FITS 2024
Tribuna
VIDEO. Peşti Piranha prinşi într-un lac din Maramureş! "Sunt turişti care fac baie, mă gândesc la consecinţe!"
VIDEO. Peşti Piranha prinşi într-un lac din Maramureş!

Judeţul Maramureş se confruntă cu o alertă fără precedent, după ce mai mulţi pescari au prins peşti Piranha în lacul Firiza din Baia Mare. Alte câteva exemplare aparţinând aceleiaşi specii au fost zărite de localnici în apele barajului, aproape de mal.

Piranha este o specie agresivă, originară din America de Sud şi nu se ştie, deocamdată, cum au ajuns aceşti peşti într-un lac din România. Cel mai probabil, au fost aruncaţi în apele barajului de cineva care i-a ţinut în acvarii. Localnicii sunt speriaţi şi spun că vor evita să se mai scalde în Lacul Firiza.
Peştii Piranha sunt carnivori extrem de periculoşi şi pot ataca inclusiv oameni. Nu este primul caz când un astfel de peşte este capturat pe teritoriul României. Piranha este cunoscut ca peştele ucigaş, carnivor şi de dimensiuni care pot ajunge la 30 de centimetri. Dintre toate subspeciile, cel mai de temut este Piranha cu burtă roşie. 
Presa locală a scris că, la sfârşitul săptămânii trecute, în zona Firiza - Baraj mai mulţi peşti Piranha ar fi fost prinşi de pescari. 

  • "Aseară când am fost la pescuit am avut ocazia să prind şi eu un Piranha la barajul Firiza, am auzit că au fost prinși mai mulți pești, e o surpriză pentru mine dar mă gândesc la consecințe deoarece sunt turiști care fac baie, iar acest pește este recunoscut pentru ferocitatea și dinții săi foarte ascuțiți", a relatat un pescar, potrivit jurnalmm.ro.

Peşte din specia Pacu, prins în Dunăre

La sfârşitul lunii iunie 2017, un alt peşte exotic a fost prins în apele Dunării, aproape de Drobeta Turnu Severin. E vorba de un exemplar din specia Pacu, originar tot din America de Sud. Înrudit cu Piranha, acest peşte are o dantură extrem de asemănătoare cu cea umană, iar prezenţa lui este complet neobişnuită pentru apele Dunării în care a reuşit, cumva, să se adapteze.

  • "Pescarul care l-a prins în plasă l-a dus direct la Muzeul Porţilor de Fier. Nu înainte de a face cunoştiinţă cu colţii lui", anunţa atunci Observator TV.
  • "În barcă aşa sărea să vină către picior şi am tras piciorul. Sunt pescar de-o viaţă, dar nu am văzut specia asta de peşte, mov. Am rămas uimit să îmi spună un domn de la Căpitanie că e pacu sau piranha, adus de prin nu ştiu ce ţară", a declarat Costel Anghelescu, pescar, potrivit protv.ro.

Deşi sunt înrudite, între cele două specii sunt şi diferenţe semnificative. Piranha este un carnivor feroce, în timp ce Pacu preferă poate fi şi vegetarian dacă nu găseşte melci, insecte sau peşti de dimensiuni mai mici. 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica