Tribuna
INS: Scumpirea alimentelor, cel mai mare impact asupra creşterii inflaţiei în octombrie
Rareș BIŢU
1016 vizualizari
Preţurile de consum au crescut cu 0,55% în octombrie faţă de septembrie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,88%, după ce au fost înregistrate scumpiri importante la unele alimente, iar deprecierea leului a determinat creşterea costurilor pentru servicii. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), citat de Mediafax, inflaţia anuală din octombrie reprezintă un nou maxim al ultimilor doi ani.
Reprezentanţii INS spun că în octombrie faţă de septembrie, creşterea inflaţiei a fost determinată în cea mai mare parte de scumpirea alimentelor cu 0,82%, dar şi de deprecierea uşoară a leului, care a contribuit la creşterea costurilor cu serviciile de 0,67%. Avansul preţurilor la mărfurile nealimentare a fost unul mai moderat, de 0,29%.

Potrivit cursurilor medii afişate de banca centrală, moneda naţională s-a depreciat luna trecută cu aproape 0,4% în raport cu euro, de la 4,2642 lei/euro în septembrie la 4,2798 lei/euro în octombrie.

Dintre mărfurile alimentare, cel mai mult s-au scumpit cartofii şi ouăle, cu 12, respectiv 7 procente. Preţul uleiului comestibil a crescut şi el cu aproape 5 procente, iar preţul făinii a urcat cu două procente.

În categoria serviciilor, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat în transporturile CFR, unde tarifele au urcat cu aproape 5%, urmate de cele pentru transportul urban, unde creşterea a fost de aproape 2%. O scumpire a serviciilor cu 1% a fost raportată în cinematografe, teatre, muzee şi pentru cheltuieli cu învăţământul şi turismul.

La mărfurile nealimentare, cel mai semnificativ avans al preţurilor a situat pe primul loc energia termică, unde costurile au fost cu 2% mai mari, în rest fiind înregistrate modificări de preţ modice, în limita unui punct procentual.

Creşterea medie a preţurilor per total în ultimele 12 luni (noiembrie 2009 - octombrie 2010) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2008 - octombrie 2009) determinată pe baza IPC (Indicele Preţurilor de Consum) a fost de 5,6%, iar cea determinată pe baza Indicelui Armonizat al Preţurilor de Consum (IAPC) de 5,5%.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru acest de la 7,8% la 8,2%, deşi ţinteşte o rată anuală de 2,5 - 4,5% în luna decembrie 2010.

Banca centrală nu s-a încadrat în ţinta de inflaţie în ultimii trei ani şi estimează că rata anuală va depăşi intervalul ţintit şi la finele acestui an, ca urmare a majorării TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.





comentarii
1 comentarii

nici nu e de mirare , peste 35% din terenul agricol al tarii e nelucrat , zestrea nationala a bovinenor s-a diminuat periculos de mult,la fel cresterea pasarilor,industria a fost smulsa din radacina, statul a inventat si taxa pe, scule'(vezi tractor). ROMINUL A LUAT IN BRATE LOZINCA =NU SE MERITA=.si de fapt nici nu se merita sa alimentezi niste paduchi, capusi si plosnite , daca le stirpiti fratilor atunci se merita. pina atunci sa mince plosnitele ouoa clocite , salamuri cu vechime in munca pe rafturi, cartofi ,MADE'in stricati, sa se delecteze cu muzica MANELE ca bree (e dea lor)
mike
11.11.2010 19:28
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA