Tribuna
PNL
Zeci de sibieni îşi pun în pericol viaţa în fiecare zi, acceptând să meargă „la ocazie”
Zeci de sibieni îşi pun în pericol viaţa în fiecare zi, acceptând să meargă „la ocazie”
© Răzvan NEGRU / Arhivă

Zeci de sibieni merg zilnic „cu ocazia”. Plătesc 2 – 3 lei mai puţin pe o cursă Jina – Sibiu, de exemplu, şi îşi pun viaţa în pericol. Nici măcar cazul care a cutremurat toată ţara nu a schimbat această meteahnă, împământenită de ani de zile: aceea a „rechinilor” care aşteaptă între staţii pentru a prelua oamenii cu 10 minute mai devreme decât cursa care vine la timp.

S-a întâmplat inclusiv ieri dimineaţă, când poliţiştii au oprit, în Sibiu, un microbuz condus de un bărbat din Sălişte, care a obţinut autorizaţie de transport local de la Primărie şi care forţează legea şi face transport judeţean. Ia oamenii din Jina cu 10 – 15 minute înainte de cursa regulată, aprobată şi autorizată, în baza unui contract pentru care a primit licenţă. Nu contează niciodată că numărul celor pe care îi transportă nu au loc pe scaune, încălcând încă o dată legea.

Joi dimineaţa, de exemplu, bărbatul (pe nume Ilie Ban) avea în maşină (un microbuz Mercedes SB-10-EBZ) 10 călători, deşi microbuzul era de 8+1 locuri. Poliţiştii care l-au oprit l-au amendat cu 1.500 de lei.

Un alt săliştean, care face acelaşi tip de transport, a fost şi el oprit, dar nu avea decât două persoane, care au declarat că sunt rude cu şoferul. Cel mai probabil, însă, cei doi sălişteni s-au anunţat între ei în privinţa controlului.

Maşinile care iau călători opresc, de regulă, la câţiva metri de staţie, în Jina, şi lasă călătorii în centrul Sibiului, unde nu există, de fapt, staţie.

 

Călătorii fără asigurare sunt în pericol

 

Reprezentanţii firmelor care transportă legal, în baza contractului licitat, spun că doar cei care au bilet sunt şi asiguraţi în cazul unui accident. Astfel, în cazul unui microbuz care transportă ilegal persoane, fără un bilet plătit, în cazul unui accident, nimeni nu îşi va asuma responsabilitatea pentru victime.

Curse ilegale au loc în tot judeţul Sibiu. Cele mai cunoscute dintre cele pe care sunt „rechini” care iau la ocazie oameni sunt pe rutele mari, precum Jina – Sibiu sau Agnita – Sibiu ori Ruşi – Hamba.

 

Nu este prima dată când poliţiştii găsesc curse ilegale de transport persoane

 

Fenomenul transportului ilegal de persoane e o problemă majoră ce se manifestă la nivel naţional, mai ales în contextul crimelor de la Caracal.

Pe lângă cursele de călători legale care acoperă judeţul Sibiu, funcţionează o adevărată instituţie a lui „ia-mă nene” care parazitează traseele mai importante (şi implicit, mai profitabile). Fiecare dintre cei care au avut, la un moment dat, nevoie de un transport în judeţ au trecut prin faze precum: caută un autobuz, din Sibiu până într-o localitate din judeţ, vrea să plătească bilet, să circule confortabil, să ştie exact programul de plecare-sosire, dar dintr-o dată este „agăţat” de un binevoitor care se oferă să te ducă, pe acelaşi traseu, cu autoturismul sau cu microbuzul. Sunt locuri binecunoscute de amatorii de „ia-mă nene” atât în Sibiu, cât şi în judeţ. Problema este că, în ciuda unor avantaje minore, aceste curse sunt, majoritatea, în afara legii şi reglementărilor în vigoare privind transportul rutier de călători.

De vină sunt, întotdeauna, şi cei care acceptă să meargă cu astfel de transportatori. Spunem, poate, „nu-i nimic, că tot acolo ajung”,  dar nu ne gândim la riscuri. Ne expunem la accidente, dar şi la alte nenorociri, cum s-a întâmplat, zilele acestea, la Caracal. Pentru că pe cei care fac transport legal ştii de unde să îi iei, cineva răspunde pentru ei. Nu la fel se întâmplă cu unul despre care nu ştii nimic şi care poate fi oricine.

 

comentarii
5 comentarii

pe sibiu cisnadie cit costa cursa?
ca acolo stau unii....................
da din gara cfr.......................
politia locala aservita lui dna primarie tace ca de acolo isi iau ciubucul
da nu conteaza,votez orice numa fdgr bunica NU
adi3
02.08.2019 10:27
articol foarte...tintit- profita de disparitia acelei fete care a mers cu ocazie ca sa mai dea o mana de ajutor lu tata ilie si transmixtul lui care a furat cam tot ce tine de trasee judetene. conditii mizere, preturi exorbitante si orare total aiurea. si ei se vaita ca lumea prefera sa isi riste viata la ocazie.
nu zic ca ce fac rechinii e normal, dar articolul asta trebuia sa presupuna o investigatie serioasa si sa apara intr-un ziar independent relativ la subiect. ca altfel stim si noi ce este si n-are nici o valoare, nici informativa, nici jurnalistica, nimic.
iuda
02.08.2019 19:06
inainte sa publici porcaria asta de ce nu te informezi? Ai poza facuta la saliste, da? Sa luam exemplu acestui 'oras' care este o comuna amarata de cea mai joasa speta si care pute a kkat de oi si fecale de oameni de mori. Ca ORAS are in componenta cateva cartiere (daca comuna este oras, fireste ca si satele au devenit cartiere, asa-i?) ce transport public asigura acest 'oras', te-ai interesat, intre centrul orasului Saliste si cartierele care-l compun? Sa-ti fie rusine, minte ingusta. Oamenii din satele transformate in cartiere cu ce merg? pe jos cate 7-8 km dus alti 7-8 km intors. Oamenii sunt saraci, nu suntem toti 'oameni speciali' care facem parte din CRIMA ORGANIZATA (primarie, politie, etc reteaua statala). Sa-ti fie rusine, nu merge nimeni la ocazie de placere, NU AI CU CE SA MERGI, Boule
mikeyh
03.08.2019 21:26
Pai ce s-a intamplat cu sibieni mandrii, nu era orasu asta asa de minunat ca isi permit masaina personala sau taxiu, cum sa umble la ocazie. stati la ocazie si voi radeti de valceni cand va taie calea la intersectie cu bmw. Macar valceni isi permit sa umble cu masina personala cand vin la sibiu.
Marius Mandrosca
05.08.2019 08:40
Data viitoare nu mai iau nici un sibian ce merge la Valcea la ocazie.
Marius Mandrosca
05.08.2019 08:44
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia