Tribuna
Oana Sârbu – Thaya: "Muzica mă eliberează"
Ana Maria MĂTUŞOIU
5329 vizualizari
Oana Sârbu – Thaya:
Şi–a urmat visul şi a plecat din Tecuci. Locul unde şi–a petrecut copilăria, unde a învăţat să cânte. Locul căruia obişnuia să–i spună: acasă. De acolo, 360 de kilometri a trebuit să străbată până în Sibiu. Dar distanţa nu se mai ia în calcul atunci când eşti acolo unde vrei să fii. Oana Sârbu, la 21, de ani, îşi trece în dreptul numelui ocupaţia de student. Dar se mai mândreşte cu ceva. Cu o voce unică. "E o stare de bucurie şi de linişte. Muzica mă eliberează", spune despre momentul în care cântă.
Numele lor sunt identice. Vocea, însă, le este diferită. Oana Sârbu despre care vorbim nu este cântăreaţa şi actriţa din Bucureşti, ci o studentă a Facultăţii de Ştiinţe Socio-Umane, specializarea Jurnalism. Thaya - numele de scenă al tinerei cântăreţe care vine din Galaţi - cântă house şi dance, iar talentul pe care îl posedă a făcut-o să dea naştere câtorva melodii care au avut priză la public.

Are o voce de invidiat. Dar e modestă

Dacă despre pasiuni se spune că se formează în timp, talentul se pare că dăinuie în om dintotdeauna. Este şi cazul Oanei, care povesteşte că îi plăcea să cânte de când era copil. "Da, cântam de mică prin casă". Apoi, pe când avea cinci anişori şi mergea la grădiniţă, educatoarea i-a dat mereu rolul să cânte în piesele pentru serbări sau astfel de ceremonii. Odată cu trecerea anilor, a urmat şi un nou ciclu şcolar. Păşirea în şcoala generală i-a adus Oanei muzica şi mai aproape. Aşa că a continuat să cânte. Colegii se arătau încântaţi de ea, lăudându-o şi în faţa profesorilor: "Ştiţi, Oana cântă". Dar, cu toate că cei din jur se mândreau cu ea, Oana nu a fost nicicând genul de persoană care să-şi pună o etichetă. "Nu-mi place să merg şi să spun: << Ştii, eu sunt Thaya.>> Nici la facultate când am mers nu am spus la nimeni”, spune studenta. Ani la rând a participat la diferite spectacole şi festivaluri. Pe urmă, văzând cât de mult o atrăgea domeniul muzical, şi-a luat inima-n dinţi şi s-a implicat mai mult. A început să ia lecţii de canto cu profesorul de muzică din liceu. Doi ani a mers continuu la cursuri, după care a renunţat. Lansarea în domeniul muzicii avea să ia naştere în 2009.

Cunoscută în străinătate. Mai mult ca acasă

"Succesul apare în viaţa celor care sunt prea ocupaţi să-l caute", spune un citat celebru. Şi Oana l-a căutat. În 2009 a luat legătura cu Alin Brat, cel care în scurt timp a devenit impresarul şi compozitorul ei, iar împreună au dat viaţă proiectului care a primit şi un nume: Thaya. De unde această denumire? "În momentul în care am pus bazele proiectului, am căutat un nume. Din lista pe care o aveam la îndemână, am fost atrasă în mod special de Thaya, aşa că acesta a rămas", spune Oana. Munca în echipă a dat şi roade, astfel că cinci melodii au izbutit cei doi să realizeze pe parcursul colaborării. Prima melodie se numeşte "Only love" şi a apărut în toamna anului 2009. Apoi, notele muzicale au prins viaţă în melodiile "Fly", "Help me", "Tonight", "Up again", "World on fire" - realizată în colaborare cu Evian Kado, un cântăreţ bucureştean. În tot acest timp a mai mers şi la festivaluri, a avut parte de concerte acasă şi a reuşit să devină cunoscută. După debutul în muzică a fost invitată la mai multe emisiuni, printre care şi la "”Neaţa cu Răzvan şi Dani". A depăşit şi graniţele ţării, atunci când a  cântat în Albania. Graţie vocii şi pre­zenţei scenice, Oana a reuşit să câştige de partea ei numeroşi fani albalnezi, astfel că, aşa cum aceasta spune, este mai cunoscută în străinătate decât în România. De aici vine şi dezamăgirea faţă de modul în care sunt promovaţi artiştii în ţara noastră, mai ales când este vorba de domeniul muzical. "E greu. E foarte greu în domeniul ăsta. Mai ales dacă n-ai pe cineva în spate care să te susţină financiar, nu prea ai cum să faci faţă". Iar cei care au sprijinit-o financiar au fost întotdeauna părinţii. Cu tristeţe mai aminteşte şi faptul că s-a întâmplat ca publicul să ceară melodiile ei la radio, numai că acestea nu au fost difuzate. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, a urmat un moment de cumpănă în viaţa şi cariera ei, despre care nu mai vrea, însă, să-şi amintească. Ne dezvăluie doar că din cauza unor probleme de sănătate, în 2010 a renunţat să   cânte. Dar a fost numai pentru un timp. Pentru că, hotărând să urmeze studiile în Sibiu, a mai făcut doi ani de canto şi aici. Intrând din nou în domeniul muzicii, a reînceput colaborarea cu Alin Brat şi au lucrat la o altă melodie. Aşa se face că au realizat o nouă piesă: "Crazy about you". Oana şi-a făcut astfel un cadou, deoarece melodia a apărut chiar de ziua ei, pe 16 septembrie. De ce a optat numai pentru melodii în engleză? Cântăreaţa ne-a explicat, spunând că :"au mai multă priză la public. Artiştii români sunt mai cunoscuţi în străinătate". Cu toate aces­tea, pe lista planurilor de viitor, un rând i l-a rezervat unei piese în română. 

"Sunt cel mai mare critic al meu"

Îi place, bineînţeles, să cânte. O face prin casă, dar mai mult când e singură. Şi asta pentru că îi place să se audă, să fie sigură pe ce cântă, mărturisind că: "sunt cel mai mare critic al meu". Dar atunci când cântă în faţa unui public numeros, emoţiile sunt altele. Deşi mulţi ar spune că cea mai frumoasă experienţă a fost să cânte pe marile scene din ţară sau din străinătate, pentru Oana momentul "magic" a fost altul: nunta fratelui său. Căsătoria care a avut loc vara aceasta a fost un prilej minunat pentru ca toate rudele să o audă pe Oana cântând, lucru care, după cum spune aceasta, nu s-a mai întâmplat vreodată. Trei piese a interpretat, printre care şi dansul mirilor. Despre această experienţă spune că este cea mai frumoasă de până acum. "E altfel când cânţi pentru oameni pe care îi cunoşti şi îi iubeşti. A fost emoţie. Pentru că au fost toţi acolo. Până acum n-au mai fost astfel de momente", descrie Oana momentul.  
Astăzi Oana este studentă în anul III la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, la specializarea Jurnalism. Jurnalismul l-a mai studiat şi în liceu, iar acest lucru a determinat-o să aleagă acest domeniu. Cu toate acestea, spune că nu ştie dacă viitorul i-l va rezerva unei profesii în mass-media, deoarece îşi doreşte să continue în muzică. Şi, chiar dacă până acum nu a participat la niciuna dintre emisiunile româneşti care promovează talente, nu exclude ideea ca anul viitor să-şi încerce norocul la "Vocea României". Şi acum Oana îşi păstrează modestia: "Nu zic că mă duc acolo să câştig. Dar vreau să particip şi să capăt experienţă".
Nu ştie dacă peste câţiva ani se va afla tot în ţara natală, dar este sigură de un lucru: vrea să scoată şi alte piese. Şi cum niciuna dintre cele şase de până acum nu are videoclip, plănuieşte să facă unul pentru cea din urmă. De altfel, spune că e deschisă pentru noi colaborări. Oana şi-a făcut şi o pagină oficială pe o reţea de socializare, astfel că o puteţi găsi sub denumirea Thaya Official Music, pe Facebook.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia