Tribuna
ENDOMETRIOZA
ENDOMETRIOZA

Ce este endometrioza?

Endometrioza reprezintă prezenţa în afara uterului (la nivelul celorlalte organe pelvine) a celulelor endometriale, adică a celulelor mucoasei uterine (denumită  endometru). În timpul menstruaţiilor, celulele endometriale pot migra din uter spre alte organe, determinând apariţia implantelor endometriale. Cele mai frecvente localizări ale endometriozei sunt ovarele, trompele uterine, suprafaţa uterului, intestine, peritoneu. Alte localizări sunt vaginul, colul uterin, vezica urinară şi, mai rar, în afara pelvisului: ficat, vechi cicatrici postoperatorii.

Pe cine afectează endometrioza?

Endometrioza poate afecta orice femeie la vârsta reproductivă. Cel mai frecvent este descoperită între 25-35 de ani, dar au fost evidenţiate focare de endometrioză la fetiţe de 11 ani sau mai rar, în postmenopauză.  Cauzele exacte ale endometriozei nu pot fi precizate. Se incriminează o componentă genetică, una imunologică, dar cel mai frecvent se discută despre migrarea celulelor endometriale în cavitatea peritoneală odată cu fluxul menstrual lunar, prin trompele uterine.

Care sunt simptomele endometriozei?

Cele mai multe dintre femeile cu endometrioză nu prezintă, de fapt, simptome. Dintre cele simptomatice, cele mai multe se confruntă cu durerea pelviană şi sterilitatea. Durerea pelvină este pronunţată în timpul menstruaţiei şi cedează progresiv. Asociată frecvent este durerea în timpul contactului sexual (denumită dispareunie) sau durerea lombară, alternanţa diaree / constipaţie, menstruaţii neregulate, abundente, prezenţa de sânge în urină.

Cum se diagnostichează endometrioza?

Deşi poate fi suspectată datorită durerilor pelvine şi prin examinare clinică, diagnosticul de certitudine se face prin vizualizarea directă a implantelor endometriale, respectiv biopsie. Laparoscopia este metoda utilizată cel mai frecvent pentru diagnosticul endometriozei, având în vedere că este minim invazivă şi refacerea fizică a pacientei este rapidă.

Cum se tratează endometrioza?

În majoritatea cazurilor, medicaţia antiinflmatoare este suficientă pentru controlul durerii. Atunci când simptomele nu pot fi controlate, se apelează la medicaţie hormonală sau la intervenţii chirurgicale (de preferat laparoscopice).
Centrul Medical Proctoven oferă pacientelor posibilitatea diagnosticului corect şi mai ales tratamentul specific prin colaborarea interdisciplinară a specialiştilor centrului.

Dr. Corina-Alina Ispăşoiu
medic specialist Obstetrică-Ginecologie
doctorand în ştiinţe Medicale,
competenţă în ecografia materno-fetală.
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia