Tribuna
(VIDEO) Escrocherii de 120.000 de euro, puse la cale de o reţea condusă de un sibian
Laura BUCIU
5227 vizualizari
(VIDEO) Escrocherii de 120.000 de euro, puse la cale de o reţea condusă de un sibian
* Gruparea infracţională vindea de la echipamente IT şi telefoane mobile, până la utilaje agricole şi autoturisme * Toate victimele sunt din străinătate * Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii grupării riscă între 10 şi 20 de ani de puşcărie *
Peste 120.000 de euro este prejudiciul creat de o reţea de escroci din Sibiu, Vâlcea, Arad, Cluj şi Bucureşti, unor cetăţeni din străinătate. Capul reţelei este un sibian. 24 de persoane sunt suspectate în acest caz, majoritatea fiind din muni­cipiul Sibiu şi din Tălmaciu. Cu toţii au fost luaţi pe sus de mascaţi ieri de dimineaţă şi conduşi la sediul DIICOT Sibiu. Ei riscă până la 20 de ani de închisoare. Anchetatorii spun că cele 24 de persoane sus­pectate au vândut,  prin inter­mediul Internetului, bunuri care nu existau în realitate. Reţeaua a fost destructurată ieri, în urma mai multor percheziţii care au avut loc simultan, dis-de-dimineaţă în cinci judeţe din ţară.



Licitaţii fictive

Peste 130 de cetăţeni străini, majoritatea din Ame­rica, Germania, Austria, Fran­ţa, Elveţia au fost înşelaţi de gruparea destructurată ieri de procurorii DIICOT. Membrii acestei reţele erau specializaţi în fraude informatice. Potrivit şefului Serviciului de Com­batere a Criminalităţii Infor­matice Alba-Iulia, inspectorul Cristian Negru, poliţiştii Ser­viciului Teritorial de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia, sub coordonarea procurorilor DIICOT Sibiu, au efectuat, ieri de dimineaţă,  21 de percheziţii pe raza judeţelor Sibiu, Arad, Vâlcea, Cluj şi Bucureşti. „Scopul acţiunii noastre a fost destrămarea unui grup organizat, constituit pentru săvârşirea de fraude informatice. Modul de operare este deja clasic: licitaţii fictive pe diferite site-uri de internet. Infractorii postau tot felul de bunuri la vânzare, bunuri pe care nu le deţineau”, a declarat Cristian Negru.
Membrii reţelei se ocupau de fraudă pe internet din 2009. Atunci erau două grupări, care în timp, au fuzionat. „Liderii celor două grupări au stabilit că e mult mai rentabil să lucreze împreună, să-şi împru­mute unii altora conturile bancare şi săgeţile controlate de ei”, a mai spus Negru.




Victime din străinătate

Potrivit lui Cristian Negru, numai până acum, a fost stabilit un prejudiciu de 120.000 de euro, fiind vorba despre 130 de părţi vătămate, toate din străinătate. Numărul lor, dar şi valoarea pagubei pot creşte. Pentru a-şi convinge victimele, membrii grupării, cei mai mulţi dintre ei sibieni, puneau fotografii sugestive pe site-uri de profil, iar doritorilor le trimiteau şi mai  multe ima­gini cu bunul pentru care urmau să primească banii. „Infractorii trimiteau părţilor vătămate doar imaginea unui produs şi cereau fie un avans, fie toată suma înainte. Vindeau de la Ipod-uri, Iphone-uri, laptop-uri de ultimă generaţie până la utilaje agricole şi autotu­risme”, a mai declarat  şeful Ser­viciului de Combatere a Criminalităţii Informatice Alba-Iulia.
În dosar sunt 24 de învinuiţi, printre care şi femei, audierea acestora având loc ieri, la prânz, la sediul DIICOT Sibiu.
Pentru a nu părea suspecţi, membrii reţelei au înfiinţat o societate comercială şi un site care avea ca obiect vânzarea de produse de curăţenie şi ofereau fictiv servicii de cură­ţenie. Potrivit anchetatorilor, toţi cei învinuiţi au antece­dente de fraude informatice, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi riscă o pedeapsă cu închi­soarea cuprinsă între 10 şi 20 de ani.




comentarii
5 comentarii

Mai,intii este vorba de incalcarea legii lui Dumnezeu.Unele din poruncile,Lui spun:Sa nu minti!!Sa nu furi!!
Grigore
23.11.2011 16:19
Grigore, mai citeste si altceva in afara de biblie.
gigea
23.11.2011 16:24
Lasati mah oameni in treaba lor :-w numa arestari aveti in cap X( :))
rakuuu
23.11.2011 21:30
Hai mars:)) atunci eram prin ziare azi in libertate ;)....
cica mau pus lider:))=)))))))))))))
Beby!
29.05.2012 04:15
nepoti
vasilica
24.03.2014 23:44
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA