Tribuna
Ziua Universală a Drepturilor Copilului, sărbătorită în fiecare an în 20 noiembrie
Ziua Universală a Drepturilor Copilului, sărbătorită în fiecare an în 20 noiembrie
© Arhiva TRIBUNA
Ziua Universală a Drepturilor Copilului este sărbătorită, în fiecare an, la 20 noiembrie, susţinând unitatea internaţională, conştientizarea situaţiei copiilor la nivel mondial şi asigurarea bunăstării copiilor. 518 sesizări au fost înregistrate în primele trei trimestre ale anului 2019, de către DGASPC Sibiu, copiii fiind victimele abuzurilor fizice, emoţionale şi sexuale, a neglijenţei din partea familiei, cât şi a exploatării prin muncă.


Dintre aceste sesizări, 125 de cazuri s-au confirmat – 30 de cazuri de abuz fizic, opt cazuri de abuz emoţional, zece cazuri de abuz sexual şi 77 de cazuri de neglijare.
Pentru 28 de copii s-a instituit o măsură de plasament (centrul de primire în regim de urgenţă, asistent maternal profesionist, centrul maternal), iar restul copiilor au rămas în familiile biologice, beneficiind de servicii şi prestaţii sociale din partea Serviciilor Publice de Asistenţă Socială (SPAS-uri locale) de la domiciliul acestora, precum şi de monitorizare din partea DGASPC Sibiu.
"În 2019, se împlinesc 30 de ani de la semnarea Convenţiei pentru Drepturile Copilului, tratatul internaţional cu cea mai largă ratificare. Convenţia prevede protejarea şi promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie şi joacă, dar şi dreptul la viaţa de familie, de a fi protejaţi împotriva violenţei, de a nu fi discriminaţi şi dreptul de a-şi face auzite opiniile. Prevederile Convenţiei, au stat la baza elaborării Legii 272/2004 - privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prin care se fac cunoscute drepturile şi libertăţile de care trebuie să se bucure fiecare copil", arată DGASPC Sibiu.
Potrivit instituţiei sibiene, Legea introduce o serie de noțiuni cu privire la drepturile copilului și relațiile dintre copii și părinți, printre care:interesul superior al copilului, mentinerea legăturilor personale, abuzurile asupra copiilor - enumerând responsabilitățile variatelor autorități în domeniul prevenirii abuzurilor precum și în domeniul protecției copiilor abuzați.
În România, autoritățile publice, organismele private autorizate, precum și persoanele fizice și persoanele juridice responsabile de protecția copilului sunt obligate să respecte și să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituție și lege, în concordanță cu prevederile Convenției.
Pentru a reclama orice formă de abuz asupra minorilor este pus la dispoziție Telefonul Copilului – 0269/983 sau 0800800227. Acest număr de telefon poate fi apelat de luni până vineri în intervalul orar 8 - 16.30, de către orice persoană (adult sau copil) care doreşte să sesizeze situaţia unui copil abuzat, neglijat, aflat în situaţie de risc sau în dificultate.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia