Tribuna
PNL
NATO susţine retragerea armatei ruseşti din Transnistria

NATO îşi menţine poziţia sa de principiu privind necesitatea retragerii armatei şi muniţiilor militare ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, a declarat, ieri, în cadrul unei videoconferinţe, ambasadorul Robert Simmons, asistent adjunct al secretarului general al NATO, informează Agerpres. Retragerea militarilor şi muniţiilor ruseşti va avea un efect benefic şi pentru dezvoltarea relaţiilor NATO cu Federaţia Rusă, a menţionat Simmons. Republica Moldova trebuie să-şi menţină poziţia privind retragerea trupelor ruse, iar dacă vor fi voinţa politică necesară şi consecvenţă la Chişinău, NATO este gata să-şi manifeste sprijinul, a adăugat oficialul Alianţei Nord-Atlantice. Referindu-se la reglementarea conflictului transnistrean, Simmons a declarat că NATO susţine negocierile în formatul 5+2, precum şi orice negocieri multilaterale, dar nu încurajează negocierile bilaterale dintre Chişinău şi Moscova, sugerând că acestea ar trebui evitate.
El a mai spus că NATO respectă neutralitatea Republicii Moldova şi nimeni din exterior nu poate influenţa această poziţie a ţării.
Rusia şi-a asumat, la summitul OSCE de la Istanbul din 1999, obligaţia de a-şi evacua armamentul şi trupele de pe teritoriul Republicii Moldova până la finele anului 2002. Între anii 2000 şi 2003, Rusia a distrus, potrivit datelor OSCE, 300 de tancuri şi alte vehicule blindate şi şi-a retras peste 22.000 de tone de muniţii, transportate de circa 50 de convoaie militare, după care procesul a fost suspendat, oficial la cererea Transnistriei, care susţine că se teme de o eventuală agresiune din partea Chişinăului. Potrivit unor date, în arsenalul situat lângă localitatea Colbasna, la doi kilometri de frontiera cu Ucraina, ar fi depozitate între 20.000 şi 40.000 de tone de arme şi muniţii.
Noua guvernare de la Chişinău a anunţat că va cere mai insistent evacuarea trupelor militare de pe teritoriul Republicii Moldova, amplasate în regiunea de est a ţării (Transnistria), care este controlată de un regim separatist.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia