Tribuna
VIDEO. Părintele Necula a citit din Eminescu în Catedrală: ”Spiritul religios - desigur unul și același cu iubirea nestrămutată de adevăr - e acela care formează civilizațiile!”
Sorana MAIER
17372 vizualizari
VIDEO. Părintele Necula a citit din Eminescu în Catedrală: ”Spiritul religios - desigur unul și același cu iubirea nestrămutată de adevăr - e acela care formează civilizațiile!”

Părintele profesor Constantin Necula a citit, în timpul predicii din Catedrala Mitropolitană, în ziua Hramului Facultății de Teologie ”Sf. Andrei Șaguna”  Sibiu, de la finalul lunii ianuarie, din cuvintele lui Mihai Eminescu, care spunea că îmblânzirea lumii noi este un merit al religiei creștine. 
Preotul sibian a vorbit și despre sfinții care nu aveau probleme cu gramatica, pentru că aveau studii temeinice, și despre familie și  faptul că nu trebuie ”să călcăm pe cadavrele celor dinaintea noastră ca să fim cineva important pentru lume”, iar cei ce acuză Biserica pentru că apără familia, să nu uite ce înaintași a avut  aceasta.

 

Preotul sibian a citit un întreg pasaj din Eminescu, în care poetul face referire la importanța religiei pentru întregul proces de progres al omenirii: ”Îmblânzirea treptată a lumii noi este un merit de netăgăduit al religiei creștine, afară de aceasta ea a fost păstrătoarea culturii antice, precum arta modernă și datorește nașterea modelelor antice. Așa și creșterea lumii noi se datorește prototipul omului moral, Isus Hristos. Pentru a-și îmbunătăți starea materială, oamenii au nevoie de mii de cunoștințe exacte. Pentru a fi buni, pentru a se respecta unii pe alții și pentru a-și veni unii altora în ajutor, oamenii au nevoie de religie. Pentru a mia oară se dovedește că spiritul religios, desigur unul și același cu iubirea nestrămutată de adevăr, e acela care formează civilizațiile”.

Constantin Necula a îndemnat credincioșii să refuze Evul Mediocru spre care ne dirijează unii: ”Dacă ne vrem civilizați, înapoi la Hristos. Dacă vrem să ieșim din Evul Mediu în care ne înscriu unii și alții și să refuzăm Evul Mediocru către care ne îndreptăm, este nevoie de Hristos, iar Hristos ni se apropie de suflete și prin Sfinții Trei Ierarhi”. 
El a vorbit despre teologia și învățăturile Sfântului Ioan Gură de Aur, ale  Sfântul Grigorie de Nazians și ale lui Vasile cel Mare.

”Ce își închipuie, că familia era de aruncat la gunoi?!”

Părintele Necula a făcut o paralelă între structura interioară a celor trei sfinți, și felul în care ea le-a fost influențată de legătura cu familiile lor și, pe de altă parte, discuțiile din spațiul public din zilele noastre privind definirea familiei.

  • Când astăzi se supără unii pe noi că apărăm familia ca biserică, păi de ce nu se uită ce înaintași am avut, ce frumos a fost crescut Sfântul Grigorie de familia sa, care se umple de sfinți, ca și la Sfântul Vasile cel Mare. Cum poți să spui altceva despre relația dintre mamă și fiu când Ioan își lasă vocația lui deocamdată în așteptare pentru a-și îndeplini misiunea de fiu lângă maica sa. Ce își închipuie oamenii ăștia? Că sfinții nu și-au iubit părinții, că familia era de aruncat la gunoi ca să ieșim înainte, că trebuie să călcăm pe cadavrele celor dinaintea noastră ca să fim cineva important pentru lume? Sfinții ne arată din contră: în fragilitatea relației cu familia lor, în bucuria trăirii cu familia lor află cel mai de preț dintre toate izvoarele care ne leagă de mântuire: pe Hristos Domnul, întrupat și dăruitor de viață. Apoi, au o rigoare luminoasă. Unii ne acuză pe noi astăzi că suntem rigoriști. Uneori și suntem. Alteori ne fac fanatici. Și lor le iese. Dar nu poți spune asta despre Sfinții Trei Ierarhi”, a mai spus preotul Constantin Necula.

”Pentru ei nu era o problemă gramatica, pentru că Retorică însemna să studiezi corect gramatică”

Profesorul Facultății de Teologie a vorbit și despre valorile transmise de-a lungul secolelor de către cei trei sfinți, făcând referire indirectă și la lipsurile de cultură elementară ale unora dintre mai marii zilei.

  • Pentru ei nu era o problemă gramatica, pentru că Retorică însemna să studiezi corect gramatică, elocință, sintaxă, ba chiar geometrie, ca să înțelegi cum se mișcă mecanismul gândirii, să te împărtășești de ceea ce înseamnă omenia din cuvinte și dumnezeirea din fapte, după cum spune Sfântul Grigorie din Nazians”, a spus părintele Necula.

El a vorbit despre faptul că una dintre valorile comune care ni-i apropie pe cei trei sfinți de sufletele noastre este cultura, o cultură care se trage din Scriptură.

  • Pentru niciunul dintre ei, Scriptura nu a fost o  lectură întâmplătoare. Erau absolvenți de Retorică, puteau să devină avocați mari, îndrăznesc să spun profesori universitari mari, dar au ales să-i slujească lui Hristos la cea mai de preț dintre universități, la cea mai înaltă catedră pe care și-o poate dori, catedra altarului Împărției lui Dumnezeu”, a mai spus preotul.

Constantin Necula a făcut referiri și la o altă trăsătură a celor trei - bunul simț, ”un bun simț care a început să fie toxic pentru cei care cred că doar nesimțirea te poartă înainte. Luptând cu corupția vremii, sunt împotriva secolului în care trăiau (...) Sfinții luptă împotriva civilizației anenantizării”.

Mitropolitul a anunțat ITO 2018 în parteneriat cu Universitatea

Manifestările dedicate Hramului Facultății au cuprins și un moment organizat în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie din Sibiu, unde decanul instituției, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr le-a urat bun-venit oaspeților, a prezentat ultimele cărți și reviste teologice apărute anul trecut la Sibiu, între care și Anuarul facultății sibiene.

  • Dumnezeu să dea sănătate tuturor celor care slujesc în această facultate și studenților și să nu uitați că această facultate este locul în care spiritul universitar trebuie să se dezvolte cu tărie în Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu. Această sărbătoare de la început de an trebuie să ne lumineze spiritul și mintea, așa cum au făcut-o Sfinții Trei Ierarhi”, a spus prof. univ. dr. Ioan Bondrea, rectorul Universității Lucian Blaga, prezent la manifestări.

© Mitropolia Ardealului

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, cel care a oficiat și Sfânta Liturghie prin care au început manifestările dedicate hramului Facultății, i-a felicitat pe toți cei care au organizat sărbătoarea și a amintit tuturor celor prezenți că anul acesta Sibiul va găzdui Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Întreaga Lume (ITO), organizată în parteneriat cu universitatea sibiană și Facultatea de Teologie.

  • Tinerii care vor veni la Sibiu și vor sta aici în perioada 6-9 septembrie vor participa la numeroase activități, la sfintele slujbe și sperăm că vor folosi acest timp spre folosul lor duhovnicesc”, a spus Mitropolitul Ardealului.

© Mitropolia Ardealului
© Mitropolia Ardealului
 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia