Tribuna
Sevis
VREM SĂ BETONĂM ÎNTREG SIBIUL?
VREM SĂ BETONĂM ÎNTREG SIBIUL?
© Răzvan NEGRU

 

  • Despre un proiect imobiliar cu multe semne de întrebare ?

  • Necesitatea unei largi consultări cetățenești.

După ideea năstrușnică de a amplasa construcții noi în plin centru istoric, în spațiul dintre străzile Mitropoliei și A.D. Xenopol, o nouă “inginerie urbanistică” cu consecințe dintre cele mai grave, este pe cale să se producă într-un spațiu declarat și clasificat monument, cu consecința distrugerii unei părți din foarte puținele zone verzi, cu vegetație forestieră, din centrul orașului nostru.

Despre ce este vorba? În partea din spate a grădinii cu arbori seculari a vilei mitropolitane ortodoxe din Bd. Victoriei nr.38, clădire pe care cei din generațiile mai vechi o cunosc sub numele de Casa Pionierilor, se intenționează edificarea de către SC Ha-Co Imobiliar SRL a unui bloc cu două etaje. Cel puțin așa rezultă din planșa întocmită de SC Up-Town Proiect SRL. Ca înălțime, viitoarea construcție pare să se încadreze în cadrul urbanistic preexistent. Adevărata problemă este alta. Blocul ar urma să fie ridicat pe latura dinspre str. G. Coșbuc a grădinii vilei mitropolitane, adică în “grădina cu arbori seculari” denumită ca atare și clasificată în lista monumentelor istorice pentru Sibiu prin Ordinul nr. 2977 din 6.12.2018_SB-II-A-21004.03.

Pentru cine cunoaște zona situată vis-a-vis de redacția ziarului Tribuna, știe că acolo se află numeroși arbori - stejari si frasini - cu vechime mult peste o sută de ani. Între ei nu există spații libere, nici măcar pentru a ridica o casă unifamilială, darămite un bloc cu lungimea a două imobile cu etaj de peste drum.

Singura posibilitate de construire constă în defrișarea a 7-8 arbori multiseculari, clasificați in 2018 ca monument istoric, de interes național.

Protestului cetățenilor din zonă li s-a răspuns de către arhitectul proiectant – Radu Trăușan, că “nicio defrișare nu se va realiza încălcând reglementările legale în vigoare” și că se va cere avizul Primăriei și Ocolului Silvic.

Ce avize să se dea când arborii sunt crescuți la circa 5-6 metri unul de altul? Este clar că un aviz favorabil ar echivala cu un ecocid. De aceea solicităm ca și Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu să se implice în modul cel mai activ în această problemă. De la Direcția pentru Cultură așteptăm de asemenea o reacție fermă.

În prelungirea terenului grădinii cu arbori seculari, dar pe un areal diferit ca adresă și ca proprietar, pe str. Th. Neculuță, același proiectant, pentru același beneficiar, intenționează construirea unui ansamblu de blocuri (imobile locuințe și servicii de proximitate) care nu mai lasă aproape deloc spații pentru zone verzi și pentru curte.

Acest proiect, pe lângă atentatul la un mediu natural clasificat ca monument istoric de interes național (str. G. Coșbuc) va conduce la o densitate exagerat de mare de populație și mai ales de autovehicule în zonă. Lipsește un studiu de trafic care să clarifice acest aspect în contextul în care, în perioada anului universitar, cadrele didactice și studenții Facultății de Științe, aflată la 500 m distanță, angajații altor instituții și societăți din zonă, umplu cu autoturisme străzile G. Coșbuc și Th. Neculuță (stradă înfundată) până la capăt.

Ar fi necesar ca Primăria și consilierii locali să-și stabilească un concept clar privind dezvoltarea orașului și îndeosebi privind creșterea densității populației. Este oare necesar să betonăm fiecare metru pătrat de teren? Deja numărul autoturismelor este copleșitor. Sibiul, în urmă cu numai cațiva ani, un oraș atât de plăcut, model de îmbinare al cadrului arhitectonic cu spațiul natural, devine, încet dar sigur, sufocant.

Gândurile de mai sus vin într-un moment de nouă răscruce a municipiului nostru. Se știe că anul trecut a fost contractată întocmirea noului Plan urbanistic general (PUG). Este în lucru și noul Plan de mobilitate urbană. Este în curs de actualizare Strategia integrată de dezvoltare urbană a Sibiului pentru 2021-2030 (Tribuna a relatat în numărul din 31.03.2021). Credem că este momentul unei largi consultări a populației într-un proiect pilot de democrație participativă. Cum pandemia este in recesiune, se vor putea organiza dezbateri directe, cu participarea cetățenilor interesați. A cetățenilor cu idei și spirit novator.

La urmă, dar nu în ultimul rând, trebuie să atragem atenția factorilor de decizie asupra proiectului Legii pentru modificarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea spațiilor verzi din intravilanul localităților. Proiectul a fost retransmis în Parlament de către președintele Iohannis, care se face astfel purtătorul de cuvânt al majorității românilor care doresc oprirea distrugerii spațiilor verzi din orașe. Și totodată purtătorul de cuvânt al Europei.

Un lucru este cert. Popunerea de PUZ CP pentru construire de locuințe și servicii de proximitate în această zonă a cartierului Iosefin, avansată de SC UPTOWN PROIECT srl – arhitect Radu Trăușan, este subiectivă și servește predilect intereselor pecuniare ale dezvoltatorului imobiliar SC HA-CO IMOBILIAR srl. Ceea ce cred însă că trebuie să predomine în adoptarea unei decizii corecte, sunt interesele colectivității, suficient de numeroasă, din această zonă și doar apoi cele pecuniare ale unui investitor precum domnul Habermann, indiferent cât de potentat economic și financiar este domnia sa în Elveția !

Nicolae IVAN,

membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

 

© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU
© Răzvan NEGRU

 

 


comentarii
19 comentarii

Si asa incepe sa se explice lasarea in paragina a vilei mitropolitane ortodoxe, dupa "evacuarea" "Casei Pionierilor", in urma cu mai bine de 20 ani... In loc sa fie măcar intretinuta, daca nu renovata, cladirea a fost lasata de izbeliste. Sa nu fi fost in stare Mitropolia sa administreze chibzuit o asemenea cladire de patrimoniu??? Greu de crezut!
fost pionier
03.05.2021 23:56
Spatiile verzi sunt viata noastra trebuie sa protejam natura cit de mult posibil. Copacii sunt plaminii nostri ne protejeaza de polutie iar frumusetea Sibiului consta in spatiile noastre verzi nu milioane de blocuri
Sibianca
04.05.2021 02:29
Nu ne vindem țara!
O dăm gratis, prin vot.
Un cititor
04.05.2021 05:32
Un lucru bine gandit si facut!
Herman?t?dean
04.05.2021 07:51
dezbatere publica ? a mai fost una pe tema salubrizarii, iar primaria totalitara a mictionat cu bolta peste toate parerile sibienilor. Doar acum vreo 2 spatamani, fdgr+pnl+psd au votat cu doua maini PUZ-ul de pe autogarii fara vreun studiu de trafic dand unda verde pentru 3 turnuri de 14 etaje si altele mai mici. La fel au acceptat solutia subdimensionata de sat transilvan a PUZ-ului de la Kaufland cimitir/siretului. De ani de zile e clar ca fodor traieste in alta realitate decat cea in care traim cu totii - Sibiu sat transilvan sufocat de masini.
Hermann O.
04.05.2021 08:48
Problema este foarte gravă și nu are rezolvare rezonabilă din cauza legislației existente. Sibiul este sufocat, în creștere continuă și lipsit de spațiu de expansiune. Legislația actuală face aproape imposibilă asimilarea localitățilir limitrofe de către oraș deși atât Șelimbărul, Roșia și Cisnădia (cartierul Arhitecților) trăiesc de pe urma sibienilor. Nevoia de imobile este tot mai mare, spațiul foarte limitat și atunci singura soluție este redesenarea orașului prin creșterea lui pe înălțime.
În ceea ce privește problema actuală sunt împotriva defrișări arborilor seculari din grădina Palatului de Vară a Mitropoliei dar sunt de acord cu remodelarea zonei autogării.
Soluția este schimbarea legislației prin care localitățile mari să le înglobeze pe cele mici pentru a nu se sufoca de tot!
Dan
04.05.2021 09:01
Bine ca se dau autorizați numai la firme mari și cu pile în primărie, pentru cei cu firme nu se poate.
Un sibian
04.05.2021 11:17
Doare rau pierderea parcarilor domnilor de la Tribuna. Oricum vad ca mai nou parcati pe viitoarea pista de biciclete. Daca tot scrieti de toate relele cred ca prima data dati dumneavostra exemplu. In rest nu am citit in Tribuna nici un articol de cladirea lasata in paragina de vrajnici nostri popi.
Vivi Dragan
04.05.2021 12:39
S-a distrus zona verde in Sibiu. In vecinătatea gării ,unde alta data era un parc , nu mai vezi nici un copac.Este foarte trist...
Carmen muntean
04.05.2021 19:06
Vivi Dragan, nu te mai vindeci în veci de prostie. Ești un adevărat monument.
#rezistent handicapat.
ceausu
04.05.2021 20:18
Auziti voi legalitate : că se va cere avizul Primăriei și Ocolului Silvic , adica tanda si manda . Daca de la Ocolul Silvic au mai intrat la racoare unul altul , de la primarie niciunul . La ce architect sef avem vom darama monumente istorice ca sa faca bisnitarii blocuri . Asta este dor inceputul .
x
05.05.2021 07:42
Piedicile acestea au fost si pe Bulevardul Victoriei la Arsenal. Ce tot incercati sa realizati domnilor? Nu vedeti ca sunteti singurii care va vindeti ieftin oamenilor de pe strada G.Cosbuc?
Sibian
05.05.2021 11:41
Asa s a procedat și im cartierle din Sibiu. Stau în Terezian și vad zilnic cum spațiul verde și copacii sunt defrisati rand pe rand.... Fostul teren de la cazangerie a fost defrișat și se construiește un Lidel, deși la 250 de metrii se afla altul în capătul străzii Rusciorului. Acum se va pava cu beton peste tot. Spatiile verzi dintre blocuri de pe Str.Cameliei și Rusciorului, în spatele blocurilor au fost defrișate și vor fi betonate pentru a face loc parcărilor de mașini. Dar oamenii nu mai contează, nu au nevoie de aer curat și spațiu verde, de locuri de joaca pentru copiii? Pe noi cetățenii nu ne întreabă nimeni! Au tăiat salciile grandioase dintre blocuri și de pe malul lacului Binder, părând cu beton. Oare nu puteau fi lăsate și turnat betonul împrejurul lor ? Facem loc poluării încet încet și Sibiul va ajunge ca și celelalte orașe fără aspect și poluare majora !!!
Ghi??
05.05.2021 12:28
Sint impotriva proiectului de constructie si impotriva distrugerii spatiului verde mentionat in articol!
Sibiul se dezvolta intr-o directie gresita, atit de apreciat inainte pentru aerul curat , linistea si civilizatia lui, ne indreptam spre un oras in care te sufoci de circulatia masinilor si a constructiilor care rapesc si ultimul petec de zona verde.
Cine e sibian stie ca pe vremuri pe fiecare trotuar exista linie de copaci, indiferent ca erau salcimi, tei, castani sau plopi.
De ce nu se planteaza din nou? E asa greu sa faci o groapa in asflat si sa plantezi un copac? Pentru ce platim noi toate taxele ?
A venit vremea ca primaria sa ia in considerare opiniile cetatenilor si sa renunte a lua decizii in favoarea unor profitori .
Radu
05.05.2021 22:33
Boss, asta nu e terenul popilor orto? Au dezmembrat parte din teren sa faca milioane cu paravan o firma de duzina? Pai de asta nu se spune nimic, trogloditilor pupatori in fund al lui Laurentiu Benz?
Sibian milenar
06.05.2021 13:16
VOI ASTIA CARE SUNTETI IMPOTRVA CONSTRUCTIILOR, ATI PLANTAT PE UNDEVA UN POM? Sau ati curatat vreodata balariile din locul in care v-ati parcat masina inainte ca Primaria sa va "betoneze" o parcare civilizata?
Cititescu
06.05.2021 14:13
@Cititescu Nu are absolut nicio relevanta daca cei mentionati au plantat ceva sau curatat domeniul public. Nu despre asta e vorba
2cents
07.05.2021 11:25
Domnule Nicolae Ivan ați fost și ați rămas unul dintre cei mai combativi și mai buni ziariști sibieni.
Cititor sibian
07.05.2021 15:24
@Cititor sibian Mulțumesc pentru apreciere. Nu fac nimic altceva, decât respect un cod deontologic profesional, pe care toți ziariștii ar trebui să nu-l uite sau să-l ignore !
Nicolae Ivan
07.05.2021 18:09
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia