Tribuna
VIDEO / Echipa Colegiului „Goga” în competiția NASA a ajuns acasă. Elevii, primiți cu flori și aplauze, în Aeroportul Sibiu!
Andra MARINESCU
7049 vizualizari
VIDEO / Echipa Colegiului „Goga” în competiția NASA a ajuns acasă. Elevii, primiți cu flori și aplauze, în Aeroportul Sibiu!
Cei opt elevi ce au alcătuit echipa "Valak" a Colegiului Național "Octavian Goga" din Sibiu, la competiția internațională "Zero Robotics High School Tournament" din Boston, s-au întors acasă, luni seară. Aceștia au fost așteptați cu flori și emoții de cei dragi, respectiv părinți, rude, profesori și colegi, pe Aeroportul Internațional de la Sibiu. Echipa "Valak" s-a clasat pe primul loc la secțiunea Virtual Finals a competiției.

 

Tinerii s-au lăsat așteptați circa jumătate de oră, zborul lor având o întârziere de aproximativ 30 de minute, timp în care părinții au povestit, emoționați, despre cât de mândri sunt de copiii lor. "Sunt foarte emoționată, dar mândră de rezultatul lor. Sabin e pasionat de robotică de câțiva ani. Rezultatele s-au văzut...", spune Ibolya Mareș, mama lui Sabin, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național "Octavian Goga" din Sibiu.

Sabin este singurul elev al CNOG, ceilalți șapte membri ai echipei "Valak" aparținând Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu. În concurs, o unitate de învățământ nu se putea înscrie cu mai multe echipe, așa că CNGL a decis să participe alături de CNOG cu echipa "Valak".

SUA, o experiență de neuitat pentru toți

Experiența în Statele Unite ale Americii, spun elevii sibieni, a fost unică. "A fost foarte frumos! Nu mă așteptam să fie atât de impresionant. Nu am avut emoții în concurs, a fost cum m-am așteptat. M-am așteptat și la locul I, pentru că am muncit mult alături de ceilalți membri ai echipei. Locul I înseamnă o oportunitate foarte mare pentru facultate, o deschidere impresionantă în domeniu", mărturisește Mihai Ghișe.

Rareș Păltineanu a fost așteptat de mătușa lui, Mihaela, și de bunica Maria.

"Ne bucurăm foarte mult că mai există copii foarte serioși, care știu ce vor de la viață și ca România să nu se piardă. Nepotul meu a muncit foarte mult și nu ne-a spus nimic. Deodată, a venit și a zis că pleacă în America, că a câștigat un concurs. Am fost impresionată până la lacrimi. Copiii au fost foarte discreți", povestește bunica lui Rareș.

Mihaela Păltineanu, mătușa lui, a deslușit și secretele care au dus la rezultatele deosebite în cadrul concursului: seriozitatea și perseverența.

"Suntem mândri de ei, evident. Au muncit foarte mult. A fost o echipă sudată, serioasă și perseverentă. Nu știu cât au conștientizat la început în ce concurs se angajează. Dar, evident, spre final, dorința lor a fost mare să reprezinte Sibiul și România acolo. S-au dus într-o altă lume acolo, dar sunt convinsă că vin cu un bagaj de cunoștințe și impresii extraordinare. Ne-au trimis zilnic imagini și parcă am fost și noi acolo cu ei. Am urmărit patru ore competiția live. Am fost foarte fericiți pentru ceea ce au reușit să facă", ne-a spus mătușa lui Rareș.

Elevii sibieni s-au întors din SUA cu amintiri de neuitat, spun ei.

"A fost o experiență de neuitat. Am vizitat universități cum ar fi Harvard sau MIT, ne-au fost prezentate aspecte legate de fizică, electronică, am văzut muzee în Boston și New York. Aș repeta experiența. Competiția a fost grea, sateliții nu se prea coordonau, erau mai multe întreruperi... Dar în final am reușit!", povestește Rareș Păltineanu.

Studenția, în State

Unii dintre elevii care s-au întors cu Premiul I de la Virtual Finals spune că își dorește să-și urmeze studiile în SUA.

"Pe mine, facultățile m-au impresionat cel mai mult. Sunt 100% sigur că voi urma una din ele. Am aplicat la șase facultăți americane, acum aștept răspunsul lor. Sunt pregătit să merg atât de departe. Concursul a fost scurt, dar interesant, pentru că au fost astronauți de la NASA, profesori și decani importanți ai MIT. Sunt persoane pe care nu le vezi în fiecare zi. Pe mine cel mai mult m-a bucurat participarea la concurs. A fost prima mea participare internațională", spune Sabin Mareș.

Directorul CNOG: "Suntem toți foarte mândri!"

Premianții au fost așteptați și de profesori și directorii Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" și Colegiului Național "Octavian Goga" din Sibiu.

"Sunt foarte onorată de acest rezultat, pentru că el confirmă încă o dată excelența instituției noastre, a profesorilor și a elevilor. Țin să mulțumesc în mod deosebit domnului Gabriel Negrea și gestului minunat al elevilor săi, care au ales să reprezinte, împreună cu elevul nostru, CNOG. Suntem toți foarte mândri, bucuroși de acest rezultat. Avem tineri talentați care promit foarte mult în domeniul informaticii", a spus Laura Dumitru, directorul Colegiului Național "Octavian Goga" din Sibiu.

Echipa "Valak" este alcătuită din Sabin Mareş, Eric Avram, Gabriel Mihăilă, Radu Căpriţă, Victor Palagniuc, Rareş Păltineanu, Mihai Ghişe şi Radu Cataramă. Aceștia au fost coordonați de prof. Cimaron Ionescu, iar în SUA au fost însoțiți de un profesor de informatică.

"A fost ușor să îi coordonez, pentru că acești tineri sunt de excepție, care au avut nevoie numai de un sprijin moral, nu și tehnic. Am avut o întâlnire în care le-am explicat unele lucruri referitoare la o traiectorie circulară cu una liniară. În rest, au muncit ei chiar și opt ore pe zi", a povestit Cimaron Ionescu, profesor de fizică.

Locul III la ISS Finals pentru echipa "Quaternion"

La competiția internațională "Zero Robotics High School Tournament" din Boston, organizată de Massachusetts Institute of Technology (MIT) și NASA, a participat și echipa "Quaternion" a Colegiului Național "Gheorghe Lazăr" din Sibiu, ce a ajuns acasă săptămâna trecută cu locul III la secțiunea ISS Finals a concursului. Echipa "Quaternion" a fost formată din Radu Ștefănescu, Ovidiu Bărac, Laurențiu Lupp, Darius Tănăsescu, Octavian Ianc, Andrei Teodoru, Darius Cioban, Eduard Faraon și Eduard Apolzan. Elevii au fost pregătiți pentru această competiție de prof. Dorin Bunău și Georgeta Preda, dirigintele lor, care i-a și însoțit în SUA.

Pentru a putea participa la competiția din SUA, elevii au fost ajutați de comunitatea sibiană. Sprijin financiar major pentru cele două echipe a acordat Primăria Municipiului Sibiu. "Lazăr"-ul a primit 46.000 de lei, iar, ulterior, "Goga" 41.000 de lei. Transportul elevilor de la Colegiul Național "Octavian Goga" a fost asigurat de Universitatea "Lucian Blaga", care a ajutat cu circa 10.000 de euro, bani proveniți din donația pe care instituția academică a primit-o anul trecut de la Hasso Plattner, unul dintre cei mai bogați germani, ce își are rădăcinile în Sibiu.

"Zero Robotics High School Tournament" este o competiție internațională de programare pentru robotică, unde roboții sunt SPHERES (Synchronized Position Hold Engage and Reorient Experimental Satellites2) din interiorul Stației Spațiale Internaționale.

 

FOTO: Răzvan NEGRU

 

 







comentarii
1 comentarii

FELICITĂRI ELEVILOR ȘI PROFESORILOR !!!
Dorin
05.02.2019 08:55
Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA