Tribuna
Tăriceanu:
Primele măsuri anticriză – discutate şi aprobate mâine
Primele măsuri anticriză – discutate şi aprobate mâine

Primele măsuri anti-criză se vor discuta şi aproba mâine, a anunţat, ieri, premierul Călin Popescu Tăriceanu, informează HotNews. Premierul a mai reiterat promisiunea că Guvernul nu va aştepta începutul anului viitor pentru ca acest plan să fie pus în practică.
Tăriceanu a anunţat că a avut o întâlnire cu o parte din membrii Cabinetului şi că a stabilit „responsabilităţiile şi termenele”, dar a făcut apel şi la celelalte instituţii ale statului pentru a colabora, împreună cu Guvernul, la elaborarea de măsuri anticriză. Tot ieri a avut loc o întâlnire şi cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu analişti economici.
Printre priorităţile actualului Guvern menţionate de premier este limitarea  „cât mai mult” a disponibilizărilor de personal şi susţinerea construirii de locuinte, pantru ca „toţi românii să îşi poată construi case”. Referitor la locuinţe, Tăriceanu a precizat că se doreşte reducerea sau chiar anularea TVA-ului pentru construiera primei case, construcţia de locuinţe trebuind să devină „un motor puternic al creşterii economiei”
Premierul a declarat că doreşte să acţionaze în aşa fel ca „economia să nu cunoască o descreştere care să afecteze oamenii”.
Anterior, tot ieri, la Palatul Victoria, în cadrul unei reuniuni de lucru cu o parte din Cabinet, şeful guvernului a cerut ca măsurile incluse în Programul de creştere economică şi de creare de locuri de muncă trebuie implementate rapid, informează Agerpres.
"Aceste măsuri trebuie implementate cât mai repede, astfel încât să poată intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2009", a afirmat primul-ministru.
Şeful Executivului le-a solicitat miniştrilor cu responsabilităţi în domeniu să pregătească actele normative necesare pentru implementarea măsurilor aprobate, astfel încât acestea să poată fi discutate începând din şedinţa Guvernului din această săptămână.
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, ministrul Lucrărilor Publice, Laszlo Borbely, ministrul pentru IMM-uri, Ovidiu Silaghi, şeful Cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Daniel Chiţoiu, şeful Comisiei Naţionale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, consilieri şi experţi.
Premierul Tăriceanu a precizat că se are în vedere alocarea a minimum zece miliarde de euro în următorii patru ani pentru a fi investiţi în zonele economice esenţiale pentru viitorul românilor.
''Programul de creştere economică şi locuri de muncă prevede scăderea CAS cu încă zece puncte procentuale. Aşadar, vom ajunge la 30% contribuţii de asigurări sociale, după ce în urmă cu patru ani se ridicau la 50%. Vom ajunge astfel la una din cele mai scăzute valori ale contribuţiilor sociale din Europa'', a precizat primul-ministru.
Începând cu 1 ianuarie 2009, actualul Guvern propune acordarea unui bonus fiscal de 5% pentru toţi cei care îşi vor plăti impozitul la timp. Tot începând cu această dată, se urmăreşte ca dividendele care vor fi reinvestite sau investite în noi firme să fie scutite de impozitare.
O informaţie de ultimă oră anunţa ieri că Guvernul va suspenda pe o perioadă de 3-6 luni taxa de poluare auto percepută la achiziţia de vehicule noi, pentru a limita importurile de maşini vechi, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia