Tribuna
PNL
Cutremur şi tsunami în Pacific

Un cutremur cu magnitudinea de 8,3 pe scara Richter, care a avut loc marţi seara în arhipelagul Samoa din Oceanul Pacific, a provocat un tsunami, informează Realitatea TV. Un bilanţ provizoriu indică 75 de morţi. Dintre aceştia, 47 sunt din Samoa şi alte 22 din Samoa Americană, câteva zeci de persoane fiind date dispărute. Nici arhipelagul Tonga nu a scăpat neatins, pentru că aici şase persoane au murit şi alte patru au fost date dispărute.
În urma cutremurului, care a avut loc în apropiere de Pago Pago, în Samoa Americană, autorităţile au decretat stare de calamitate, mai ales că din relatările martorilor, o parte dintre satele de coastă au fost distruse în totalitate de ape. Totodată, în urma seismului care a avut loc la ora locală 06:48 a fost emisă alertă de tsunami pentru întreaga zonă a Pacificului de Sud, Samoa şi Hawaii fiind principalele vizate. Nici locuitorii Noii Zeelande nu au scăpat de avertismente, pentru că persoanele aflate în regiunile de coastă au fost sfătuite să se retragă în locuri mai sigure, specialiştii aşteaptându-se la valuri de peste un metru înălţime.
Japonia a fost şi ea afectată de cutremurul din Samoa Americană, pentru că Agenţia de meteorologie de la Tokio a anunţat că în dreptul insulei japoneze Hachijojima, a avut loc un tsunami de dimensiuni reduse, titrează Agerpres. Fenomenul s-a produs la aproximativ zece ore de la mişcarea seismică. Anterior, Agenţia meteorologică emisese o alertă de tsunami cu înălţimea de 50 de centimetri pentru coasta estică a Japoniei, ţară aflată la o distanţă de circa 7.600 kilometri nord-vest de Samoa Americană. Potrivit Institutului american de geofizică, seismul s-a produs la o adâncime de 18 km, având epicentrul localizat la 195 km sud-vest de Samoa Americană.
Ieri dimineaţă, comisarul european pentru dezvoltare, Karel De Gucht a declarat că Uniunea Europeană este pregătită să acorde asistenţă victimelor din insulele Samoa, informează Realitatea TV. Potrivit lui De Gucht, CE şi Biroul de asistenţă umanitară următesc situaţia, fiind pregătite să intervină în cazul în care va fi nevoie.
Un alt cutremur s-a produs ieri în zona insulei Sumatra aflată în Ocanul Indian, informează Realitatea TV. Seismul de 7,9 grade a avut loc la ora 13:16, ora României, la 78 kilometri sud-vest de oraşul Padang, la o adâncime de 71 kilometri şi a dus la prăbuşirea mai multor clădiri în Indonezia.
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia