Tribuna
Polonia şi Uniunea Europeană - în doliu

Astăzi este zi de doliu la Bruxelles, titrează Agerpres. Uniunea Europeană a decretat o zi de doliu după accidentul aviatic ce a costat viaţa preşedintelui polonez Lech Kaczynski sâmbătă în Rusia, precum şi a numeroşi alţi responsabili polonezi, a anunţat o sursă guvernamentală spaniolă. Drapelele instituţiilor europene la Bruxelles vor fi coborâte în bernă şi toate reuniunile UE ce vor avea loc astăzi vor fi precedate de două minute de reculegere, a indicat sursa, citată de AFP. Ministrul spaniol al afacerilor externe Miguel Angel Moratinos, exprimându-se în calitate de reprezentant al preşedinţiei UE, a indicat că vrea să trimită un "semnal de solidaritate şi de sprijin într-un moment important pentru toţi polonezii şi toţi europenii".

România: Slujbă în memoria victimelor accidentului aviatic

La rândul său, preşedintele Traian Băsescu, care a participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, oficiată în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk, a declarat, citat de Agerpres, că va merge în Polonia dacă se vor organiza funeralii oficiale. "Da (mă voi duce - n.r.), dacă se vor face funeralii oficiale", a precizat Traian Băsescu întrebat fiind dacă va merge în Polonia, la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski. Preşedintele Traian Băsescu şi soţia sa, Maria Băsescu, au participat la Sfânta Liturghie de la Catedrala Sfântul Iosif oficiată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu, episcopul auxiliar Cornel Damian şi alţi cinci preoţi. La slujbă au asistat peste 300 de persoane. În cadrul predicii, arhiepiscopul Ioan Robu a subliniat că liturghia, rugăciunile rostite, sunt menite să exprime solidaritatea cu poporul polonez. "Biserica, România sunt alături de voi nu numai în doliu, dar şi în speranţă", a spus Ioan Robu, adresându-se astfel ambasadorului polonez prezent la Liturghie şi prin intermediul acestuia întregului popor pe care îl reprezintă. De asemenea, el a dat asigurări că poporul român este alături de poporul polonez în aceste clipe grele, prin rugăciune şi prin ascultare de cuvântul lui Dumnezeu. La slujba de la Catedrala Sfântul Iosif din Capitală au participat ministrul Afacerilor Externe român, Teodor Baconschi, ambasadorul Poloniei, Wojciech Zajaczkowski, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein, ambasadorul Elveţiei, Livio Hurzeler.

Analiza cutiilor negre

Experţii ruşi şi polonezi au început să analizeze împreună cutiile negre ale avionului preşedintelui polonez Lech Kaczynski, care s-a prăbuşit sâmbătă în Rusia, catastrofă în care şi-au pierdut viaţa toţi pasagerii, a anunţat ieri Ministerul Transporturilor, titrează Agerpres. "Aparatul de înregistrare a sunetelor şi cel de date au fost transmise unui laborator unde, în prezenţa părţii poloneze, în special a reprezentanţilor parchetului polonez, a început analizarea lor", a precizat serviciul de presă al ministerului, citat de agenţiile ruse. Analiza se face într-un laborator al Comitetului interguvernamental de aviaţie (MAK), organism cu sediul la Moscova, a precizat ministerul. Primele cercetări au arătat, potrivit Realitatea TV, că avionul nu ar fi avut nicio problemă tehnică. Autorităţile ruse consideră că accidentul a survenit în urma unei erori de pilotaj. Catastrofa aeriană s-a produs sâmbătă dimineaţă în apropiere de Smolensk, la peste 400 de kilometri vest de Moscova. Toate persoanele aflate la bordul avionului au murit, printre acestea numărându-se preşedintele Kaczynski cu soţia sa, precum şi numeroşi alţi responsabili polonezi.
Autorităţile ruse au revizuit ieri bilanţul victimelor accidentului de la Smolensk, titrează Mediafax. Conform listei victimelor care a fost publicată  pe site-ul ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, în accident au pierit 96 de persoane. Dintre acestea, 88 de pasageri şi opt membri ai echipajului. Acest bilanţ vine după ce iniţial se considera că fuseseră 97 de victime.

Polonia se reculege

Polonezii au păstrat ieri, la prânz două minute de reculegere în memoria preşedintelui Lech Kaczynski şi a celorlaţi înalţi oficiali, victimele accidentului aviatic, titrează Agerpres. Ţara este în doliu naţional după o noapte de omagii spontane şi de rugăciuni pentru victimele catastrofei aviatice. Delegaţia poloneză se îndrepta spre ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrarea a mii de ofiţeri polonezi, executaţi la ordinul lui Stalin la Katyn, în apropiere de Smolensk. În Polonia, slujbele duminicale în mod tradiţional extrem de frecventate au fost dedicate victimelor catastrofei. Zeci de mii de persoane s-au adunat în noaptea de sâmbătă spre duminică în cartierul palatului prezidenţial din Varşovia, pentru a depune flori şi a aprinde lumânări.
Rămăşiţele preşedintelui Kaczynski şi ale soţiei sale Maria au ajuns ieri în capitala poloneză, după ce trupurile neînsufleţite ale cuplului prezidenţial au fost indentificate la Smolensk în noaptea de sâmbătă spre duminică de fratele geamăn al preşedintelui, Jaroslaw Kaczynski, care s-a întors în ţară imediat. Trupurile celorlalte victime, printre care înalţi responsabili de diferite afilieri politice, au fost transportate la Moscova. Potrivit presei poloneze, municipalitatea a rezervat pentru apropiaţii victimelor 450 de camere de hotel, mijloace de transport şi sprijin psihologic, ocupându-se de toate cheltuielile.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA