Tribuna
AFF
Iohannis şi Ciucă s-au întâlnit cu preşedintele Elveţiei
Iohannis şi Ciucă s-au întâlnit cu preşedintele Elveţiei
© gov.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a întălnit cu președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, la Palatul Cotroceni, aceasta după "o mică amânare din motive obiective".
Iohannis a caracterizat dialogul cu preşedintele elveţian ca fiind "foarte bun", iar cooperarea economică dintre cele două state înregistrând "un curs ascendent", volumul schimburilor comerciale crescând de mai mult de două ori în ultimii ani şi ajungând la 1,76 miliarde de euro în 2021. La fel, după primele 9 luni ale anului curent, spune Iohannis, "ne apropiem deja de 1,5 de miliarde euro, adică avem o creștere de aproape 24% față de anul trecut. Totodată, Elveția rămâne un investitor important în România, aflat pe locul 10 în topul statelor de origine a investițiilor străine. În continuare, ne vom concentra pe proiecte concrete de interes comun, în domenii precum: cercetare și inovare, energie, securitate cibernetică, educație și formare profesională, sănătate și medicină", a mai declarat preşedintele României. .

"...Vreau să salut semnarea, (...) Acordului-cadru între România și Confederația Elvețiană cu privire la o nouă contribuție elvețiană, cea de-a doua, la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene.
Contribuția Elveției reprezintă un program complex de cooperare, acoperind 10 arii tematice. România obține din această contribuție peste 221 de milioane de franci elvețieni, pe care îi poate utiliza până în 2029.
Am abordat în cadrul discuțiilor de astăzi şi tema securității energetice la nivel european, în special în actualul context extrem de complicat de securitate. România și Elveția au interese comune în implementarea unor soluții concrete la nivelul pieței europene de energie, pentru a asigura atât prețuri corecte, cât și predictibilitate pentru cetățeni și firme în furnizarea de energie. Vom continua schimburile de opinii și pe viitor, inclusiv în vederea identificării unor oportunități concrete de cooperare, în special cu privire la tranziția energetică", mai spune Iohannis.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut, şi el, la rândul lui, la Palatul Victoria, o întrevedere cu președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis.

Întâlnirea a avut ca principale teme de discuție aprofundarea cooperării bilaterale, în contextul dinamicii sporite din ultimii ani a dialogului româno-elvețian la nivel înalt, cadrul  relațiilor dintre Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană, evaluarea situației de securitate de pe frontul estic, sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova, precum și cooperarea româno-elvețiană în plan multilateral.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a  remarcat consistența și ritmul dinamic al dialogului bilateral româno-elvețian, evidențiind potențialul major de aprofundare a cooperării bilaterale sectoriale în multiple domenii, precum securitatea cibernetică, digitalizarea, cercetarea și inovarea, energie.  Insistând pe stimularea investițiilor și pe promovarea parteneriatelor business-to-business, premierul României a subliniat dinamica investițiilor străine directe în țara noastră, care a înregistrat o creștere de aproape 50 la sută, se arată în comunicatul Guvernului.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

pensiunea casa buna

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
AFF
Licitatie publica

ACCENT MEDIA