Tribuna
Ziua în care Sibiul a făcut ştiri cu poluare: peşti morţi pe Olt, descărcari de moloz la Răşinari şi asfalt aruncat în Cibin
Ziua în care Sibiul a făcut ştiri cu poluare: peşti morţi pe Olt, descărcari de moloz la Răşinari şi asfalt aruncat în Cibin

Joi a fost ziua în care numele de Sibiu a fost asociat cu "atentate" la integritatea mediului. Am avut peşti morţi pe Olt, lângă Scoreiu. Apoi un vehicul, în zona Răşinari-Valea Ştezii (posibil), care descărca resturi de materiale de construcţii în mijlocul naturii. Şi nu în utlimul rând, pe DN1, un utilaj care "reabilita" carosabilul, arunca reziduurile de asfalt direct în albia Cibinului.

De câteva zile, pescarii de pe Olt au observat mai mulţi peşti morţi, unii de mari dimensiuni, plutind la suprafaţa apei. Punctul culminant se pare că a fost miercuri, 10 iulie, când numărul de peşti morţi a fost unul impresionant. Neoficial, se bănuieşte că mai multe persoane au aruncat pesticide în apa Oltului, că s-a pescuit cu explozii de carbid sau curent electric sau chiar au dat vina pe redeschiderea combinatului chimic de la Victoria.
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sibiu a trimis un echipaj în zonă, mai mult însă pentru a-i preveni pe localnici că sunt riscuri dacă acei peşti, unii dintre ei adunaţi pentru consum, vor fi consumaţi. Totuşi, Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu nu a anunţat prezenţa de substanţe chimice în apa Oltului dând vina pe lipsa de oxigen din apă pentru moartea peştilor. Dar imaginile postate pe reţele sau trimise pe mailul redacţiilor par a spune cu totul altceva.

O postare video a jurnalistului şi activistului Lucian Mândruţă prezenta un vehicul, aflat undeva pe Valea Ştezii, care descărca, fără prea mari probleme, reziduuri de materiale de construcţia în albia pârâului. Mândruţă se afla în plimbare cu bicicleta în zonă, când a văzut şi filmat acţiunea.
"Iniţial, când m-a văzut că fac poze, omul a fost virulent: de ce fac, ce am cu el, că au aruncat şi alţii... Când am început să filmez, a tăcut. A încercat de două ori să mă intimideze cu maşina, semn că ştia cum se face. A plecat până la urmă, lovindu-mi bicicleta", spune Lucian Mândruţă.
În urma sesizării, reprezentanţi ai autorităţilor au ajuns la faţa locului, au constatat au evaluat şi su anunţat că "urmează ca autorul să fie identificat". Ceea ce efoarte simplu, în video apărând şi numărul de înmatriculare al maşinii, şi un număr de mobil.
 
Al treilea eveniment a fost semnalat de Mihai Mareş, care a postat pe pagina sa facebook, miercuri, un video, realizat dintr-un autovehicul, în care se vede clar un utilaj de decopertare a asfaltului a cărui bandă aruncă, de pe carosabil, resturile de asfalt direct în albia râului Cibin. Tot de pe facebook, aflăm că locul "sinistrului" este, într-adevăr, pe DN1, la podul dintre intrersectia cu giratoriul cu DN7 (Sibiu-Tălmaciu) şi localitatea Bradu.

foto: Ovidiu Sim, captură video pagina facebook Lucian Mândruţă, captură video pagina facebook Mihai Mareş


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia