Tribuna
PNL
Dr. Doina ARCOMIŢĂ: Când este necesară intervenţia chirurgicală în litiaza biliară
Dr. Doina ARCOMIŢĂ: Când este necesară intervenţia chirurgicală în litiaza biliară

Vezica biliară este un organ de mici dimensiuni, sub formă de pară, care se află în partea dreaptă a abdomenului, sub ficat. Vezica biliară conţine un lichid, bilă, care se eliberează prin canalul cistic şi de aici prin canalul coledoc în intestinul subţire, participând la digestia în special a alimentelor grase.

Ce sunt calculii biliari

Calculii biliari sau pietrele la fiere reprezintă o afecţiune ce poate fi simptomatică sau asimptomaticăÎn timp ce în prima situaţie simptomul principal este durerea abdominală puternică, în cel de-al doilea caz aceştia pot fi identificaţi întâmplător. Frecvenţa în populaţia generală diferă de la o regiune la alta, între 5 şi 20%, depinzând de factorul genetic, prezenţa obezităţii, dislipidemiilor sau a diabetului zaharat.

Calculii biliari variază ca mărime, de la dimensiunea unei granule de nisip până la o minge de golf. Unele persoane dezvoltă doar un calcul, în vreme ce la altele apar mai mulţi, în acelaşi timp.

Colica biliară simptomatică vs. asimptomatică

O problemă de importanță clinică este dacă litiaza biliară este sau nu simptomatică.

• Cea simptomatică generează colici biliare. Colica biliară reprezintă o durere intensă cu localizare în etajul abdominal superior, durerea variază de la câteva zeci de minute până la câteva ore. Poate fi acompaniată de greţuri, vărsături sau balonare. Declanşarea crizei este favorizată de alimentaţie (mese copioase, bogate în grăsimi, etc.), precum şi de oboseală fizică, stări nervoase şi supărări.

• Cea asimptomatică este descoperită întâmplător, nu generează colici biliare.

Explorarea de primă intenţie în depistarea litiazei biliare, atât preventiv, cât şi în faza acută, este ecografia abdominală. Alte explorări care pot fi folosite pentru diagnosticare sunt tomografia şi RMN-ul abdominal.

Încadrarea litiazei veziculare simptomatică/asimptomatică este utilă în terapie.

Tratament

În cazul litiazei biliare simptomatice se recurge la intervenţie chirurgicală. Dacă litiaza biliară nu produce simptome, tratamentul nu este necesar. Pietrele nu vor dispărea singure niciodată, tratamentele medicale pentru descompunerea sau dizolvarea calculilor sunt doar eşecuri lamentabile.

În prezent litiaza biliară asimptomatică este ţinută doar sub observaţie şi nu se intervine chirurgical, deoarece doar 1-2% din cazurile asimptomatice devin anual simptomatice.  

În cazul litiazei biliare asimptomatice se recurge doar la supravegherea ecografică periodică, atâta timp cât nu apar simptome.

Trebuie mers de urgenţă la medic dacă aveţi manifestări care pot fi produse de complicaţiile litiazei biliare:

• Dureri abdominale atât de intense încât nu vă permit să staţi liniştit sau să vă găsiţi o poziţie confortabilă;

• Îngălbenirea pielii şi a albului ochilor (conjunctivă);

• Febra înaltă cu frisoane.

De reţinut!

Pacienţii care nu sunt diagnosticaţi şi trataţi la timp pot avea probleme grave de sănătate: inflamaţia colecistului, blocarea canalului biliar, afectarea pancreasului sau chiar cancer al vezicii biliare.

Pentru a şti dacă aveţi pietre la fiere se recomandă efectuarea unei ecografii abdominale cel puţin o dată pe an. Ideal ar fi ca înainte de efectuarea ecografiei abdominale să nu mâncaţi cu cel puţin 6-8 ore, deoarece lipsa alimentaţiei menţine colecistul destins şi astfel mai uşor de vizualizat.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA