Tribuna
PNL
„ZIUA INTERNAȚIONALĂ A BÂLBÂIELII”, marcată de școlarii de la Clasa Pregătitoare D de la Școala Gimnazială Nicolae Iorga din Sibiu
„ZIUA INTERNAȚIONALĂ A BÂLBÂIELII”, marcată de școlarii de la Clasa Pregătitoare D de la Școala Gimnazială Nicolae Iorga din Sibiu

Elevii de la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Sibiu, din clasa Pregătitoare D, împreună cu învățătoarea lor, Alexandra Dinu și profesorul logoped școlar Marian Gabriela au desfășurat o activitate dedicată Zilei Internaționale a Bâlbâielii.

„În fiecare an pe data da 22 octombrie este marcată Ziua Internațională a Balbuției sau, cum se mai spune în termini populari, bâlbâiala. Balbuția este impediment de vorbire care alterează fluiditatea cuvintelor și comunicării. Balbuția afectează între 4 şi 5% dintre copii, dispărând la vârstă adultă în 8 cazuri din 10”, susține profesorul logoped școlar Marian Gabriela.

Cei mici au urmărit un scurt desen animat în care li se explică, pe înțelesul lor, ce este bâlbâiala. Balbismul sau bâlbâiala, cum i se mai spune popular este o tulburare de vorbire prin care este afectată fluența discursului. Debutul afecțiunii este de regulă în copilărie și în anumite cazuri poate persista de-a lungul vieții. Afecțiunea este caracterizată de întreruperi în pronunția anumitor sunete. Marea majoritate a oamenilor prezintă dificultăți în producerea numitor sunete din când în când.

„Sărbătorirea Zilei Internaționale a Bâlbâielii are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de  defectul de vorbire care apare din cauza convulsiilor care afectează mușchii aparatului de vorbire”, spune învățătoarea Alexandra Dinu.

În marea majoritate a cazurilor, balbismul are impact asupra activităților zilnice ale persoanei afectate. Pentru unele persoane, tulburările de comunicare pot să apară doar în anumite circumstanțe, ca de exemplu în timpul vorbitului la telefon sau atunci când trebuie să se adreseze unor grupuri mai mari de persoane.

„Marea majoritate a persoanelor afectate de balbism suferă de tulburări de comunicare în timpul a numeroase activități, la muncă, la școală sau acasă. Tocmai de aceea este important să conștientizăm acest fenomen iar copiii să –l înțeleagă și să-l trateze cu responsabilitate”, a adăugat învățătoarea Alexandra Dinu.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

PSD Sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia