Tribuna
Boala celiacă - Ce este şi cum se poate trata
19871 vizualizari
Boala celiacă - Ce este şi cum se poate trata

Boala celiacă - intoleranţa autoimună la gluten - este o afecţiune cronică autoimună, care afectează în principal intestinul subţire şi care este declanşată de ingestia de gluten la persoane predispuse genetic.

Glutenul este o proteină prezentă în grâu, orz, secară. În cazul unei persoane de orice vârstă, cu predispoziţie genetică la celiachie, ingerarea unor cantităţi chiar neînsemnate de alimente care conţin gluten declanşează o reacţie imună în intestinul subţire, cauzând o inflamaţie cronică.

Cine este predispus la boala celiacă?

  • rudele de gradul 1 ale persoanelor care au deja această boală;

  • copiii care sunt expuşi la gluten la vârste mai mici de 3 luni;

  • persoane predispuse genetic la această boală care se confruntă cu evenimente stresante, infecţii virale sau bacteriene;

  • persoane care prezintă deja boli autoimune, precum: tiroidita autoimună, diabet zaharat (DZ) tip 1, boli inflamatorii intestinale, lupus eritematos sistemic, etc.

Care sunt simptomele?

Simptomele caracteristice bolii celiace apar secundar leziunilor intestinale cauzate de ingestia glutenului. Acestea diferă de la un caz la altul, de la simptome uşoare care trec deseori neobservate, la simptome şi complicaţii severe care au un impact negativ asupra vieţii de zi cu zi. Principalele semne şi simptome gastrointestinale sunt: diareea, constipaţia, flatulenţa (acumulare excesivă de gaze în intestine), dureri abdominale, vărsături.

Simptomele extraintestinale (sistemice) sunt: cefalee, oboseală cronică, depresie, dureri musculare şi articulare, dermatită (eczemă, rash cutanat), anemie, scădere în greutate, etc.

Cum se pune diagnosticul?

În mod normal destul de usor, însă destul de anevoios, deoarce de multe ori este confundat cu alte boli. Istoricul medical, examenul clinic şi testele de laborator (dozarea unor anticorpi specifici din sânge - anticorpi anti-transglutaminază tisulară, anticorpi anti-endomisium, anti-gliadină) stau la baza diagnosticului de boală celiacă. Diagnosticul este confirmat de efectuarea de biopsii multiple a intestinului subţire, intervenţie realizată în timpul endoscopiei digestive superioare.

Există tratament?

Nu există niciun tratament medicamentos pentru boala celiacă în prezent. Singura terapie este aceea de a urma toată viaţa un regim alimentar strict, fără gluten. Eliminând toate alimentele care conţin gluten (grâu, secară, orz), intestinul se va vindeca, iar simptomele se vor îmbunătăţi sau vor dispărea. Începutul dietei este asociat cu dispariţia simptomelor, normalizarea testelor de anticorpi şi refacerea structurii normale a mucoasei intestinale. Succesul terapeutic apare frecvent după o săptamână, rareori după săptămâni sau luni.

Ce complicaţii poate provoca boala celiacă netratată?

Principala complicaţie este malnutriţia, care poate să genereze o mulţime de boli.

La persoanele care suferă de aceasta boală, organismul nu poate absorbi suficienţi nutrienţi din alimente. Motiv pentru care apar carenţe de vitamine şi minerale esenţiale, precum fier, vitamina D, calciu, acid folic sau vitamina B-12.

Boala, însă, poate duce la complicaţii: anemie, osteoporoză, infertilitate, depresie, dar şi riscul de a dezvolta alte boli autoimune, precum şi o serie de malignităţi - limfom, cancer intestinal.

Sunt o multitudine de boli autoimune care pot să se asocieze cu boala celiacă. Controlând boala celiacă prin dieta fără gluten se poate obţine şi un control mai bun al bolii autoimune asociate.

Concluzii

Dieta fără gluten necesită foarte multă grijă, întrucât şi cantităţile nesemnificative periclitează starea intestinului subţire. Alimentaţia lipsită de gluten trebuie să fie astfel gândită încât să îndeplinească necesităţile organismului şi să nu provoace deficienţe de minerale şi vitamine.

Glutenul este întâlnit nu numai în preparatele alimentare şi în medicamente, suplimente nutriţionale sau produse cosmetice, ceea ce impune o atenţie sporită din partea celiacilor în evaluarea produselor pe care le cumpără pentru uzul cotidian.

În prezent, boala celiacă a devenit populară şi în sens negativ. De ce? Pentru că există, multe persoane care îşi scot din propria iniţiativă alimentele care conţin gluten, deşi sunt o sursă bogată de fibre, minerale, vitamine. Înainte de excluderea glutenului din alimentaţie este recomandat consultul de specialitate, efectuarea analizelor specifice, pentru a confirma prezenţa bolii şi doar ulterior stabilirea dietei.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia