorba despre o infecţie sau chiar de prezenţa unui ulcer aceste manifestări pot lipsi, ele fiind înlocuite de simptome, precum: umflarea şi înroşirea piciorului, ulceraţii, sângerări, sensibilitate la nivelul piciorului, senzaţie de amorţeli sau furnicături, miros neplăcut, pielea este caldă şi de obicei cu aspect alb şi zone îngroşate (hiperkeratoză), deformarea piciorului, glicemie crescută, febră şi/sau frison datorate infecţiei.
Toate aceste simptome nu trebuie ignorate. În lipsa unui tratament adecvat, instituit cât mai precoce, pot apărea complicaţii extreme de grave: ulceraţii, răni care nu se vindecă, deformări ale piciorului, gangrenă, mergând chiar până la amputarea membrului inferior afectat, acest lucru având o consecinţă semnificativă asupra calităţii vieţii.
DE REŢINUT CELE 10 PORUNCI PENTRU BOLNAVII DIABETICI PENTRU A PREVENI APARIŢIA PICIORULUI DIABETIC:
1. Inspecţia zilnică a ambelor picioare, iar atunci când este nevoie să folosim o oglindă sau să fim ajutaţi de către o altă persoană.
2. Este importantă igiena picioarelor, spălarea lor zilnică şi cu atenţie.
3. Ştergerea cu grijă a picioarelor pentru ca spaţiul interdigital să nu rămână umed, ceea ce ar favoriza apariţia unei micoze (ciuperci).
4. Folosirea de creme hidratante pentru îngrijirea picioarelor deoarece pielea uscată predispune la apariţia de fisuri care se pot suprainfecta cu uşurinţă.
5. Unghiile se vor tăia drept şi nu foarte scurt şi se vor folosi pile pentru rotunjirea colţurilor.
6. Utilizarea de încălţăminte lejeră, adecvată, preferabil fără barete pentru a nu produce puncte de presiune sau eroziuni.
7. Utilizarea pantofilor noi se va face progresiv, pentru acomodare. Pacientul nu va umbla desculţ sau doar în ciorapi.
8. Sunt indicaţi ciorapii din bumbac, care absorb transpiraţia, lasă piciorul să se aerisească şi de asemenea nu întreţin umezeală.
9. Pentru senzaţia de picioare reci se vor folosi numai medicamentele indicate de către un medic şi nu se va recurge la modalităţi de încălzire cu obiecte calde (sticle, cărămizi, calorifer etc.) deoarece pacientul diabetic nu simte temperaturile mai ridicate şi apare riscul unor arsuri.
10. Dacă apar dureri la nivelul picioarelor sau, dimpotrivă, pacientul nu mai prezintă nicio sensibilitate chiar dacă stimulul există, dacă sunt remarcate diferite leziuni (ulceraţii, roşeaţă, vezicule, fisuri), deformări, hemoragii sau atrofii la nivelul musculaturii picioarelor, pacientul se va adresa imediat unui medic.
Pacientul diabetic trebuie să ofere o atenţie deosebită alimentaţiei, trebuie să adopte un stil de viaţă sănătos, un control glicemic permanent pentru a putea preveni apariţia complicaţiilor, control tensional (valorile normale ale tensiunii arteriale nu trebuie să depăşească 130/80 mmHg). De asemenea, este necesară efectuarea unor controale periodice la medicul diabetolog pentru evaluarea clinică şi metabolică ce vor cuprinde un examen clinic şi metabolic general, cu examinarea atentă a pielii, muşchilor, sistemului osteotendinos şi a sensibilităţii tactile, termice şi dureroase.