Tribuna
PNL
Faringo-adeno-amigdalita

Faringo-adeno-amigdalita este inflamaţia amigdalelor , a mucoasei faringiene şi a întregului inel limfatic Waldayer (amigdale palatine, tubare, faringiană şi linguala). Cauzele cele mai frecvente sunt: adenovirusurile, Streptococii şi Haemofilus Influenzae, cu transmitere aerogena (picăturile Pfluge), mai rar digestivă şi de contact.
Rolul normal, fiziologic al inelului Waldayer constă în dezvoltarea sistemului
de apărare imunitară a copilului, prin infecţii repetate ale faringelui.
Imunologii apreciază că este nevoie de aproximativ 60 de rino-adeno-faringite până la vârsta de10-12 ani, când sistemul imunitar al copilului poate fi comparat cu cel al adultului.
Cunoaşterea acestui fapt este utilă atât medicului de familie, cât şi părintilor care au tendinţa la antibioterapie abuzivă , cu consecinţe negative în dezvoltarea mecanismului imunitar al copilului. Antibioterapia este recomandată în cazurile grave, de angine bacteriene.
Dacă este suspectată o infecţie streptococică (febră, depozite alb-gălbui pe
amigdale, nodului ganglionari sensibili la nivelul gâtului), medicul va confirma diagnosticul, prin testul rapid (one step diagnostic), pentru Stretococul grup A, beta-hemolitic şi va iniţia schema de moldaminizare pentru copii.
O problemă dificilă de diagnostic o reprezintă etichetarea amigdalelor bolnave drept focar de infecţie (pe baza unor criterii clinice si paraclinice) , responsabile de unele complicatii la distanta: reumatism articular acut, glomerulonefrita, determinari cardiac, etc. In acest caz,indicatia operatorie (amigdalectomia) , ca mijloc de tratament in amigdalita cronica focar de infectie, se va pune cu mult discernamint,prin colaborarea medicului specialist ORL cu medicul pediatru. In unele cazuri se va proceda initial la adenoidectomie (extirparea
polipilor ) care determina diminuarea secundara in volum a amigdalelor palatine.

dr. Ioan Ghe. Marginean, medic primar O.R.L.-C.M.I. SANOMED; Sibiu, bd-ul Victoriei nr.6, Tel:0722-735272
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia