FITS 2024
Tribuna
La Atena
Vot pentru austeritate, bătăi în stradă

Parlamentul grec a adoptat planul de austeritate impus de UE şi FMI pentru evitarea unui faliment al Greciei, relatează AFP,citată de Agerpres. Planul a fost ales cu 154 de voturi pentru şi 138 împotrivă.
Tot ieri, protestatarii greci au atacat sediul Ministerului de Finanţe, situat în Piaţa Syntagma din Atena, unde se află şi clădirea Parlamentului, spărgând ferestrele de la intrare şi de la etajele inferioare, au anunţat surse din cadrul poliţiei.
Ei au fost respinşi de forţele de ordine cu ajutorul gazelor lacrimogene şi forţaţi să se replieze pe străzile înveci­nate. Trei persoane au fost rănite în urma incidentului survenit după mai mult de două ore de confruntări între manifestanţii ce aruncau cu pietre şi reprezentanţii poliţiei ce au răspuns cu gaze lacrimogene, au mai precizat sursele.
Premierul grec Giorgos Papandreou s-a angajat ieri să facă totul pentru a evita „intrarea ţării în încetare de plăţi”. Marţi, cel puţin 46 de persoane au fost rănite în capitala elenă, dintre care 37 de poliţişti, după ce protestele faţă de măsurile de austeritate au degenerat în violenţe.
Greva din Grecia a dus la închiderea majorităţii servi­ciilor publice, a băncilor, iar mai multe spitale s-au ocu­pat numai de urgenţe. Mai multe avioane, trenuri, autobuze şi feriboturi au fost anulate. Protestatarii au blocat şi portul Pireu, din apropiere de Atena, pe unde trec vasele ce leagă insulele elene de continent.
Măsurile prezentate Parla­mentului prevăd economii de 28,4 miliarde de euro şi privatizări masive, ce urmează să aducă la bugetul statului 50 de miliarde de euro până în 2015. Proiectul este contestat, însă, de sindicate, care au lansat marţi o grevă de 48 de ore, după luni în care veniturile au fost reduse şi în care rata şomajului a ajuns la peste 16%.
Odadă cu adoptarea mă­su­rilor, Uniunea Europeană şi FMI vor debloca ultimele 12 miliarde de dolari din împrumutul de salvare de 110 miliarde alocat Greciei. oficialii europeni urmând să finalizeze detaliile unui al doilea pachet de salvare, evaluat la circa 120 de miliarde de euro, ce vizează să ajute Grecia să îşi plătească datoriile până la sfârşitul lui 2014.
Un sondaj arată că până la 80% dintre greci se opun măsurilor de austeritate.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica