Tribuna
PNL
BOALA PILONIDALĂ
BOALA PILONIDALĂ

Boala pilonidală este o afecţiune relativ frecventă la adulţii tineri (cca. 7 din 1.000 de persoane), prototipul de pacient fiind de obicei de sex masculin, tânăr, cu pilozitate mai accentuată şi având o profesie care necesită poziţia şezândă prelungită.
În ce constă afecţiunea propriu-zisă? Firele de păr sunt încorporate în ţesuturile subcutanate, de obicei la nivelul şanţului interfesier. Deşi au existat mai multe teorii de-a lungul timpului asupra cauzelor sale, incluzând predispoziţii genetice sau defecte congenitale, teoria conform căreia este o afecţiune dobândită a câştigat tot mai mult teren în ultima vreme, ea explicând şi apariţia bolii în anumite localizări mai neobişnuite, precum şi recidiva dupa excizia chirurgicală completă.
Care sunt manifestările? Se poate prezenta ca un simplu chist situat în ţesutul subcutanat, conţinând fire de păr, care în timp poate să se deschidă la suprafaţa tegumentelor prin unul sau mai multe orificii (fistule) prin care se scurg secreţii purulente intermitent şi în cantităţi reduse, sau care se poate infecta, transformându-se într-un abces pilonidal, devenind astfel o urgenţă chirurgicală (şi aceasta fiind din păcate şi forma cea mai frecvent întâlnită la prezentarea la medic).
Tratamentul constă în excizia chirurgicală, fiind descrise numeroase procedee, cu rate variate de recidivă (între 4-40%). În cazul abcesului este necesară şi asocierea de antibiotice la tratamentul chirurgical. Epilarea repetată a zonei afectate contribuie la reducerea riscului de recidivă.
Prezentarea precoce la medic permite aplicarea unui tratament cu viză definitivă, mai puţin traumatizant, reducând durata de vindecare şi riscul de recurenţă.

DR. CIPRIAN TĂNĂSESCU
MEDIC PRIMAR CHIRURG
DOCTOR ÎN ŞTIINŢE MEDICALE
CENTRUL MEDICAL PROCTOVEN
Tel. programări 0369/410 858 sau 0735/545 530comentarii
3 comentarii

Am fost la domnul doctor CIPRIAN TĂNĂSESCU un profesionist cu adevărat, asta vreau de la noua generație
Guvernatorul Transilvaniei
30.03.2013 07:38
Fetita mea a fost operata de un astfel de chist la clinica Polisano. Operatia a fost facuta bine dar nu s-a vindecat aproape 7 luni. Bineanteles ca am intrat in panica toata familia.In final ce este bine de stiut: am igienizat prea des rana si(probabil prea insistent) din cauza aceasta nu se inchidea. Dupa ce am mers la o d-na asistenta de 3 ori/la un interval doua zile,rana s-a vinecat.
vasile cristian
01.04.2013 11:31
Oare realizeaza Guvernatorul Suleyman sau pe scurt Suly cat e de penibil si defazat ? Nu cred,avand in vedere cum bate campii cu gratie prin toate comentariile ! Mai era unul "popa prostu'"care se incadra la aceasi categorie,fluture !
my
04.04.2013 10:41
Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia