Tribuna
VIDEO / Prejudiciu de 633.210 lei din abonamente și telefoane mobile la Consiliul Județean. Daniela Cîmpean vrea să facă plângere penală pentru recuperarea pagubei
Sorana MAIER
4595 vizualizari
VIDEO / Prejudiciu de 633.210 lei din abonamente și telefoane mobile la Consiliul Județean. Daniela Cîmpean vrea să facă plângere penală pentru recuperarea pagubei
© Răzvan NEGRU

Consiliul Judeţean Sibiu va formula o plângere penală pentru identificarea celor responsabili de prejudicierea bugetului județului prin încheierea unor contracte de telefonie mobilă care nu au fost în fapt utilizate de angajaţii Consiliului Judeţean Sibiu, atât abonamente, cât și telefoane mobile.

Consilerii județeni vor vota în ședința ordinară de joi un proiect de hotărâre prin care aprobă achiziția de servicii de consultanță și de servicii juridice pentru începerea demersurilor legale.

Un prejudiciu de 633.210 lei a fost descoperit în cadrul Consiliului Județean Sibiu.

Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, este cea care a descoperit neregula încă de la începutul mandatului său. Miercuri, Daniela Cîmpean a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, situația generată de aceste contracte de telefonie.

„Imediat după ce am venit la Consiliul Județean am constatat că factura de telefonie mobilă este suspect de mare motiv pentru care am început imediat o analiză a situației și a cauzelor care au dus ca această factură pentru telefonie mobilă și fixă să ajungă pentru cei doi operatori la aproximativ 30.000 lei pe lună”, a spus Daniela Cîmpean.

Juristul Anca Banciu, care a reprezentat Consiliul Județean Sibiu în procesul pe care Cj l-a dus cu fosta șefă a Administrației, și Marius Oltean, auditor în cadrul Consiliului Județean Sibiu, specialistul care a făcut calculul prejudiciului, au participat la cofrerința de presă.

Este vorba despre contracte încheiate în luna octombrie a anului 2015 şi suplimentate ulterior pînă în luna iunie 2016, prin acte adiţionale semnate exclusiv de şeful serviciului administrativ din acea perioadă, aşadar înainte de începerea mandatului actualului președinte al Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, explică reprezentanții instituției.

Constatarea unor nereguli în ce privește serviciile de telefonie — pornind de la sesizarea existenţei unor facturi supradimensionate - a făcut-o chiar preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, încă din primele luni de mandat, cu aproape un an înainte de verificarea efectuată de Curtea de Conturi în iunie 2017.

Daniela Cîmpean a constatat că șefa Serviciului Adminstrativ, avea împuternicire pentru a reprezenta Consiliul Judeţean în relaţiile cu operatorii de telefonie şi încheiase acte adiţionale la contractele iniţiale atât cu Vodafone, cât şi cu Telekom, care nu trecuseră prin Servicul de Achiziţie Publică al instituţiei.

„În acelaşi timp, şefa Serviciului Adminstrativ avea calitatea de gestionar, fiind responsabilă conform menţiunilor din fişa postului de gestionarea contractelor de servicii printre care şi cele de telefonie. Ulterior încetării contractului de muncă al şefei Serviciului Adminstrativ s-a constatat livrarea către CJ a unui număr mare de telefoane care nu au fost recepționate şi înregistrate în evidențele contabile ale instuției. Facturile care însoțeua aceste terminale nu au fost prezentate pentru înregistrare în contabilitate. Faptul că nu s-a constatat lipsa acestora se datorează împrejurării că livrarea acestor telefoane nu necesita efectuarea de plăţi, fiind acordate ca bonus conform prevederilor contractuale”, explică situația reprezentanții Consiliului Județean.

© Răzvan NEGRU

Facturi de 30.000 lei lunar

 

În septembrie 2016, facturile de telefonie care veneau la consiliu însumau în jur de 30.000 lei pe lună. În octombrie 2016, conducerea Consiliului Judeţean Sibiu a iniţiat primele notificări atât către Vodafone, cât şi către Telekom, în scopul identificării: tuturor numerelor de telefon, echipamentelor / terminalelor acordate institutiei sau achizitionate de aceasta, dar si in scopul modificării clauzelor contractuale pentru renunțarea la serviciile neutilizate.

Ca urmare, la solicitarea Consiliului Judeţean Sibiu, Telekom a închis la data de 08.1 1.2016, 25 de abonamente, apoi alte 50 la data de 10.01.2017, 59 de abonamente în 16.03.2017, 13 abonamente şi 20 stick-uri de date la 19.07.2017, toate acestea fiind realizate prin act additional de şefa Serviciului Adminstrativ, nerepartizate și neutilizate efectiv de angajaţii Consiliului Judeţean Sibiu.

Daniela Cîmpean a dispus şi o analiză internă în luna septembrie 2016, din care reiese că rezilierea totală a contractelor înainte de perioda minima contractuală (care în urma actelor adiționale era în unele cazuri până în anul 2018) la data 01.09.2016, ar fi cauzat un prejudiciu mai mare în bugetul județului decât ducerea lor la termen: taxa de reziliere se ridica la suma de 62.305,56 Euro (cu TVA inclus) față de 32.966 Euro dacă se achitau până la finalizarea contractelor. Prin urmare, conducerea Consiliului Judeţean Sibiu a decis să negocieze cu Vodafone şi Telekom închiderea abonamentelor înainte de ajungerea la termen acţiune care a condus la reducerea în fapt.

„În plus, riscam, dacă anulam acest contract, ca în perioada imediat următoare, până la achiziționarea de noi servicii, Consiliul Județean, ISU și era în imposibilitatea de a mai efectua convorbiri cu cineva dacă toate acele contracte ajungeau la momentul rezilierii. Aceasta era însă cea mai mică problemă, problema cea mai mare era diferența dintre taxa de reziliere și ce aveam de plătit dacă continuam acele servicii”, a explicat Daniela Cîmpean.

 

Fără împuterniciri pentru angajați

 

O altă măsură imediată luată de conducerea CJ a fost eliminarea oricăror împuterniciri pentru angajaţii instituţiei, de genul celei de care beneficiase şefa Serviciului Adminstrativ, pentru a preveni repetarea unor astfel de pejudicii. Daniela Cîmpean a dispus în 26 octombrie 2016 o procedură internă care obliga parcurgea procedurii de achiziție publică pentru toate contractele prin SEAP.

Drept urmare, suma care se plăteşte în prezent pentru telefonia fixă și mobilă de către Consiliul Judeţean Sibiu este de 6 ori mai mică şi se situează în jurul sumei de 4.700 lei (4.692 lei cu TVA inclus este valoarea facturii din ultima lună), iar contractul a fost atribuit în urma unei licitaţii publice.

Consiliul Judeţean Sibiu a realizat până la acest moment demersuri în materie civilă pentru recuperarea prejudiciului, însă ca urmare a finalizării dosarului prin Hotărâre definitive, instanțele de dreptul muncii au apreciat că probele pe care le-a putut administra Consiliul Judeţean Sibiu în cadrul procesului civil nu sunt suficiente pentru a dovedi vinovăția fostei şefe a Serviciului Admnistrativ. Pe cale de consecință s-au început demersurile pentru fundamentarea unei plângeri penală, în cadrul cercetării penale putându-se administra cu ajutorul organelor de anchetă si probe pe care Consiliul Judeţean nu le deţine și nu le-a putut prezenta în cadrul acţiunii civile.

© Răzvan NEGRU


comentarii
5 comentarii

Si cum o chema pe sefa aceea ? E secret de stat ? O pomeniti de trei ori, dar fara nume. Democratia inseamna transparenta !
Comisarul Maigret
24.07.2019 15:46
Dacă ai avea răbdare să vizionari materialul video ă-i înțelege
Xxx
24.07.2019 17:16
2015-2016 adica pe vremea guvernului CSOLOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
adi3
24.07.2019 23:11
@adi3 Pacat ca nu doare prostia! Ce legatura are guvernul Ciolos cu administartia judeteana din Sibiu? Fosta șefă a Administrației din judet a fost de pe timpul penalilor din PSD!
Mihai
25.07.2019 06:00
tre sa folosim si biciu / ca e caz de prejudiciu !
JessicaDolcett
25.07.2019 15:25
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia