Tribuna
Instituţie guvernamentală pentru absorbţia fondurilor europene
Ioan VIDRIGHIN
1094 vizualizari

La Sibiu, la Cluj, cât şi la întâlnirile avute direct cu mi­nistrul Agriculturii, Valeriu Ta­bără, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a recomandat res­pon­sabililor autohtoni înfiin­ţarea unei instituţii guverna­mentale pentru absorbţia integrală şi eficientă a fondurilor europene.
"Dacă în privinţa absorbţiei, lucrurile stau cât de cât bine, nu acelaşi lucru se întâmplă în privinţa realizării proiectelor şi a plăţilor. Ca urmare, Ro­mâ­nia riscă să piardă impor­tante fonduri comu­nitare", spune Dacian Cioloş. Co­misa­rul a ţinut să subli­nieze în continuare că "ţara noas­tră are cele mai biro­cratice şi com­plexe sisteme administrative."
La întâlnirile avute cu repre­zentanţii asociaţiilor profesio­nale ale fermierilor sibieni, Dacian Cioloş le cerea aces­tora să facă pre­siune asupra auto­rităţilor pentru "simplifi­carea proce­durilor şi transpa­rentizarea pe orizontală". Din păcate, şi el, şi producătorii agri­coli au vorbit degeaba. Guver­nanţii noştri par încremeniţi.
Recent, Dacian Cioloş a reiterat ideea înfiinţării unei instituţii specializate, la nivel guvernamental, în subor­dinea directă a primu­lui-ministru sau independentă, pentru admi­nistrarea fondu­rilor europene.
"România are nevoie de o instituţie care să aibă autoritate politică şi personal calificat, stabilizată în acest sens", a precizat Cioloş. Să sperăm că de data aceasta vorbele lui vor avea un ecou direct, favorabil, la Emil Boc şi Valeriu Tabără.
Ceea ce se întâmplă acum în judeţul Sibiu, pe linia absorb­ţiilor fondurilor europene, este departe de a fi satisfă­cător. Avem cei mai slabi consultanţi, cele mai puţine proiecte apro­bate şi cele mai mici procente de accesare a fondurilor structu­rale. Pentru că şi atunci când oamenii sunt hotărâţi să depună proiecte, ghidurile se schim­bă de la o sesiune la alta, apar proceduri noi, stufoase.
O astfel de instituţie, ca cea cerută de Cioloş, ar veni mai mult în sprijinul celor care acce­sează fonduri europene, prin faptul că ar putea simplifica foar­te mult lucrurile, ar evita erorile şi ar putea explica şi aplica mai clar procedurile standard.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia