Tribuna
Climă şi pedeapsă sau de ce bagi cald când e frig şi frig când e cald
Dumitru CHISELIŢĂ
6432 vizualizari
Climă şi pedeapsă sau de ce bagi cald când e frig şi frig când e cald

Teoretic, instalaţiile acestea de aer condiţionat, de "climă", sunt menite să atenueze, cât de cât, în interior, temperaturile din exterior. Adică dacă afară e rece, înăuntru să fie cald, iar dacă afară e cald, înăuntru să fie mai răcoros. Mai ales în locurile unde e multă vânzoleală de populaţie şi unde, mai ales, nu stai cu orele, ci doar vii, îţi faci treaba şi pleci. Teoretic, da. Practic, suntem şi aici adepţii extremelor. Adică, la noi, la români "clima funcţionează aşa: temperatura dinăuntru trebuie să fie diametral opusă celei de afară. Dacă afară e vară şi sunt peste 40 la umbră şi 50 la soare, apăi în magazin sunt 20-22 de grade. Dacă afară e iarnă şi avem, aşa, tras de tractoare, un 2-3 grade, înăuntru obligatoriu trebuie să fie peste 20. Nu ştiu de ce se petrece asta. Poate ca să arătăm că avem climă, deci nu suntem neica nimeni şi ca să mai punem şi noi o boală din asta mică, la două pahare de "previne simptomele de răceală şi gripă".

Când era aşa, mai pe iarnă decât zilele acestea, că era şi zăpadă, urc într-un autobuz din acesta, nou. Care are, desigur, aer condiţionat. Afară, să zicem că erau 1-2 grade. Înăuntru erau, ia ghici, 21 de grade Celsius. Da şi? Veţi spune. Păi uite ce e: la 1-2 grade, te îmbarci ca la 1-2 grade: fular, palton sau geacă groasă, căciulă, etc. La 21 de grade, deja vorbim de tricou şi bermude. Să stai la 21 de grade chiar şi câteva zeci de minute, îmbrăcat ca la 2 grade, e cam anormal. Mai ales pentru organism. Mai ales că vine vremea să cobori, adică să te întorci, brusc, din vara "de climă" în iarna reală. Gata transpirat. Acelaşi lcuru îl păţeşti şi în diferite magazine sau prin promenadă: treci brusc de la iarnă la vară şi de la vară la iarnă. Cu toate inconvenientele ce decurg din asta.

A, de fapt şi vara e la fel, dar pe invers. Tu umbli tot prin căldură, cu organismul fierbând, până intri undeva unde "e climă" şi te pocneşte, în faţă şi în căile respiratorii, de zici că ai deschis uşa la frigider. Pentru că nu e cale de mijloc.

Da, treaba e cam climă şi pedeapsă. Pentru că nu există, văd, cale de mijloc. Adică, măcar în locurile acestea de "tranzit", să fie călduţ, nu cald şi răcoros, nu rece. Nu de alta dar ne mirăm de unde apar din senin răceli, viroze şi alte disconforturi ale sănătăţii. Care nu ar exista dacă nu ai băga atâta cald când e frig şi frig când e cald.
Vi se pare de râs chestia asta? Încercaţi pe pielea voastră. Să vedem păreri la proaspăt, cu cămaşa lipită de spate că a fost cald în magazin, dar plimbându-te la temperaturi de iarnă. Parcă înainte trăia lumea satisfăcător şi fără atâta "climă" şi aer condiţionat.






comentarii
1 comentarii

Articol banal din ciclul ”Hai să mă aflu și eu în treabă, să vadă patronul că am activitate!”
Observatorul Popular
06.07.2019 17:23
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA