Tribuna
ANEXITA
ANEXITA

Anexita reprezintă inflamaţia trompei uterine şi a ovarului. Infecţiile pelvine se datorează în cele mai multe cazuri unei flore microbiene mixte: germeni aerobi şi anaerobi.
Recunoaşterea cât mai precoce a infecţiilor pelvine şi a tratamentului eficient al acestora este necesară pentru a împiedeca afectarea ireversibilă a sistemului reproductiv.
Diagnosticul de anexită este des întâlnit în practica ginecologică, fiind una dintre cele mai frecvente patologii ce determină pacienta să se adreseze unui consult de specialitate.
Simptomele acuzate de pacientă sunt reprezentate de: durere în etajul abdominal inferior-predominant în una dintre fosele iliace sau în ambele fose iliace, cu iradiere pe faţa internă a coapsei, cu debut brusc, uneori imediat după menstruaţie, iar apoi cu caracter permanent; febră; greaţă; cefalee.
La baza diagnosticului de anexită stau trei criterii: durere în etajul abdominal inferior, sensibilitate la mobilizarea colului şi sensibilitate la palparea anexelor (în cadrul examenului ginecologic).
Prin continuarea procesului infecţios, în absenţa instituirii tratamentului de specialitate, se vor forma iniţial aderente între organele pelvine, apoi abcese tubo-ovariene şi pelvine, cu posibila fistulizare a acestora.
Tratamentul curativ al anexitei are la bază asocierea a cel puţin două antibiotice, alături de administrarea de antiinflamatorii, antispastice, analgetice.
Ţinând cont de faptul că infertilitatea dată de aceste anexite creşte cu cât procesul inflamator este mai intens, prezentarea precoce la medicul ginecolog duce la o terapie instituită cât de rapid este posibil cu un prognostic funcţional favorabil.

Dr. Tudor Bădescu
Medic specialist ginecolog
Doctor în Ştiinţe medicalecomentarii
1 comentarii

aerobi, anaerobi,pelvin,fosa iliaca,cefalee, abcese tubo-ovariene... Multi cititori au nevoie de Internet pentru a deslusi textul. Altfel numai de bine.
tot doctor(poate mai experimentat si mai rational)
06.01.2014 23:36
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia