Tribuna
SEVIS
Vrei să pleci în vacanță și ai nevoie de test COVID? Ministerul a publicat lista centrelor de testare, dar la Sibiu ești pe cont propriu
Laura BUCIU
3255 vizualizari
Vrei să pleci în vacanță și ai nevoie de test COVID? Ministerul a publicat lista centrelor de testare, dar la Sibiu ești pe cont propriu

Ministerul Sănătății a publicat, duminică, lista centrelor din țară unde românii pot face testul molecular fără de care nu pot intra în Grecia, de marți, 15 iulie. Oficialii MS specifică, în informarea publicată pe site-ul propriu, că în acest fel, vin în sprijinul cetățenilor care doresc să călătorească în Grecia și care, începând cu 15 iulie, trebuie să prezinte un test molecular negativ pentru COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene.

Lista a fost făcută publică pe pagina de web, pe www.ms.ro, și conține adresele și numerele de telefon ale acestora. Este vorba de centre publice, respectiv spitale și Direcții de Sănătate Publică, precum și de centre private.

 

La Sibiu nu se știe nimic

 

În dreptul județului Sibiu, găsim, în lista Ministerului Sănătății, două centre unde se poate face testul molecular, ambele de stat. Primul gând a fost că în tabel sunt publicate doar centrele de stat, însă, la o privire atentă, în alte județe sunt și clinici ori laboratoare private.

Punându-mă în pielea unui sibian ce și-a programat deja vacanța în Grecia, am pus mâna pe telefon cu gândul că azi (duminică – n.r.), dacă nu mâine (luni – n.r.) cel mai târziu voi putea face testul. Primul apelat, la numărul din tabelul Ministerului – Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu: 0269.215.050. 

„Aș vrea să vă întreb de testul pentru COVID-19. La dumneavoastră se face?”, întreb. Amabilă, doamna care a răspuns mi-a spus că la Spitalul Județean nu se fac teste, dar, pentru că tot am întrebat unde aș putea să îl fac, mi-a recomandat Spitalul de Pediatrie, Spitalul Polisano sau Centrul Synevo, de pe Calea Dumbrăvii, de unde am dedus că nu am fost singura care a încercat să facă testul până acum la cea mai mare unitate spitalicească din județ, care are aparatură, dar pe care o folosește doar pentru urgențe și pacienți internați.

Trec peste eșecul de la Județean și sun cu mare speranță la cel de-al doilea spital din lista Ministerului, Spitalul de Pediatrie. Am „stat de vorbă” cu robotul până m-am plictisit, așa că am renunțat la a mai face testul la Pediatrie. 

Concluzia? Centrele pe care le recomandă Ministerul Sănătății în sprijinul populației care vrea să plece în concediu în Grecia sunt „praf în ochi”, cel puțin la Sibiu, unde singurele centre din listă sunt indisponibile cetățeanului de rând.

Testele COVID-19 scumpesc mult vacanța unei familii care pleacă în Grecia

Nu renunț la vacanța în Grecia, așa că mă reorientez către centre private. Am din nou un ghinion cumplit, pentru că primul loc pe care îl găsesc este pentru data de 17 iulie. Practic, săptămâna de concediu este compromisă, pentru că rezultatul testului va veni doar luni, în 20 iulie. 

Testul COVID-19 costă 285 de lei, iar pentru o familie compusă din patru persoane, acesta scumpește vacanța în Grecia cu 230 de euro.  

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis că intrarea în Grecia prin punctul de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă de la Kulata – Promachonas, se face, începând de miercuri, 15 iulie, de la ora 06.00, doar prezentând un test molecular negativ pentru COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. 

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective. 

Prezentarea acestui test nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei și nici posibilitatea testării aleatorii la intrarea pe teritoriul Greciei. Platforma electronică ce permite completarea formularului Passenger Locator Form nu va mai fi disponibilă până marți, 14 iulie, ora 00.01 pentru intrarea în Republica Elenă pe cale rutieră. 

 

comentarii
3 comentarii

Gunoaiele de politicieni din Sibiu
Hello Turcano' ce faci ?
Sibian fraer
13.07.2020 07:33
hahaha, hermes curcan le-o da in bot la sibieni? hahaha, imbecila iar va dat-o in bot si voua va place! sibiul voteaza wener si pnl, hahahaha, imbecililor!
hahahahaha
13.07.2020 07:39
*V-a dat-o
corectare
13.07.2020 07:42
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia