Tribuna
Dr. Doina Arcomiţă - medic specialist medicină internă şi medic rezident diabet, nutriţie şi boli metabolice:
Intoleranţa la lactoză – de ce trebuie să ţinem cont
Intoleranţa la lactoză – de ce trebuie să ţinem cont
Intoleranţa la lactoză este destul de des întâlnită şi este tratată de cele mai multe ori ca fiind o afecţiune minoră, ce nu necesită o atenţie suplimentară. Drept urmare, persoanele care observă un anumit grad de disconfort după ce consumă lactate, decid să le evite. Cu toate că nu există în prezent un tratament specific pentru această afecţiune, nu este recomandat întotdeauna să scoatem complet din alimentaţia noastră lactatele, ele fiind o importantă sursă de calciu. Iată de ce trebuie să ţinem cont atunci când observăm că organismul nostru are de suferit când consumăm produse lactate.

 

Ce este intoleranţa la lactoză?

 

Această afecţiune se referă la incapacitatea organismului de a digera lactoza (un glucid care se găseşte în lapte şi preparatele din lapte). Este una dintre cele mai frecvente forme de intoleranţă alimentară şi poate afecta toate categoriile de vârstă.

Intoleranţa la lactoză nu este de obicei periculoasă, dar simptomele sale sunt îndeajuns de neplăcute pentru a convinge persoanele cu deficit de lactază (enzima secretată de mucoasa intestinală ce permite asimilarea lactozei) să nu mai consume produse lactate.

Lactoza se găseşte în laptele tuturor mamiferelor şi în compoziţia multor alimente.

Lactoza, care reprezintă zaharul prezent în lapte, este alcătuită din două unităţi de zaharuri: o unitate de glucoză şi o unitate de galactoză. Dacă o persoană are intoleranţă la lactoză, lactoza trece nedigerată prin tractul intestinal şi provoacă câteva simptome, care de altfel sunt familiare pentru oricine suferă de această afecţiune: diaree, gaze şi balonare.

 

Care sunt cauzele apariţiei intoleranţei la lactoză?

 

Există 3 forme de intoleranţă la lactoză:

Intoleranţa congenitală - la lactoză presupune absenţa de la naştere a lactazei. Este o formă foarte  rară de deficit, iar simptomele apar imediat după naştere.

Intoleranţa primară- se dezvoltă în timpul copilăriei şi persistă în viaţa adultă. Apare ca urmare a reducerii fiziologice progresive, odată cu vârsta, a activităţii lactazei din enterocite.

Intoleranţa secundară - apare în urma unei afecţiuni acute (gastroenterită) sau boli cronice (boala celiacă sau boala Chron) şi poate apărea la orice vârstă.

Majoritatea celor care suferă de intoleranţă la lactoză sunt deseori diagnosticaţi greşit, cu diferite afecţiuni gastroin­testinale precum: alergia la laptele de vacă, intoleranţa la gluten, sindromul colonului iritabil, boala Crohn.

Este important să deosebim intoleranţa la lactoză de alergia la lapte. În timp ce intoleranţa apare ca urmare a unei deficienţe a enzimei lactază (aceasta lipseşte sau are un nivel foarte scăzut), alergia constă într-o sensibilitate a sistemului imunitar la proteinele din lapte.

 

Care sunt simptomele intoleranţei la lactoză?

 

Simptomatologia este foarte variabilă şi pot apărea: dureri abdominale, balonare, disconfort abdominal, gaze, diaree, greaţă, senzaţie de plenitudine. Simptomele intoleranţei la lactoză apar în aproximativ 30 de minute - 2 ore de la consumul de produse care conţin lactoză. Acestea  sunt de obicei uşoare, dar pot fi şi severe, în funcţie de cantitatea de lactoză consumată, toleranţa individuală, vârstă şi grup etnic.

 Aceasta, însă, diferă de la persoană la persoană. De exemplu, unii oameni pot să bea un pahar de lapte fără să aibă nici un fel de reacţie ulterioară, în timp ce alţii nu pot consuma lapte nici măcar în cantităţi mici, cum ar fi în ceai sau cafea.

Studiile au arătat că 75% din pacienţii cu intoleranţă la lactoză au concomitent şi intoleranţă la fructoză. Această asociere conduce la o exacerbare a simptomatologiei descrise.

 

Cum se pune diagnosticul?

 

Pentru diagnostic se recomandă un consult medical şi o anamneză amănunţită, în care istoricul medical joacă un rol esenţial. De asemenea, sunt recomandate teste de laborator specifice. Cel mai utilizat şi facil test este testul genetic pentru intoleranţa la lactoză. Acesta nu este influenţat de momentul recoltării sau de bolile asociate şi poate face diferenţierea între intoleranţa primară şi cea secundară.

 

Care sunt alimentele de evitat în intoleranţa la lactoză?

 

Lactoza există în lapte şi în derivatele lactate precum: smântână, unt, margarină, caşcaval, brânză, urdă, iaurt, îngheţată, precum şi în alimentele semipreparate: pâine, produse pe bază de cereale, sosuri pentru salate, prăjituri, fursecuri, biscuiţi etc.

Unii pacienţi pot consuma cantităţi mici de brânză sau iaurt, dar nu pot tolera laptele.

Pentru a afla dacă toleraţi un anumit produs, încercaţi să consumaţi o cantitate mică din preparatul respectiv şi urmăriţi cum vă simţiţi. Dacă nu apare disconfort, înseamnă că toleraţi alimentul pe care l-aţi consumat.

 

Care este tratamentul?

 

Dacă sunteţi diagnosticat cu intoleranţă la lactoză, prima soluţie pentru a ţine sub control simptomele este să reduceţi sau să renunţaţi la produsele lactate care vă cauzează probleme digestive.

În prezent nu există nici un tratament care să vindece intoleranţa la lactoză. Există preparate medicamentoase care ajută la digerarea lactozei: tablete de lactază (care se mestecă înainte de a consuma lapte) şi picături cu lactază (un lichid care se adaugă în lapte).

 

Este necesară suplimentarea aportului de calciu şi vitamina D?

 

Scăderea aportului de lapte şi produse derivate din lapte poate conduce la o reducere a aportului de calciu, cu risc de osteoporoză şi de fracturi.

Sursele non-lactate de calciu includ verdeţuri, lapte de soia, broccoli, sardine, alune.

Se recomandă o doză suplimentară de calciu particularizată în funcţie de sexul şi vârsta pacientului, monitorizarea nivelului seric al vitaminei D şi suplimentarea atunci când este cazul.

Există complicaţii?

În general nu apar complicaţii severe, dar pe termen lung sistemul osos poate fi afectat, apărând osteopenia şi osteoporoza.

Nu ignoraţi!

Prin urmare este bine să verificaţi cu atenţie etichetele produselor alimentare înainte de a le cumpăra, pentru a afla dacă ele conţin lactoză. În cazul în care observaţi prezenţa simptomelor enumerate anterior şi observaţi o corelare a acestora cu produsele lactate, este bine să efectuaţi un control medical pentru a vă asigura că nu aveţi intoleranţă la lactoză, deoarece această afecţiune, deşi nu este severă, poate interfera serios cu stilul de viaţă.

 

                                           

 


comentarii
1 comentarii

multumesc.
rus hadrian
24.02.2020 11:19
Din aceeasi categorie
serviciul public

Q House

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA