Continental
Tribuna
Ziua și Noaptea Muzeelor, la Muzeul ASTRA: demonstrații culinare, concert Antract și ateliere de cusut costume tradiționale
Andra MARINESCU
5318 vizualizari
Ziua și Noaptea Muzeelor, la Muzeul ASTRA: demonstrații culinare, concert Antract și ateliere de cusut costume tradiționale
Muzeul ASTRA a pregătit pentru ziua de sâmbătă, 18 mai, un program special, de care vizitatorii se vor putea bucura de dimineața (ora 8) până seara târziu (00.30). Este o zi cu o însemnătate aparte, întrucât vor avea loc atât Ziua Inernațională a Muzeelor, cât și Noaptea Muzeelor, două evenimente de prim plan în peisajul cultural național și internațional. De aceea, intrarea va fi liberă pe tot parcursul programului în toate unitățile Muzeului ASTRA.

 

 

“Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai frumoase evenimente care promovează cultura. Pornind de la menirea pe care cred că o are un un muzeu, și anume de a-l transpune pe vizitator cât mai profund în tainele artei, științei sau a tradiției, Sibiul este un județ favorizat pentru că are în patrimoniu muzee de renume european, printre care implicit și cel mai mare muzeu în aer liber din Europa – Muzeul Astra, pe care vă invit să îl vizitați dacă nu ați făcut-o până acum” a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu
La ora 18, pe scena de pe lacul din Muzeul în aer liber, va urca Școala de Dans Ioan Macrea, care va deschide programul artistic pregătit pentru Noaptea Muzeelor. Tot pe scena de pe lac vor fi concerte Still Crazy (ora 20) și apoi Antract(22). La Târgul de țară va avea loc între orele 10 și 16 un Târg al Comunităților Rurale, Cultură și gastronomie locală din Mărginimea Sibiului, cu participarea comunității din Gura Râului. Aici vor avea loc demonstrații culinare, în care se vor pregăti diferite plăcinte tradiționale, dulci și sărate cu ingrediente de sezon, dar și ciorbă cu hrean, tocană de miel cu găluște și frigărui în jar. Vor fi organizate și ateliere meșteșugărești interactive cum sunt cele de cusut costume populare, de împletit ciucuri, confecționat cingătoare și cătrințe, confecționat hamuri și bice, precum și un atelier de tuns oi după metode tradiționale.
"Cu sprijinul Consiliului Județean, an de an promovăm cultura pe plan național, dar și international. Prin acest program pregătit de Muzeul ASTRA pentru Noaptea Muzeelor și Ziua Internațională a Muzeelor, scoatem în evidență modul în care cultura și identitatea națională se menține aici, la Muzeu, dar și deschiderea prin fapte spre multiculturalitate. Vom avea artiști din țară și din străinătate, ateliere meșteșugărești interactive, ateliere culinare cu bucate tradiționale și prestații muzicale de calitate“ , a precizat dr. George Tomegea, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Târgul de țară, decorat cu instalație luminoasă


La Noaptea Muzeelor, Târgul de țară va fi decorat în premieră cu instalația luminoasă Floret, sub formă de floare, montată de Réka MAGYAR și Péter KOROS, doi artiști vizuali din Ungaria. Aceștia sunt specializați în confecționarea de instalații gonflabile și luminoase interactive, programate prin leduri RGB, pe care le prezintă la festivaluri organizate în aer liber. De asemenea, la Pavilionul din Jina vor avea loc spectacole de teatru, susținute de artiști din Ungaria. De la ora 21 până la miezul nopții, Muzeul în aer liber va fi animat cu lumină, la propriu, de către trei personaje ale Companiei de Teatru, acrobație și jonglerie „Famous Art” Cluj-Napoca. Acrobații folosesc o recuzită personalizată cu LEDuri și se plimbă pe catalige, iar din când în când se vor folosi și de baloane de săpun să încânte copii veniți în vizită la Muzeu.
În Pavilionul Muzeal Multicultural, intrarea principală din Muzeul în aer liber, între orele 10 – 00.30 vizitatorii pot admira 34 de costume de sărbătoare din Ardeal, Banat, Maramureș, Vrancea, Argeș, de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea, toate prezente în expoziția Costume populare din colecțiile Muzeului ASTRA. În sala Auditorium, orele 15 – 15.45; 16.30 – 17.15, va avea loc spectacolul de teatru "Borcan", susținut de compania franceză de teatru "Mirelaridaine".
În centrul istoric al Sibiului, la Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder instituția propune publicului expoziția "Mumiile egiptene: o poveste europeană".

 

Ziua Internațională a Muzeelor

 

Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului

 

Târgul de Țară, orele 10– 16

Târgul comunităților rurale, ediția a XVII-a: Cultură și gastronomie locală din Mărginimea Sibiului cu participarea comunității din Gura Râului. Evenimentul își propune să pună în valoare cât mai multe aspecte ale tradiției păstrată în localitate. Tabloul muzical și coregrafic din localitate va fi susținut de Ansamblul folcloric Bujorul de Munte și soliștii vocali Camelia Cosma Stoiță și Ioana Brad.

Meșterii încă activi ai comunității vor organiza ateliere în care își vor arăta îndemânarea, dar vor și dezvălui celor interesați secretele fiecărui meșteșug. Atelierele la care veți putea participa vor fi: de cusut costume populare, de împletit ciucuri, confecționat cingătoare și cătrințe, confecționat hamuri și bice, precum și un atelier de tuns oi după metode tradiționale. Grupul de elevi de la Școala Gimnazială Aurel Decei din Gura Râului vor organiza ateliere de pictură pe sticlă, lemn și atelier de cusut.

"O deosebită atenție vom acorda și atelierelor culinare, deoarece sub ochii noștri vor fi preparate bucatele cele mai alese de pe masa gurenilor: ciorbă cu hrean, tocană de miel cu găluște frigărui în jar și plăcintă Gura Râului. Imaginea acestei comunități va putea fi surprinsă și printr-o expoziție de fotografie care curprinde elemente de arhitectură tradițională și peisaj cultural al zonei", transmite conducerea Muzeului ASTRA.

Pavilionul Muzeal Multicultural, orele 10 – 00.30

Expoziția Costume populare din colecțiile Muzeului ASTRA, organizată în cadrul expoziţiei Târg. Expoziţia prezintă 34 de costume de sărbătoare din Ardeal, Banat, Maramureș, Vrancea, Argeș de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

Expoziția Schimbări. Changes. Endring răspunde la întrebarea: Ce au în comun o insulă din Norvegia și un sat din România? Migrația, un fenomen vechi de când lumea, pare să ne afecteze astăzi mai mult decât oricând. Comunitățile se schimbă, oamenii se schimbă, tradițiile se schimbă. Muzeele sunt datoare să înregistreze schimbările tuturor. Expoziție este rezultatul colaborării cu Muzeele din Sudul Trondelagului, Trondheim, Norvegia.

Auditorium, orele 15 – 15.45; 16.30 – 17.15

Spectacol de teatru: Borcan. Compania franceză de teatru Mirelaridaine va invită la „masă”, pentru o întâlnire între cele două culturi gastronomice: română și franceză. "Veniți să degustați această întâlnire culinară și lăsați-vă ghidați de mirosuri, de gustul și amintirile voastre. Veți descoperi un teatru diferit, unde obiectele și legumele intră în scenă", este mesajul CNM ASTRA.

Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder, orele 10 – 00.30

Casa Hermes, Piața Mică, nr. 11

Expoziția Mumiile egiptene: o poveste europeană. Mumiile egiptene, împreună cu alte bunuri culturale extraeuropene, fac azi parte din patrimoniul european ca mărturie a practicilor antropologice timpurii, în spirit colonial. Expoziția spune povestea lor muzeologică, de la contextul colecționării până la conservarea lor actuală, o poveste deschisă, înțeleasă doar dacă ascultăm vocile vremurilor și pe ale oamenilor.

 

Noaptea Muzeelor

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Scena de pe lac

Școala de Dans „Ioan Macrea”, orele 18

Despre şcoala de coregrafie iniţiată la Sibiu de către maestrul emerit Ioan Macrea s-a vorbit în nenumărate rânduri: Junii Sibiului sunt cei care au stabilit un etalon de perfecţiune şi adaptare scenică a materialului folcloric cules din judeţul Sibiu şi din întreaga ţară.

Din aceste considerente, precum şi datorită interesului manifestat de sibieni pentru dansul tradiţional, în anul 2012 a luat fiinţă Școala de Dans „Ioan Macrea”. Este instituţia care duce mai departe tradiţia coregrafică atât de frumos conturată la Sibiu de maestrul Macrea şi apoi continuată de către fiica sa, Silvia Macrea.

Performanţele la care aceşti copii au ajuns, încă de la vârste fragede, îi recomandă ca viitori Juni ai Sibiului.

"Astăzi, vin în faţa dumneavoastră, cu multă voioşie, sute de copii cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani, care deprind jocurile populare, chiar de la profesionişti din rândurile Junilor Sibiului. Sub atenta coordonare a profesorilor Alesea Sas, Livia Tarcea, Adrian Dragomir, Adriana Ioniță, Ştreng George și Adriana Preda, cursanții școlii au pregătit suite coregrafice reprezentative pentru zona Sibiului, pentru Banat, Oaș, Bihor, Moldova și Valea Abrudului", explică CNM ASTRA.

Still Crazy, ora 20

Still Crazy este o formație sibiană de rock clasic alcătuită din muzicieni experimentați care au cântat în anii ‘90 în cadrul unor trupe cunoscute din România. Stilul formatiei se încadrează în hard rock / heavy metal (de la AC/DC, Deep Purple, Led Zeppelin la Iron Maiden și Metallica) având în repertoriu peste 70 hituri și 3 tribute omagiale dedicate unor mari nume mondiale: Deep Purple, AC/DC - Bon Scott și Ronnie James Dio.

Formația este alcătuită din șase membri: Adrian Corlaciu – vocal, Marius Săraru – lead guitar, Mihai Marcoci – bass, Radu Stănică – keyboards și Augustin Mureșan – drums.

Vocalistul trupei Adrian Corlaciu a fost solistul trupei sibiene RIFF si a participat la show-ul TV „Vocea României” în anul 2016, cu rezultate foarte bune având câteva apariții „de senzație”.

De asemenea, formația Still Crazy a participat alături de un tânăr toboșar din Sibiu la show-ul „Românii au talent” în anul 2016.

Formația Still Crazy este în acest moment una dintre cele mai cunoscute trupe rock din Sibiu, ea concertând pe scene importante din țară alături de mari nume ale rock-ului românesc, dar și în afara țării.

Antract, ora 20

 

Liantul continuității trupei este prietenia de peste douăzeci de ani care-i leagă pe trei dintre membrii actuali: Bobiță, Paul și Manole. Au fost multe momente grele de-a lungul anilor, au fost plecări și reveniri în trupă, dar ca într-o mare prietenie, legatura dintre cei trei a devenit tot mai strânsă.

Înființată din anul 1984, din vremea copilăriei artiștilor, formația a câștigat simpatia și aprecierea publicului dar și a juriurilor de specialitate, câștigând multe premii, căci de la început, aproape acoperiți de instrumentele mai mari decât ei, s-au încăpățânat, mai ales în anii comunismului, să cânte o muzică rock care era pentru acele vremuri simbol al revoltei.

"Au continuat să cante ani buni cântece care le dezvăluiau firea rebelă dar și cântece sensibile, care scoteau la iveală partea romantică, un amestec de stări și sentimente care împreună cu un sound modern au dus la consolidarea stilului pop rock, punându-i însă o amprentă personală. De-a lungul anilor au primit multe premii, piesele lor s-au aflat de multe ori în cele mai bune topuri, iar ca o confirmare a întregii lor activități, în 2010 au primit din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România Premiul de Excelență pentru Întreaga Activitate. Au cântat alături de mari nume ale scenei internaționale Metallica, Dio, Hallowen și mulți alții, au ridicat stadioane și săli polivalente în picioare, dar așa cum spune Bobiță: „Noi ne simțim bine oriunde sunt fanii noștri. Cântăm pentru mii de oameni dar ne place și în cluburi, căci acolo suntem foarte aproape de prieteni.” Bucuria cu care cântă trupa se vede, băieții de la Antract au foarte mulți fani care vin la concertele lor, care le-au ascultat și cumpărat muzica de-a lungul anilor, care-i consideră nu idoli ci prieteni, așa cum la fel sunt și ei considerați de către artiști. Căci Antract sunt prietenoși și mereu surprizători, se reinventează la fiecare concert, reușesc să transmită foarte multă emoție prin cântecele lor. Niciodată nu știi ce te va impresiona mai mult, uneori mai mult râzi, alteori verși o lacrimă, piesele lor sunt inspirate din viața de zi cu zi, care este asemănătoare cu a fiecăruia dintre noi. Așa cum spun ei, „uneori, când luăm pauză zâmbim, alteori plângem, uneori dansăm și alteori cântăm, dar întotdeauna iubim”. Iar când pleci de la un concert de-al lor te simți energizat, parcă ți-ai mai încărcat bateriile cu optimism pentru un timp, până la o nouă întalnire, până data viitoare. Da, muzica trupei Antract este despre iubire, căci la urmă, doar aceasta rămâne. Deci, e Antract, iubește!", arată un comunicat de presă al Muzeului ASTRA.

Târgul de Țară

Demonstrații culinare, orele 18 – 23

În cadrul demonstrațiilor vor fi preparate diferite plăcinte tradiționale, dulci și sărate cu ingrediente de sezon.

Instalație luminoasă Floret, 18 – 24

Compania Koros Design (Ungaria) este alcătuită din artiștii Réka MAGYAR și Péter KOROS. Ei creează opere de artă folosind material special și tehnologii moderne, fiind specializați în confecționarea de instalații gonflabile și luminoase interactive, programate prin leduri RGB, pe care le prezintă la festivaluri de muzică și lumină sau cu ocazia altor evenimente organizate în aer liber. În poziția de bază, toate petalele florii gonflabile sunt închise dar, imediat ce spectatorii prezenți la eveniment pășesc pe locul potrivit, petalele încep să se deschidă, rând pe rând.

Pavilionul de joc din Jina

Spectacolele de teatru vor fi susținute de cei doi artiști care alcătuiesc compania maghiară Bandart Productions sunt Katalin Lengyel (actriță și coregrafă) și Szabolcs Tóth-Zsoltan (programator și specialist în arte vizuale). Ei vor prezenta 2 spectacole diferite, permițând publicului ca, după încheierea fiecărei reprezentații, să utilizeze tehnologia folosită pe parcursul desfășurării acestora.

Spectacol de teatru: Dancing Graffiti, orele 21 – 21.25; 23 – 23.25

Spectacolul a avut premiera la Linz (Austria) în anul 2016 și reprezintă un spectacol interdisciplinar de stradă, care combină dansul cu arta graffiti în format digitalizat. Această producție pune pe tapet rolul ”zidurilor” private, interioare sau publice în viața unui personaj, surprins în mai multe momente ale existenței sale, de la naștere și până în clipa când își descoperă puteri interioare nebănuite. Spectacolul face referire, de asemenea, la multiplele mesaje ale desenelor tip graffiti de pe pereții publici.

Spectacol de teatru: It Started with a Dance, orele 21.40 – 22; 23.40 – 24.

Spectacolul combină arta digitală a mânuirii păpușilor cu umorul burlesc și prezintă o poveste de dragoste, cu toate părțile savuroase ale unei asemenea relații amoroase. Două mâini uriașe, tridimensionale, se află într-un permanent dialog artistic cu eroina principal, dând naștere unui duet spectaculos, în care apar inclusive elemente din jocurile de tip Mortal Kombat. La momentul premierei spectacolului (2013, la Liverpool), această tehnologie nu mai fusese nicicând folosită până atunci.

Aleile Muzeului în Aer Liber

Animații luminoase, orele 21 – 24

Aranjate până la ultimul detaliu, unice prin costumații, machiaj și accesorii, cele 3 personaje ale Companiei de Teatru, acrobație și jonglerie „Famous Art” Cluj-Napoca sunt menite pentru a fermeca spectatorii. Datorită LED-urilor multicolore ale rochiilor, se formează un spectru fantastic de lumini. Costumele sunt realizate dintr-un material alb imaculat care sugerează eleganță, puritate și grație. Ele sunt completate cu accesorii unice de păr, pe care personajele le poartă cu încredere. Dincolo de aparențele fizice, personajele radiază lumină pe timpul serii, atât datorită luminilor multicolore, cât și grație atitudinii lor. Pe lângă faptul că se plimbă pe catalige, personajele se amuză împreună cu copiii, folosindu-se de baloanele de săpun.

Caravana Noaptea Muzeelor, orele 9 – 18

Programul din acest se va desfășura pe următorul traseu: Sibiu – Șura Mare – Ocna Sibiului – Apoldu de Sus – Miercurea Sibiului – Noul Român și retur.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia