Tribuna
PNL
Din 17 decembrie
Paşaportul electronic ia locul paşaportului simplu
Sorana MAIER
2728 vizualizari
* preţul unui astfel de paşaport este de 266 lei * Serviciul Paşapoarte nu va lucra în perioada 15-16 decembrie *
Paşaportul electronic
Locuitorii judeţului Sibiu vor primi, începând din 17 decembrie, paşapoarte electronice, acesta fiind noul model de paşaport, care îl înlocuieşte pe cel simplu.
"Preţul unui paşaport electronic va fi de 266 lei, din care 234 lei vor fi achitaţi la CEC, iar 32 lei, la unităţile de trezorerie. Termenul său de valabilitate va fi de 5 ani, iar pentru copiii în vârstă de până la 6 ani, valabilitatea va fi de 3 ani. Paşaportul simplu electronic va fi eliberat în 30 de zile lucrătoare", se arată într-un comunicat al Instituţiei Prefectului Sibiu.
Pentru paşaportul simplu temporar taxele vor fi de 96,2 lei, din care 64,2 lei vor fi achitaţi la CEC, iar 32 lei, la unităţile de trezorerie, unde se trebuie achitat un tarif suplimentar de 100 lei. Paşaportul va avea valabilitatea de 1 an şi se va obţine în maximum 3 zile.
Programul de lucru cu publicul al Serviciului Public Comunitar de Evidenţă şi Eliberare a paşapoartelor va fi modificat, iar cererile pentru eliberarea în regim normal a paşapoartelor simple vor fi depuse până vineri, 11.12.2009, ora 16.30, iar cele în regim de urgenţă, până luni, 14.12.2009, ora 14.00.
În zilele de 15 şi 16 decembrie, nu se lucrează cu publicul, deoarece atunci se va face dotarea tehnică a Serviciului pentru trecerea la paşaportul simplu electronic.
Începând din 17 decembrie, cei care au nevoie de documente pot depune doar cereri de eliberare a paşaportului simplu electronic şi a paşaportului simplu temporar.

Paşaportul simplu
Paşaportul simplu temporar va fi eliberat dacă titularul declară în scris că urmează să călătorească în state între care există stare de beligeranţă ori conflict diplomatic şi are aplicată în paşaportul simplu sau în paşaportul simplu electronic o ştampilă ori o viză eliberată cu statul cu care ţara în care călătoreşte se află în conflict.
De asemenea, va primi paşaport simplu cel care nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui paşaport simplu electronic, deţine paşaport simplu sau paşaport simplu electronic care conţine vize valabile, dar ca urmare a epuizării filelor destinate aplicării acestora călătoria în acel stat sau în alte state decât cele care au emis vizele nu mai este posibilă.
În aceeaşi situaţie se află şi cel care a depus paşaportul simplu sau paşaportul simplu electronic pentru obţinerea unor vize şi trebuie să călătorească de urgenţă în străinătate, dar şi în cazul minorului care urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte prevăzut la art. 17 (al Legii 248/2005). În acest situaţii, autorităţile care eliberează paşaportul simplu temporar au obligaţia de a informa celălalt părinte, concomitent sau de îndată ce este posibil.
Cetăţenii români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile şi care declară că este necesar să îşi continue călătoria în străinătate sau să îşi reglementeze şederea pe teritoriul unui stat pot primi paşaport simplu.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica