Tribuna
PNL
VIDEO / FOTO - După ce a stabilit recorduri mondiale pe cei mai înalți munți, cel mai cunoscut alpinist român a murit în județul Sibiu
VIDEO / FOTO - După ce a stabilit recorduri mondiale pe cei mai înalți munți, cel mai cunoscut alpinist român a murit în județul Sibiu
© Arhiva

A stabilit recorduri mondiale urcând vârfuri ce păreau de neatins în Alpi, Anzi și Himalaya, și a murit în Munții Făgăraș, în zona Vârfului Negoiu. O viață închinată muntelui s-a sfârșit brusc, sâmbătă. Alpinistul Zsolt Torok nu a mai dat niciun semn, iar soția sa a alertat sâmbătă dimineața salvamontiștii. Căutat inclusiv cu un elicopter MAI, alpinistul a fost găsit la scurt timp. Cel mai probabil, o stâncă s-a rupt sub el și a căzut în gol. Cu doi ani în urmă, Zsolt Torok spunea că „accidentele se întâmplă după erori umane”, iar muntele „nu e un ucigaș, nu își ia tributul”.


Zona unde a murit Zsolt Torok, una periculoasă

 

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, crede că Zsolt Torok a murit după ce o stâncă s-a desprins cu el, ținând cont de faptul că zona în care se afla, din apropierea Vârfului Negoiu, este foarte instabilă şi puţin frecventată de alpinişti.

„A fost unul dintre cei mai buni alpinişti din România. Eu cred că s-a desprins o stâncă cu el, dat fiind faptul că acolo este o zonă foarte instabilă şi este un traseu foarte puţin frecventat de alpinişti. Noi am primit doar sâmbătă dimineață solicitarea de a-l căuta, dar se pare că de miercuri nu a mai răspuns”, a spus Adrian David.

Zona unde a fost găsit este una fără semnal și nimeni nu și-a făcut probleme pentru faptul că nu a răspuns, mai ales că familia știa că Zsolt este profesionist și nu riscă niciodată.

„A plecat marţi, marţi seara am vorbit cu el, era la refugiul Călţun. Miercuri dimineaţa a plecat într-o plimbare şi s-a întâmplat. Ştiind că e într-o zonă fără semnal, nu ne-am alertat foarte tare. De miercuri nu mai ştiam nimic de el. Azi dimineaţă (sâmbătă – n.r.) au ajuns un grup la refugiul Călţun şi au văzut că lucrurile lui sunt acolo. Eu într-adevăr ştiam că trebuie să vină, dar ştiam că el are la el cort şi absolut tot ce are nevoie, am zis, ştie ce face. Şi dimineaţă când am aflat că i-au găsit lucrurile, am sunat imediat şi am anunţat. El trebuia duminică să se întoarcă. A plecat singur şi urma să se întâlnească cu alte persoane acolo. Asta a fost problema, că aşa ne-am sesizat că ceva nu este în regulă, fiind o zonă fără semnal", a spus, pentru Mediafax, soţia alpinistului, Laura Torok.

 

Salvamont România: „Crestele munților și alpinismul românesc sunt mai sărace și mai triste”

 

Reprezentanții Salvamont România au scris, sâmbătă, pe pagina oficială de Facebook, un mesaj pentru Zsolt Torok, cel care a fost unul dintre cei mai mari alpiniști pe care i-a avut România.

„Crestele munților și alpinismul românesc sunt mai sărace și mai triste de acum. A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpiniști ai țării, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont România, un OM... În munca noastră, încărcarea psihică este mare în fiecare situație în care intervenim, dar, sunt momente în care aceasta depășește și puterea noastră de înțelegere și de acceptarea a cruntei realități. Condoleanțe familiei și tuturor celor care l-au cunoscut, i-au admirat și apreciat performanțele. Rămas bun prieten drag!”, au scris salvamontiștii.

Decesul alpinistului, originar din Arad, a fost confirmat de soția sa, care a transmis că „Cel mai pur și frumos suflet a plecat dintre noi”.

Ministrul de Interne, Mihai Fifor, care și el este din Arad, a postat, pe pagina sa de Facebook, un mesaj pentru Zsolt Torok, alături de o fotografie a alpinistului: „Rămas bun, prieten bun... Dumnezeu să te odihnească în pace”, a scris Fifor.

Dincolo de faptul că Zsolt Torok era unul dintre cei mai cunoscuți alpiniști din România, el era considerat cel mai tehnic alpinist român. În 2016, el a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan. Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat, la 8.126 de metri, considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.

 

 

 


comentarii
9 comentarii

Poate că alpinistul s-a întâlnit cu niște ...alpiniste, schimbând astfel direcția și scopul excursiei ...
17.08.2019 13:17
Nu cred că a dispărut. S-a descărcat acumulatorul telefonului. În momentul de față, alpinistul își prepară la spirtieră o paparadă cu ceapă și slănină ...
JessicaDolcett
17.08.2019 13:23
DACĂ accidentul a avut loc , să zicem, în Strunga Dracului, Salvamontul trebuie să explice DE CE lanțurile avariate NU au fost înlocuite ? S-a preferat inchiderea traseului !
Mai umblă vorba că cei de la Salvamont( Argeș )sânt mai degrabă vânatori de fuste decât vânători de munte...
17.08.2019 15:24
Ce minți bolnave postează tâmpenii.Doamne ferește.A murit un suflet iar spurcăciunile fac bășcălie.Rahați cu ochi.
ROMÂN
18.08.2019 07:27
Boule de ROMÂN, primele două postări au apărut când nu se știa nimic !
18.08.2019 12:43
Accidentul a avut loc pe Custura Sărății, care leaga vârful Șerbota( 2331 m) de vârful Negoiu (2535) .Din acest loc,spre sud ( județul Argeș) se vede Căldarea Mieilor și vârful Călțun iar spre sud ( Județul Sibiu ) ,Căldarea Sărății și cabana Negoiu. Deseori in luna august, versantul sudic( argeșan ) este însorit iar cel nordic ( sibian ) e cufundat in ceață . Poteca deosebit de spectaculoasă ( și periculoasă ) trece frecvent dintr-un județ in altul,astfel că după ce tremurăm de frig in județul Sibiu ne încălzim după câteva minute în județul Argeș ,și invers. Probabil alpinistul a alunecat pur și simplu în abis ( a pășit pe un bolovan instabil).
Anul trecut, Căldarea Sărății a fost vizitată de Președinte ( fotografie în locul numit Piatra Prânzului ).
SoloGeek
18.08.2019 14:09
Ardealul si Muntii lui nu suporta UNGURII(micinasii)!!!!!!!!!!!!!!
Bondica Abumeyangu
18.08.2019 15:22
Torok inseamana Turcu... deci Joldea Turcu
18.08.2019 15:27
Pt. Bondica: Tu ești acela care a făcut ravagii la Spitalul de Psihiatrie ?
18.08.2019 15:31
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia