Tribuna
PNL
Video: Păpușarii de la "Gong” au vorbit despre meseria lor. Angela Paskuy: "Teatrul de păpuși este viața mea!”
Video: Păpușarii de la
Cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului cu Păpuși, actorii Teatrului pentru Copii și Tineret "Gong” au lansat un filmuleț în care au vorbit despre meseria mult îndrăgită și le-au transmis felicitări colegilor de breaslă din țară.

Ideea unei zile dedicate special teatrelor de păpuși a fost supusă spre dezbatere la al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaționale de Marionete (UNIMA), desfășurat la Magdeburg, în 2000. Doi ani mai târziu, la o reuniune a Consiliului Internațional al UNIMA, din iunie 2002, de la Atlanta, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea World Puppetry Day (Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuși). Marionetele, ca o formă autonomă de expresie artistică, se află în continuă evoluție. Prin construirea și manipularea acestor jucării, se transmit vise și emoții, se construiesc personalitățile copiilor și tinerilor. Păpușarii prin jocul lor (în narațiunea scenică) inspiră creativitatea, descoperă noi forme ale frumuseții și armoniei, se luptă pentru o lume mai bună și mult mai umană.

 „Teatrul de animație sau cu păpuși e mai mult decât viață! E miracol. E despre bucuria de a schimba lumea din jurul nostru prin puterea de a imagina o lume dincolo de posibilități. E despre emoția jocului și bucuria descoperirii. Prin tehnica complexă și diversitatea unică a formelor de expresie pe care le creează, spectacolele cu păpuși fascinează deopotrivă pe cei mici, cât și pe cei mai mari. De peste 70 de ani, Teatrul Gong aduce această bucurie orașului, definind generații. Suntem norocoși să fim printre puținele orașe din România cu un astfel de teatru. Prin raritatea acestei meserii, artistul păpușar devine, așadar, un patrimoniu al comunități noastre. Să îi prețuim! La Mulți Ani tuturor păpușarilor din întreaga lume! În aceste vremuri grele, nu uitați: vom învinge doar împreună, asemenea eroilor din poveste!”, spune  Adrian Tibu, managerul Teatrului Gong din Sibiu.

“Meseria de păpușar te menține tânăr”

 Dan Hândoreanu consideră că scena Teatrului “Gong” este “un loc pentru cei mici să crească mari și pentru cei mari să nu uite niciodată că au fost și ei mici”. Raluca Răduca povestește că teatrul de păpuși i-a schimbat cursul vieții: “Lucram ca educătoare și am văzut un spectacol de teatru ‘Degețica’ care m-a fascinat. Am trăit atât de mult povestea aia în timpul spectacolului încât mi-am spus: ‘și eu vreau să fac asta!’”.

Daniela Dragomir este de părere că “meseria de păpușar te menține tânăr” și “te însuflețește”, iar pentru Claudia Stuhler “teatrul de păpuși este ceva cu totul diferit făță de filme și desene animate”. “Teatrul de păpuși este viața mea!”, remarcă Angela Paskuy.

“La Mulți Ani! Înainte de a fi artiști să nu uităm să fim oameni!”, conchide Gabriela Mitrea.

În acest moment toate spectacolele și manifestările cu public ale Teatrului „Gong” sunt amânate pe perioadă nedeterminată în contextul epidemiologiei cu noul coronavirus.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia