Tribuna
Tatonări pentru formarea noului guvern
*Mircea Geoană: "…orice variantă e posibilă” * Miron Mitrea: e mai uşor de negociat cu PD-L decât cu liberalii * Emil Boc: Băsescu va decide* Bogdan Olteanu: Tăriceanu premier, una din condiţii*
Partidul Social Democrat a anunţat că va lua în calcul discuţii “exploratorii" cu celelalte partide care au obţinut peste pragul electoral, dar nu exclude şi varianta rămânerii în opoziţie, a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană, la Palatul Parlamentului, la finalul unei şedinţe maraton a conducerii acestei formaţiuni politice.
Geoană, este de părere, titrează Agerpres, nu este necesară organizarea unui congres extraordinar al social-democraţilor şi a precizat că PSD va începe discuţii cu toate partidele de pe poziţia unui partid ce a câştigat alegerile şi care pledează pentru protejarea locurilor de muncă, a puterii de cumpărare şi a evitării pentru categoriile vulnerabile a plătirii costurilor crizei economice.
El nu a exclus nici trecerea în opoziţie în absenţa găsirii unei formule majoritare.
“ Este prematur să spunem care este soluţia, este o discuţie complexă, sunt patru partide. Evident, în acest moment, va trebui să găsim cea mai bună formulă pentru ţară", a afirmat preşedintele PSD.
Referitor la viitorul premier, Geoană consideră că, "în mod firesc, partidul care câştigă alegerile are un drept democratic firesc la poziţia de prim-ministru".
Liderul PSD Miron Mitrea este de părere că, în materie de negocieri pentru formarea noului guvern, o soluţie cu democrat-liberalii este "mai uşor de realizat" decât cu PNL, dar a adăugat că “nu este nimic bătut în cuie", informează Realitatea TV.
Miron Mitrea, a mai precizat, citat de Mediafax, că, în afară de Mircea Geoană, în contextul negocierilor pentru guvernare, că nu sunt alte şanse de numire a altui premieri social-democrat.
Mitrea a spus că, deocamdată, în condiţiile în care PNL nu renunţă la condiţia "inacceptabilă" de a-şi impune un premier propriu, PSD "nu are ce negocia".
Mitrea a mai arătat că PSD a devenit mai "elastic" decât la momentul intrării sale în alegeri, la domeniul condiţii de negociere. Nici el nu a exclus posibilitatea rămânerii social-democraţilor în opoziţie.

PD-L lasă alegerea premierului la mâna lui Băsescu

Preşedintele PD-L Emil Boc a declarat ieri că democrat-liberalii nu vor intra în negocieri cu niciun partid politic decât după consultările ce vor avea loc la Cotroceni, după validarea alegerilor, informează Realitatea TV.
În ceea ce priveşte desemnarea premierului, Emil Boc a precizat că decizia va aparţine preşedintelui Traian Băsescu, şi că au dreptul moral să desemneze premierul, dar nu pe cel constituţional, deoarece nu au obţinut 50 plus unu la sută din voturi.

PNL: se reface Frontul salvării

Liberalul Bogdan Olteanu este de părere că o coaliţie de guvernare a social-democraţilor cu democrat-liberalii ar reface fostul FSN. El s-a mai declarat curios cum vor explica "intelectualii dreptei" ceea ce el a numit "trădarea PD-L". "Dânşii înclină spre această apropiere din 1990, practic s-ar reface vechiul FSN a spus acesta, citat de Agerpres.
Olteanu a arătat că PNL discută cu orice partid parlamentar fără a exclude nicio variantă, dar până acum o înţelegere există doar cu UDMR. Întrebat dacă liberalii au avut până acum discuţii cu vreun partid, Olteanu a afirmat că acest lucru poate să-l spună doar preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, întrucât el a fost mandatat de conducerea partidului să poarte discuţii. PNL îşi păstrează punctul de vedere, acela de susţinere a programului de relansare a creşterii economice Tăriceanu, spune Olteanu adăugând că liberalii au drept condiţii programul de guvernare şi măsurile anticriză ale lui Tăriceanu şi, "în măsura în care se poate forma o majoritate în jurul acestor măsuri, restul lucrurilor se poate discuta".
Cât despre condiţia ca Tăriceanu să rămână în continuare premier, în opinia lui Olteanu, "asta vine implicit".
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia