Continental
Tribuna
Zborul în spaţiu povestit de un ardelean în 1529! Şeful arsenalului din Sibiu descria acum 500 de ani racheta în trepte şi modul de funcţionare. "Manuscrisul de la Sibiu"
Rareș BIŢU
4575 vizualizari
Zborul în spaţiu povestit de un ardelean în 1529! Şeful arsenalului din Sibiu descria acum 500 de ani racheta în trepte şi modul de funcţionare.

O scriere despre rachete e aproape o banalitate în ziua de azi. Dacă textul e ceva mai vechi, din vremea când Racheta Albă ne ţinea cu sufletul la gură ori din timpurile când racheta lui Năstase săvârşea primele minuni pe zgură, are şanse să ridice o sprânceană, două. Dacă e din cale - afară de vechi, adică de aproape 500 sute de ani şi descrie nu doar o rachetă spaţială în trepte, ci şi cum funcţionează ea, avem de-a face cu o raritate, poate ditamai unicatul.

E cazul lui unui ardelean care a inventat în anul 1529 racheta în trei trepte, reuşind să descrie şi modul de funcţionare. Conrad Haas era şeful arsenalului din Sibiu, iar revoluţionarele sale arme au fost folosite în război, împotriva turcilor. 
Cercetările lui Haas "desenează" cu precizie naşterea unei rachete, iar vizionarismul autorului copleşeşte prin precizia cu care leagă detaliile într-o noimă bizară, însă plină de migală. 
Cele 450 de pagini legate într-un volum mare conţin date tehnice despre rachete, artilerie şi balistică, dar şi detalii însoţite de numeroase desene despre modul de asamblare a unei rachete în trei trepte. Scrisă în limba germană, cartea ascunde alt mister legat de apariţia sa în România. 

Manuscrisul a fost descoperit la începutul anilor 60 de un savant care, la scurt timp, a părăsit regimul comunist de la noi, fugind în Franţa. Un an mai târziu, volumul despre manuscrisul din secolul al XVI-lea a fost interzis şi ars de comunişti. 
Detaliul care impresionează cel mai mult rămâne anul în care lucrarea a fost finalizată - 1569 - cu toate că nivelul de cunoaştere şi preocupările autorului sunt specifice secolului XX.  

  • "Istoricul Doru Todericiu, cel care a descoperit adevăratul conţinut al manuscrisului, a ajuns savant şi scriitor celebru in Occident, sub pseudonimul Pierre Carnac. Planurile rachetei de la Sibiu sunt considerate de specialişti ca fiind baza creării rachetei moderne în trei trepte. Mâine, la Sibiu, volumul distrus de regimul Ceauşescu va fi republicat sub egida Academiei Române. Manuscrisul aparţinea lui Conrad Hass, şef guard de artilerie in Transilvania şi comandant al Arsenalului de la Sibiu", scria, în mai 2008, Jurnalul Naţional.

Sibiu. Surpriza de la Arhivele Statului

1962, primăvara. Doru Dimitrie Todericiu vine la Sibiu pentru a studia manuscrisul aflat la Arhivele Statului fără a bănui ce descoperire de proporţii avea să facă. Aşa a dat, în premieră, peste notiţele lui Conrad Haas, fost guard imperial de artilerie şi şef al Arsenalului Cetăţii Sibiu între anii 1556 şi 1579. 
Indexat sub titulatura Varia II 374, manuscrisul de la Sibiu era catalogat drept manuscris cu detalii legate de pirotehnie şi elemente de balistică şi artilerie, detalii considerate ca fiind baza conceperii rachetei moderne în trei trepte.
Istoricul Doru - Dimitrie Todericiu povesteşte cum a găsit în manuscris nişte desene tehnice ale unei rachete în trei trepte. 

  • "Mă găseam în faţa celor mai vechi imagini cunoscute până în prezent ale unor rachete multiple cu mai multe trepte de aprindere succesivă. Ele proveneau din anul 1529", relata prof. Todericiu. 

Şeful Arsenalului militar al Cetăţii Sibiului, Conrad Haas, a descris construcţia rachetelor formate din mai multe trepte, aruncătoarele reactive pentru încărcături de luptă, stabilizatoarele triunghiulare de direcţie în zbor, dar şi modul în care încărcăturile erau duse la distanţă utilizând rachete cu mai multe trepte.


Turcii, îngroziţi de rachetele lui Haas


Armele inventate de Conrad Haas au fost folosite cu mult succes în război, rachetele fiind lansate împotriva asediatorilor de pe metereze sau din câmp deschis. 

Istoria consemnează că în 1542 rachetele lui Haas au salvat  Viena de asediul turcilor care reuşiseră să transforme Buda în paşalâc. Infanteria otomană a fost "întâmpinată" de rachetele lui Haas care, la impactul cu solul, au explodat împroşcând şrapnel pe suprafeţe mari. Teribila armă i-a îngrozit pe otomani. 


Reţete de la Ioan Valahul


Armele inventate de Haas au beneficiat şi de sprijinul unui personaj misterios, numit Ioan Valahul. Era un român din Alba Iulia despre care Haas a scris în tratatele sale că este un maestru în prelucrarea pulberii pe care o folosesc rachetele. Sibianul recunoaşte că de la acesta a preluat reţetele de pulbere pentru rachete. "O parte pulbere, trei părţi sulf, o parte salpetru, o parte cărbune şi 3/32 antimoniu", scria Haas despre o reţetă învăţată de la Ioan Valahul.   

Cercetările lui Haas au fost prezentat oficial în anul 1966 de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Astronautică, savantul român Elie Carafoli  la Congresul Internaţional de Aeronautică de la Madrid. Participanţii la congres au constatat că descoperirile lui Haas şi principiile sale stau la baza construirii rachetelor spaţiale lansate din Cape Canaveral. Tot Haas este inventatorul tehnlogiei „delta” la rachete pentru stabilitate. Principiile lui Haas aveau să fie aplicate în era modernă şi la constuirea de rachete de război.


"Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569)"


Din cercetările prof. Todericiu s-a născut lucrarea "Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu (1400-1569)", publicată în 1969, la Editura Academiei, din Bucureşti. Lucrarea despre manuscrisul lui Conrad Haas conţinea ediţia completă a preţiosului manuscris Varia II 374. 
Vremurile erau, însă, tulburi, iar comuniştii în stare de orice. În 1970, Doru Todericiu alege libertatea şi reuşeşte să fugă în Franţa. Înfuriaţi, comuniştii îi retrag volumul de pe piaţă şi îl distrug, iar autorul ajunge pe lista neagră a lui Ceauşescu. 
Abia în anul 2002, volumul a fost reeditat într-o ediţie bibliofilă în 15 exemplare, revenind accesibil publicului. 
Sibienii aveau să fie între primii cititori ai manuscrisului în care Conrad Haas făcea prima descriere  corectă şi argumentată a rachetei cu trepte de aprindere succesive. 
Prefaţa volumului cu un cuvânt înainte adresat cosmonatului Dumitru Prunariu este semnată de dr. Rainer Schubert, om de cultură şi fost ataşat cultural al Ambasadei Austriei la Bucureşti.
În 1967, dr. Todericiu a publicat nr. 2 al tomului 34 din revista "Technikgeschichte", editată de Uniunea Inginerilor Germani (VDI), o primă analiză ştiinţifică a Manuscrisului sibian.
Legat în piele, după rigorile epocii, manuscrisul cu dimensiunea de 16x21 cm are trei părţi şi este prima analiză minuţioasă făcută de un cercetător cu privire la intuiţiile lui Conrad Haas. 
În 1969, lucrarea dr. Todericiu a fost publicată sub patronajul Academiei RSR. După aclimatizarea în Franţa, lucrarea despre manuscrisul lui Haas a stârnit un interes enorm, despre imensa sa descoperire interesându-se inclusiv agenţi americani CIA, dornici să afle secretele misteriosului manuscris de la Sibiu. 

A treia parte a Manuscrisului de la Sibiu conţine un raport detaliat al unei „suliţe zburătoare", cu o rază de acţiune considerabilă şi eficientă, şi al lansării unei rachete în trepte, cu combustibil solid, în oraşul Sibiu, unde se crede că mii de oameni ar fi asistat la evenimentul încheiat cu succes deplin, în 1555.
În tinerețe, Conrad Haas a fost pasionat şi de studiul alchimiei, iar cunoştinţele acumulate aveau să-i fie extrem de utile în descoperirile ulterioare. 
Născut la Piatra - Neamţ în 1921, istoricul, scriitorul şi cercetătorul Doru Todericiu, profesor de Ştiinţe şi Tehnologie la Universitatea din Bucureşti, s-a stins din viaţă în 2008 la Saint Langis, Normandia.   
În 1971, împreună cu cercetătorii Manson Valentine și exploratorul subacvatic Dimitri Rebikoff, dr. Todericiu a cercetat o serie de structuri subacvatice denumite Zidurile din Bimini, situate la nord de insula Bimini din Bahamas. Rezultatele acestor cercetări au fost publicate în anul 1973 în lucrarea intitulată "L’Histoire commence à Bimini".


Mason şi autor tradus în 12 limbi


Doru Todericiu a publicat în România 32 de cărți în domeniul chimiei, geografiei, istoriei stiinței și tehnicii, istoriei civilizației precum şi lucrări cu caracter enciclopedic general. 

  • "În 1969, Editura Academiei Române a publicat volumul "Preistoria Rachetei Moderne. Manuscrisul de la Sibiu. 1400-1529", lucrare de importanță științifică majoră, la care face referire Enciclopedia Britanică, dar și lucrările unor nume ilustre precum Wernher von Braun și Hermann Oberth. În exil la Paris, Dimitrie-Doru Todericiu a publicat sub pseudonimul Pierre Carnac 18 cărți în cunoscute edituri franceze precum Robert Lafont, Albin Michel, Le Rocher etc. Cărțile sale au fost traduse în 12 limbi. A publicat 349 de articole de specialitate în publicații de pe toate continentele. A fost membru al Comitetelor de redacție al revistelor internaționale: Atlantis (Franţa), Kadath (Brüxelles), Planeta Uomo (Milano). I-a fost publicat în România, după 1989, la editura HUMANITAS volumul "Atlantida. Istoria unui mit", 2003. Editura Academiei Române publică anul acesta "Manuscrisul de la Sibiu" într-o nouă ediţie", scria în mai 2008 jurnalul.ro.

Dimitrie-Doru Todericiu a fost iniţiat în loja masonică "Qui? Verité" din obedienţa Grande Loge de France, lucrând apoi şi în loja de perfecţiune "Amici Philosophiae" de la Paris.


Prima, tot ... China!


Prima rachetă din lume a fost folosită în secolul al VII, î.HR. în China. Era un tub de hârtie groasă, încărcat cu praf de puşcă, o armă al cărei rol era să sperie inamicii. Iniţial, achinezii au utilizat-o pentru lansarea de artificii, însă ulterior au înţeles că are un potenţial imens şi că poate semăna panică în rândul adversarilor. De precizat că vechea rachetă chinezească nu avea nicio legătură cu rachetele şi principiile de azi. Calculele şi experimentele lui Conrad Haas au deschis o eră complet nouă, el reuşind să descrie zborul spaţial şi puterea unei arme de distrugere în masă. 

Din China, nemaivăzuta rachetă cu praf de puşcă a avut nevoie de mult timp ca să ajungă în lumea arabă. Istoria consemnează apariţia ei în această zonă abia în secolul VII d.HR. În scurt timp, şi-a găsit locul în Europa unde a fost folosită pentru distracţiile de la târguri şi bâlciuri. 

Conrad Rudolf Haas s-a născut în 1509 în Dornach lângă Viena şi a murit la Sibiu în 1576. La vârsta de 42 de ani, în 1551, a fost trimis la Sibiu unde a condus arsenalul oraşului. A rămas aici până la sfârşitul vieţii. Localizat și astăzi în Cazarma Kempel din Piața Armelor, arsenalul este construit după indicațiile lui Haas. Clădirea a fost una dintre cele mai bine dotate și înaintate ca tehnologie militară din sud-estul Europei în acea perioadă. 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia