Tribuna
Doina Arcomiţă- medic specialist medicină internă şi medic rezident Diabet, nutriţie şi boli metabolice
De ce sunt importante documentele medicale
De ce sunt importante documentele medicale
Astăzi vreau să scot în evidenţă importanţa documentelor medicale. De ce? Pentru că mulţi pacienţi cred că acestea nu sunt importante pentru noi medicii sau sunt prea vechi. Mai jos veţi găsi câteva dintre întrebările şi răspunsurile care au la bază documentele medicale.

 

Ce reprezintă un document medical?

 

Documentele medicale sunt reprezentate de:

l bilet de trimitere de la medicul de familie sau me­dicul specialist;

l bilet de ieşire din spital;

l scrisoare medicală;

l reţetă;

l buletin ecografic, buletin analize de laborator, radiologic, CT, RMN, EKG etc.

In cazul în care aveţi ne­voie de prelungirea unui con­cediu medical este necesar să prezentaţi o copie a con­cediulul medical anterior.

În cazul în care vă pre­zentaţi la un medic care lu­crează cu Casa de Asigurări de Sănătate, şi doriţi servicii medicale ce ar putea fi decontate, este obligatoriu sa prezentaţi următoarele:

l cardul de sănătate

l bilet de trimitere emis de medicul de familie/ specialist către specialitatea recomandată

l orice alte documente medicale anterioare aveţi (indiferent cât de vechi sunt acestea).

 

De ce este important să prezentăm documentele medicale?

 

Este foarte important să aveţi aceste documente me­dicale la fiecare vizită medi­cală (nu vă bazaţi pe memoria medicului că va ţine minte ce a văzut în urmă cu câteva săptămâni sau luni). De foarte multe ori, când îi cer pacientului ~Arătaţi-mi docu­mentele medicale~ răspun­sul pe care îl primesc este ~Nu le-am adus decât pe ultimele~ sau~Nu le-am a­dus, credeam că nu vă tre­buie~.

Trebuie reţinut faptul că pentru noi, medicii, sunt importante toate documen­tele medicale, fie şi de câţiva ani. De ce? Pentru că putem afla diagnostice despre care nu ne-aţi spus, crezând că nu sunt relevante sau pur şi simplu le-aţi omis. De ase­me­nea, putem să com­pa­răm analizele din trecut cu cele prezente şi ce tratament medicamentos aveţi.

Analize precum: glicemia, TGO, TGP, creatinina, side­remia, hemoleucograma, VSH etc, ne pot da informaţii preţioase şi să aproximăm debutul unor boli precum: diabet zaharat, boli hepatice, anemie, alte boli hematolo­gice, infecţii etc.

Drept urmare, când vă pre­zentaţi la cabinetul medical nu veniţi doar cu scrisoarea medicală a medicului curant. Aduceţi documente medi­cale de la toate specialităţile, chiar dacă credeţi că nu au importanţă. Noi vom selecta de ce anume avem nevoie.

 

Cum păstrăm o evidenţă a medicamentelor şi dozelor?

 

Multi pacienţi îmi spun că nu ţin minte medicamentele şi dozele. Am incercat să gă­sim împreună cele mai bune soluţii:

l să noteze pe o foaie de hârtie exact ce scrie pe cutia de medicamente: numele medicamentului, doza şi de câte ori pe zi;

l să rupă din cutia cu me­dicament un colţ în care este scris numele medicamen­tului şi doza;

l să facă poza la cutie,

l să aducă planul de tra­tament scris de medicul de familie sau de medicul specialist.

 

De ce este important pentru noi să ştim ce medicamente luaţi?

 

Dacă nu ştim ce tratament luaţi, în momentul consul­tului vă putem recomanda un tratament pe care îl luaţi deja sau din aceeaşi clasă, ceea ce înseamnă supradoză de medicaţie. Totodată, evităm să vă recomandăm un trata­ment care să nu fie compa­tibil cu tratamentul anterior. Este important să ştim ce boli aveţi pentru a nu vă recomanda tratamente care vă sunt contraindicate din cauza unor afecţiuni, ex: boală cronică de rinichi, hipertensiune arterială, afec­ţiuni digestive, diabet zaha­rat etc.

Ce am văzut la mulţi pa­cienţi şi mi-a plăcut, a fost un dosar în care aveau ase­zate în ordine cronologică toate documentele medi­cale. Este o plăcere şi o usurinţă atât pentru medic cât şi pentru pacient. Usu­rinţa pentru pacient deoa­rece este scutit să raspundă la întrebări pe care poate nu le ştie.

 

Un sfat...

O să finaliez postarea cu un sfat, în special pentru cei tineri. Ştiu că de multe ori nu vă este la îndemână sau nu sunteţi obişnuiţi să aveţi documentele medicale când mergeţi la medic. Puteţi să le faceţi poze sau să vi le trimiteţi pe mail. Din fericire, tehnologia ne-a uşurat mun­ca.

Am menţionat aceste lu­cruri extrem de simple deoa­rece am realizat că mulţi pacienţi nu le cunosc. M-aş bucura să ţineţi cont de ce am scris şi la vizita urmă­toare să puneţi în practică ce am en


comentarii
1 comentarii

reclama mascata pintru aceasta doamna USRista!
adi3
27.01.2020 13:10
Din aceeasi categorie
serviciul public

Q House

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA