Continental
Tribuna
VIDEO. Florin Cîţu, anunţ despre ratele către bănci: "Dacă este nevoie, vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare și după perioada stării de urgență"
VIDEO. Florin Cîţu, anunţ despre ratele către bănci:
© sursa foto: Facebook

Românii pot să-şi suspende plata ratelor către bănci cu până la nouă luni, potrivit ordonanţei de urgenţă adoptată joi în şedinţa de Guvern.
A doua zi, ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat că, dacă este nevoie, termenul de nouă luni de suspendare a ratelor poate fi prelungit şi după perioada stării de urgenţă.

„Această ordonanță este unică în Europa, pentru că se referă la toți debitorii, persoane fizice și juridice, pentru toate tipurile de credit, nu am făcut nicio discriminare. În plus, se aplică suspendarea pentru până la nouă luni. Sunt mai multe țări care o fac pe o lună, pe trei luni. Normele de aplicare - vom veni cu ele foarte rapid, luni sper, în ședința de guvern dacă nu cel mai târziu joi”, a anunţat vineri Florin Cîțu, citat de digi24.

"Am văzut că lumea lumea e îngrijorată că mai sunt 2-3 săptămâni până la sfârșitul perioadei de urgență. Vă spun de pe acum că, dacă este nevoie, vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare și după perioada stării de urgență. Vom vedea cum evoluează lucrurile, nu vă îngrijorați, putem să extindem această perioadă”, a adăugat Cîţu. 
Ministrul de Finanţe spune că, acum, cea mai importantă e grija faţă de semeni. 
„Cred că în acest moment cel mai important e să avem grijă de oameni şi de români, să ne concentrăm pe ceea ce facem pentru această perioadă. Avem în această perioadă şomaj tehnic, deci oamenii stau acasă, liniştiţi, şi primesc şomaj tehnic, iar pentru rate până la nouă luni pot să stea liniştiţi. Ce se va întâmpla din ianuarie 2021 vom vedea atunci și dacă este nevoie vom interveni atunci să susținem pe cine trebuie susținut. În acest moment este foarte important să ne concentrăm pe sănătatea oamenilor", a adăugat ministrul.
În spaţiul public s-a vorbit mult despre soarta băncilor care pot fi afectate de aceste măsuri. Şeful de la Finanţe spune că astfel de afirmaţii fac cei care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar - bancar.
„O acuzație pe care o tot aud, că băncile nu pierd nimic. Asta o spun oameni care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În ordonanță nu scrie nimic de comisioane. Comisioanele sunt susținute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar, iar faptul că băncile nu primesc aceste rate pentru această perioadă înseamnă că trebuie să se finanțeze din piață cu dobândă. Și acea dobândă e susținută tot de bănci”, a precizat Cîțu.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia