Tribuna
PNL
Procedură de infringement din partea Comisiei Europene, pentru defrişările ilegale
Procedură de infringement din partea Comisiei Europene, pentru defrişările ilegale
© agentgreen.ro

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, decizia de a demara proceduri de infringement pentru "mai multe eşecuri sistemice în formă continuată ale autorităţilor din România cu privire la protecţia pădurilor", transmite Agent Green.
Anunţul vine în urma plângerilor depuse anul trecut de organizaţiile ecologiste Agent Green, Client Earth şi EuroNatur faţă de distrugerile planificate, în formă continuată, a zeci de mii de hectare de păduri seculare şi primare. ONG-urile acuză autorităţile din România că aprobă tăieri în ariile protejate Natura 2000 fără analiza impactului asupra acestora. Lipsa unei evaluări adecvate şi strategice înainte de a aproba tăieri în arii protejate şi privarea dreptului de access la informaţia de mediu încalcă legislaţia comunitară. Infringementul sistemic al Comisiei Europeane mai vizează tăierile tăierile ilegale la nivel naţional şi încălcarea regulamentului EUTR pentru trasabilitatea lemnului şi prevenirea plasării pe piaţă a lemnului ilegal.

Comisia Europeană menţionează, în scrisoarea trimisă, că autorităţile române nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare, că inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal şi că se gestionează fără a se evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate. La fel, "există deficienţe în ceea ce priveşte accesul publicului la informaţiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000, ceea ce reprezintă o încălcare a Directivei Habitate şi a Directivei privind păsările”, spune documentul, citat de DIGI24.

"Purtăm 56 de procese cu Ministerul Mediului, Romsilva şi alte autorităţi din România doar pentru a avea access la unele informaţii de mediu secretizate în mod abuziv, amenajamentele silvice ascund milioane de metri cubi tăiate ilegal şi procese pentru a opri tăieri ilegale aprobate de oficiali cu încălcarea directivelor pentru protejarea naturii”, a declarat avocatul Agent Green, Cătălina Rădulescu.

"Să ne imaginăm o singură tăiere la ras care măsoară nu mai puţin de 3700 de hectare undeva în situl Natura 2000 Munţii Maramureşului, regiunea unde recent a fost ucis pădurarul Liviu Pop. Aceşti munţi arată ca un teren de luptă pustiit, mai mare decât întreaga capitală europeană – oraşul Bruxelles. Am documentat mai bine de 10.000 de hectare tăiate la ras în această arie protejată, inclusiv habitate prioritare strict protejate cu frasin şi arin. Aceste păduri erau habitat-cheie pentru multe specii de animale sălbatice. Doar din această zonă a ţării a dispărut lemn în valoare de cel puţin 250 de milioane de euro. Infingementul a fost demarat şi pentru tăieri ilegale în alte arii protejate din România, cum ar fi Munţii Făgăraş – cei mai semeţi munţii ai României. Tăierile ilegale s-au produs deopotrivăîn păduri de stat şi private. Situaţia este complet scăpată de sub control. Începând de astăzi,autorităţile din România nu mai au de ales şi trebuie să facă ce este bine pentru păduri; altfel vor plăti bani grei”, avertizează Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

În pofida eforturilor societăţii româneşti de a bloca tăierile ilegale, fenomenul a fost scăpat de sub control. Inventarul forestier naţional arată că în România se exploatează annual legal aproximativ 18 milioane de m3. În perioada 2009-2013, acelaşi inventor relevăcă au mai dispărut, în plus, anual alte 8,8 milioane mc tăiate ilegal. Volumul tăierilor ilegale a crescut în perioada 2014-2018 la 20,6 milioane de mc anual, adică mai mult decât tot ceea ce se taie legal.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia