Tribuna
Viscolul pune stăpânire pe Sibiu! Șoferii sunt sfătuiți să își „încalțe” mașinile
Laura BUCIU
1226 vizualizari
Viscolul pune stăpânire pe Sibiu! Șoferii sunt sfătuiți să își „încalțe” mașinile
© Razvan NEGRU

Viscolul pune stăpânire pe întreg județul, astfel că polițiștii au făcut recomandări șoferilor, dar și pietonilor să aibă un comportament adecvant situațiilor care pot să apară.

„Polițiștii rutieri le recomandă conducătorilor auto să adopte prudență maximă în timpul deplasării pe drumurile publice și le reamintesc că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei”, spun polițiștii rutieri.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni o informare meteo de ploi și vânt și un cod galben de ninsori însemnate pentru județul Sibiu, valabile până miercuri seara.

Un raid pe la vulcanizările din oraș arată că un schimb de anvelope costă între 50 și 100 de lei, iar în această perioadă cozile nu mai sunt atât de mari. În schimb, amenzile pentru cei care produc accidente pentru că nu și-au „încălțat” cum se cuvine vehiculele sunt foarte mari.

 

Sfaturi pentru șoferi

 

Șoferii sunt sfătuiți ca înainte de plecare să se asigure că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar mașinile sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).

De asemenea, ei trebuie să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit sunt drumuri blocate sau tronsoane cu trafic restricționat, pentru a evita riscul de înzăpezire.

„Circulați cu viteză redusă îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă și în condiții de carosabil ud/umed, acoperit cu polei, ninsoare, vizibilitate scăzută. Măriți distanța între mașini astfel încât să puteți opri la timp în cazul unui incident neprevăzut. De asemenea, nu frânați brusc! Nu depășiți în condiții de vizibilitate scăzută din cauza ninsorii sau ploii, chiar dacă marcajul rutier vă permite și asigurați-vă foarte bine  înainte de a trece de pe o bandă pe alta. Folosiți luminile de întâlnire pe tot parcursul deplasării, indiferent de oră și categoria de drum pe care vă aflați. Atenție, proiectoarele de ceață se folosesc exclusiv pe timp de ceață!”, sunt recomandările polițiștilor rutieri.

Un alt sfat este pentru șoferii care rămân în pană: triunghiurile de presemnalizare  trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul decât în condiţii normale.

„Montați triunghiurile chiar și atunci când mașina este în afara părții carosabile!”, spun polițiștii.

În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.

„Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. Respectați indicațiile polițiștilor care supraveghează și dirijează traficul rutier”, mai spun polițiștii.

 

Sfaturi pentru pietoni

 

Temperaturile scăzute, vremea închisă, lapovița și ninsoarea accentuează considerabil oboseala șoferilor, îi avertizează polițiștii pe pietoni.

În acest sens, lor li se recomandă să se asigure foarte bine înainte de traversarea drumului, inclusiv când fac acest lucru pe trecerile semaforizate.

„Nu traversați până când șoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate”, este avertismentul pentru pietoni.

 

Vremea până la sfârșitul săptămânii

 

Vremea se menține în general închisă, cu valori termice în scădere. Marți, cerul va fi mai mult  noros și se vor semnala precipitații local însemnate cantitativ, ziua predominant ploi, iar seara și noaptea mixte. La munte va ninge și se va depune strat proaspăt de zăpadă. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale la munte și izolate în rest, viscolind ninsoarea în zonele înalte. Temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 5 grade, iar cele minime între -1 și 0 grade.

Miercuri, vremea se va ameliora din punct de vedere al precipitațiilor. Cerul va fi mai mult noros.Izolat la începutul intervalului se vor semnala precipitații mixte. La munte, izolat va ninge. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate, mai ales în zona de munte, viscolind ninsoarea în zonele înalte. Temperaturile maxime se vor încadra între 1 și 3 grade, iar cele minime între -4 și -2 grade.

Joi, vremea ușor mai caldă decât normalul termic al perioadei. Cerul va fi variabil, temporar noros noaptea când local, se vor semnala precipitații mixte, predominat ploi. La munte vor predomina ninsorile. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare îndeosebi la munte, viscolind ninsoarea în zonele înalte. Temperaturile maxime se vor încadra între 4 și 7 grade, iar cele minime între 1 și 3 grade. Pe arii restrânse în zonele joase se va semnala ceață.

Vineri și în weekend, vremea va fi mai caldă decât normalul terimic al perioadei. Cerul va fi temporar noros și local se vor semnala precipitații predominant sub formă de ploaie ziua, iar noaptea mixte. La munte precipitațiile vor fi mixte în zonele joase și sub formă de ninsoare la peste 1800 de m.

 

 

comentarii
1 comentarii

Alta vulcanizare mai buna nu ați găsit decât la voința?
06.12.2021 22:21
Din aceeasi categorie
SEVIS

Eurotrip

koenigfrankstahl

A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia