Tribuna
Grecia sub asediul protestelor
Grecia sub asediul protestelor

Mii de manifestanţi au ieşit ieri pe străzile din Atena şi Salonic, în prima zi a unei greve generale de 48 de ore declan­şate de sindicate pentru a protesta faţă de bugetul de austeritate dezbătut în parla­ment, semnalează AFP, citată de Agerpres. La rândul său EFE nota că mii de persoane s-au adunat ieri în faţa clădirii legis­lativului din capitala elenă în semn de protest faţă de mă­surile ce urmează a fi votate astăzi. "Nu" măsurilor de mi­zerie socială, ajunge, nu se mai poate", scria pe un banner în faţa sediului sindicatului GSEE, în centrul Atenei, manifestanţii defilând la amiază până în Piaţa Syntagma, din Atena. Cu două ore mai devreme, aproa­pe 4.000 de membri ai sindi­catului Pame, procomunist, defilaseră tot până în Piaţa Syntagma.
Pentru a face faţă protestelor de ieri, Poliţia a desfăşurat forţe ample, aproximativ 4.000 de agenţi fiind aduşi în zonă pentru a-i escorta pe manifestanţi. Parlamentul era înconjurat de sute de agenţi ai poliţiei, iar în faţa intrării se afla o barieră pentru a împiedica apropierea protestatarilor. Tot ieri, Poliţia a lansat gaze lacrimogene în centrul Atenei, pentru a ţine la distanţă manifestanţii radicali adunaţi în faţa Parlamentului, care au aruncat cu pietre şi sticle împotriva forţelor de men­ţinere a ordinii publice, mai transmite EFE. Incidentul s-a produs în partea inferioară a Pieţei Syntagma. Tot ieri, gru­puri de bărbaţi cu capetele acoperite cu glugi şi care agitau steaguri negre au spart, cu ajutorul barelor metalice, les­pezile de marmură folosite la pavarea trotuarelor din apro­pierea Parlamentului, arun­când apoi bucăţi din aceste lespezi în direcţia agenţilor de menţinere a ordinii publice. Din primele informaţii a reieşit că o ziaristă a fost rănită uşor, în timpul ciocnirilor dintre forţele de ordine şi elementele radicale.
Problemele din cele două oraşe importante ale statului elen nu sunt singurele cu care se confruntă Grecia, pentru că ieri ţara a fost aproape para­lizată. Zboruri şi trenuri anulate, întreruperi de electricitate aleatorii, bănci închise, acesta este tabloul unei Grecii cuprinse de greva generală. Ieri a avut loc prima zi de proteste puse la cale de sindicate, în contextul în care premierul Giorgos Papandreou a făcut apel la "datoria patriotică" a deputaţilor pentru a-i convinge să aprobe un proiect de buget menit să stabilizeze finanţele ţării aflate pe marginea prăpastiei şi să îi reducă datoria enormă. Protes­tatarii se arată nemulţumiţi de măsurile care prevăd creşteri fiscale şi privatizări masive. Măsurile de austeritate au rolul de a asigura vărsarea unei noi tranşe a ajutorului financiar acordat Greciei de zona euro şi FMI, fără de care statul elen s-ar găsi în faţa riscului falimentului în iulie. Miercuri, "indignaţii", o mişcare de rezistenţă populară ce se doreşte a fi în afara parti­delor politice şi a sindicatelor, au prevăzut adunări importante în Piaţa Syntagma, unde se află sediul legislativului, pe care doresc să-l încercuiască în mod simbolic pentru a împiedica votul.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia