Tribuna
Cum să ne ferim de cele mai frecvente boli din sezonul cald
25316 vizualizari
Cum să ne ferim de cele mai frecvente boli din sezonul cald
Vara, cei mai mulţi oameni îşi petrec timpul liber afară, în spaţii verzi, la picnicuri cu familia şi prietenii, la plajă sau în excursii pe munte. Însă, când afară este cald, suntem mult mai expuşi factorilor care pot cauza apariţia unor boli. În continuare, vă prezentăm cele mai comune boli de vară şi cele mai eficiente modalităţi să le preveniţi.

Este bine să ştim care sunt cele mai frecvente afecţiuni care apar în perioada de vară, să le putem recunoaşte şi trata din timp.


Arsura solară


Arsurile solare provoacă disconfort şi pot strica vacanţa oricui. Acestea pot fi prevenite cu soluţii cu conţinut de dioxid de titaniu şi oxid de zinc, care protejează pielea de razele UVA şi UVB. Produsele pentru protecţie solară care conţin cele două substanţe sunt mai puţin iritante decât alte loţiuni.
Alte metode prin care ne putem feri de arsurile solare sunt să ne adăpostim sub umbrelele de plajă sau să purtăm şepci, pălării şi haine foarte subţiri, dar care să ne acopere aproape tot corpul. De asemenea, este indicat ca în intervalul 10 - 14, când soarele este foarte puternic, să stăm în casă.


Boala de căldură şi insolaţia


Boala de căldură este o afecţiune des întâlnită la atleţi, copii şi oameni în vârstă. Simptomele bolii sunt: slăbiciunea, oboseala, greaţa, durerea de cap, piele umedă şi rece, dar şi transpiraţie abundentă. Între semnele insolaţiei, se numără confuzia, delirul, pierderea conştiinţei, convulsiile, lipsa transpiraţiei, pielea fierbinte şi uscată cu temperatură în creştere.
Pentru a preveni aceste afecţiuni, este recomandată hidratarea şi desfăşurarea activităţilor la umbră, înainte de ora 10 sau după ora 14. Sunt recomandate hainele lejere, în culori deschise.


Intoxicaţia alimentară


Pentru a preveni intoxicaţia alimentară la picnicurile sau mesele luate cu familia sau prietenii în aer liber, produsele din carne, lactatele şi ouăle trebuie să fie păstrate la rece. Temperaturile ridicate favorizează înmulţirea rapidă a bacteriilor. În plus, alimentele trebuie ţinute separat.
De asemenea, muşcăturile căpuşelor pot provoca boala Lyme. Cea mai eficientă metodă de prevenire a bolii este să ne ferim de mediile unde se găsesc căpuşe, mai cu seamă zonele cu mult lemn şi cu iarbă înaltă.
Dacă aceste zone nu pot fi evitate, sunt recomandate hainele deschise la culoare, care să acopere întregul corp, şi o şapcă sau o pălărie. O altă metodă de prevenţie este folosirea insecticidului. În cazul în care se întâmplă ca cineva să fie muşcat de o căpuşă, insecta trebuie îndepărtată cât mai repede. De obicei, căpuşele transmit boli abia la patru ore după ce au intrat în piele.


Deshidratarea


În timpul verii, organismul pierde foarte multă apă. Deshidratarea poate fi observată prin culoarea închisă a urinei sau prin senzaţia de uscăciune a gurii. În cazuri extreme, deshidratarea duce la slăbiciune, ameţeală, palpitaţii, confuzie, leşin şi lipsa transpiraţiei.
Cea mai eficientă metodă de prevenire a deshidratării este consumul regulat de apă, evitarea alcoolului şi a produselor cu conţinut mare de zahăr. Alte metode de a evita deshidratarea sunt evitarea activităţilor fizice intense în cea mai caldă parte a zilei şi retragerea frecventă în spaţii cu aer condiţionat sau la umbră.


Boli la copii pe timpul verii


Bacteriile, alimentele, băuturile reci sau razele solare, toate acestea predispun copiii la o serie de afecţiuni când temperaturile de afară sunt ridicate. Fie că sunt acasă sau în vacanţă, copiii au tendinţa de a petrece cea mai mare parte a zilei la soare, astfel fiind ridicat şi riscul de apariţie a arsurile solare sau a insolaţiilor.
De asemenea, trebuie să aveţi grijă cât vă lăsaţi copiii în piscină. Chiar dacă ei se simt bine petrecându-şi timpul in piscină, acest lucru le poate face rău, ca de exemplu pot fae conjuctivită, otită de piscine sau infecţii, potrivit specialiştilor.
Medicii mai atrag atenţia asupra riscul de muşcături de insecte. Muşcăturile de ţânţari, viespi sau căpuşe vin însoţite de zgărieturi, care uneori se pot suprainfecta, în special cei care sunt sensibili.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia