Tribuna
Camera Deputaţilor a decis
Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii

Camera Deputaţilor a adop­tat, marţi, cu 153 de voturi favorabile, 123 împo­trivă şi o abţinere Ordonanţa Guver­nului prin care se impune obli­gativitatea echi­pării autoturis­melor cu anvelope de iarnă în sezonul rece, informează Agerpres. Proiectul prevede sancţio­narea conducerii auto­­vehi­culelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei fără anvelope de iarnă cu reţinerea talonului auto şi amendă de până la 4.000 de lei.
Textul de lege privind adoptarea Ordonanţei Gu­ver­nului 5/2011 stabileşte că neechiparea cu anvelope de iarnă, precum şi cu lanţuri în cazul vehiculelor de transport de marfă de peste 3,5 tone şi a celor de transport de per­soane cu peste nouă locuri, atrage reţinerea talonului auto şi o amendă cuprinsă între 2.500 şi 4.000 de lei. Sancţiunile cuprind amendă, la care se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor şi despăgubirilor pentru pagubele produse în urma accidentelor ca urmare a nedotării corespunzătoare a maşinilor. De asemenea, conform definiţiei prevăzute de reglementare, cauciu­curile all-seasons sunt acceptate ca fiind anvelope de iarnă.
Ordonanţa permite utili­zarea lanţurilor antidera­pante, însă numai pe dru­murile acoperite de zăpadă, iar pe alte suprafeţe se aplică sancţiuni şi în acest caz, pentru deteriorarea carosa­bilului. Actul normativ stipulează aplicarea de către Registrul Auto Român a sancţiunilor referitoare la starea tehnică a autove­hiculelor comerciale în cazul controalelor tehnice efec­tuate de către RAR împreună cu Poliţia Română.
În acelaşi timp, vizează creşterea fondurilor încasate de către CNADNR, de fonduri destinate remedierii stării tehnice a drumurilor şi a pagu­belor provocate de accidente care se produc pe drumurile naţionale şi autostrăzi.
Obligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă se impune începând cu data de 1 noiembrie a fiecărui an până la 1 martie. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui act normativ, aprobat de Senat pe 26 aprilie.comentarii
2 comentarii

Eu mi-am echipat masina (autoturismul) cu cauciucuri universale !Chiar trebuie sa mai le schimb si sa pun neaparat cauciucuri de iarna ?Poate cineva sa precizeze si chestia asta ?
Conducator auto,
29.06.2011 10:07
Probabil ca universale sunt all seasons si atunci sunt acceptate. Pe aceste cauciucuri trebuie sa existe patru semne si anume un fulg, semn de polei, ploaie si apa. Poate sa mai scrie M + S.
Pt. dl. conducator auto
29.06.2011 11:34
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia