Tribuna
GIBRALTAR (Gibilterra): O enclavă britanică în sud-estul Peninsulei Iberice
29048 vizualizari
GIBRALTAR (Gibilterra): O enclavă britanică în sud-estul Peninsulei Iberice

Prof.univ.dr.Ion VELCEA
Facultatea de Geografia Turismului, Sibiu


Ani în şir mi-am dorit să ajung în sud-estul Spaniei şi să traversez strâmtoarea Gibraltar, care a jucat un rol geostrategic de importanţă majoră, în decursul perioadelor istorice.
Şi am reuşit! Astfel, în luna august 2016 am poposit în enclava britanică şi am străbătut “La Rocca”, cu o altitudine de 426 m, care veghează cele două mari “oceane”.
Mai întâi am vizitat oraşul “albit”, populat de spanioli, englezi, marocani ş.a., densitatea locuitorilor fiind foarte mare sub raport demografic, tehnico-industrial şi terţiar. Prin cei 4286 loc./kmp, Gibraltarul depăşeşte cu mult Vaticanul (2273 loc/kmp) şi Malta (1266 loc./kmp), ceea ce creează o “uzură morală ecologică”.
Dorinţa cea mare a fost să traversez strâmtoarea            Gibraltar (14,4 km) şi să ajung în Africa de NV, unde se află Ceuta spaniolă şi litoralele mediteraneene şi atlantice ale Marocului. Impresiile au fost excepţionale, vizând estimarea hinterlandului variat în resurse naturale şi umane, în fluxul turistic, în condiţii de favorabilitate şi de amenajare turistică şi geoeconomică.


Patrimoniul turistic al Gibraltarului


Poziţia geografică favorabilă, la contactul dintre Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic, a determinat evo­luţia diferitelor evenimente istorice, sociale şi economice, mai ales după Pacea de la Utrecht (Olan­da) din 1713. Ea a generat modificări fizionomice şi func­ţionale, adaptări în raport cu struc­tura geologico-calcaroasă a naturii “La Rocca”, cu evenimentele so­cio-politice specifice continentului european, mai ales în secolele XIX şi XX.
Sub impactul turismului practi­cat în Spania (anual, circa 60 mili­oane turişti, care aduc ţării un venit de 10% din P.I.B.) şi mai ales în provincia Catalonia (circa 25 mili­oane turişti), peste o treime de turişti vizitează obiectivele turistice din Gibraltar. Estimativ, circa 8 milioane de turişti aduc beneficii im­portante pentru economia Gi­bral­­tarului..
Teritoriul Gibraltarului, cu o suprafaţă de 7 kmp şi o populaţie de 31.000 locuitori, dispune de numeroase obiective turistice, dintre care sem­nalăm:
- Rezervaţia naturală “La Rocca”, alcătuită din vegetaţie forestieră, specii de floră, grupul de maimuţe (specia Macaca Sylvanus, în număr de circa 300), peştera “St.Michael”, cu stalagmite şi stalactite perfect ocrotite, corect luminate, grota fiind amenajată, la o adâncime de circa 110 m, cu o sală de concerte şi de diferite spectacole;
- La “Rocca Alta” permite, mai ales de la altitudinile de 300 şi 400 m, o perspectivă excepţională (bel-vue) asupra oraşului Gibraltar, a ţărmului mediteranean şi atlantic, a munţilor Cordiliera Betică, Costa del Sol, dar şi asupra Africii de NV (Ceuta, Maroc);
- Muzeul Gibraltar, inaugurat în 25 iulie 1930, însumează documente, stampe, evenimentele declanşate de “Marele Asediu” al Spaniei, din secolul al XVIII-lea, care s-a soldat cu daune mari asupra localităţii, cu migraţii de amploare în Marea Britanie, Maroc, Spania, Franţa şi Italia.
- Castelul Arab, monumentul Duca Wellington, Farul, care datează din 1841, portul, cu vase maritime comerciale, aeroportul, trasat între zona rezidenţială şi rezervaţia naturală; unicul aeroport din lume amenajat în lungul unei străzi de circulaţie pentru autoturisme şi călători; Grădina botanică, Moscheea, construită în 1997, cu sprijinul Arabiei Saudite, respectiv a Regelui Fahad Al-Saud; edificiul domină “Punta Europa” (extremitatea sud-estică a Europei); Catedrala “Sacro Cuore di Gesu”, construită în stil architectonic gotic (15 iulie 1888) ş.a., marchează patrimonial turistic al Gibraltarului.
Revenirea pe aceste originale meleaguri, reprezintă o obligaţie pentru a lua act şi mai mult de realităţile comunităţilor umane, de mediul înconjurător, dar mai ales de natura transformată spaţial-funcţional, în mod echilibrat şi stabil.

 


comentarii
1 comentarii

Frumos, dar mai mult? aten?ie la text, dom' profesor.
B.Utoru
21.11.2016 08:17
Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia